Programul Festivalului internaţional de artă sacră „Filocalia”, Arad, 17-26 mai 2013

By | 15/05/2013

afis_festival_filocalia_2013_2Vineri, 17 mai 2013

Festivalul Filocalia promovează iubirea frumuseţii divine şi a luminii Cuvântului lui Dumnezeu. Acest festival este creat din inimă pentru inimi, pentru bucuria bucuriei dumneavoastră, prin participarea la manifestările lui. La această primă ediţie avem bucuria de a va aduce la Arad expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, icoane făcătoare de minuni care au plâns. Între acestea se distinge în mod cu totul deosebit cele două icoane făcătoare de minui de la Nicula. Este un fericit şi binecuvântat prilej de a avea la Arad Icoana făcătoare de minuni de la Nicula care a plâns în 1966 şi care a ţinut vie tradiţia pelerinajului de la Nicula în timpul comunismului, păstrând vie credinţa şi evlavia românilor faţă de Maica Domnului. Vernisajul va avea loc la ora 18 la Galeria Delta, în prezenţa organizatorilor şi a numeroşilor invitaţi. Icoanele făcătoare de minuni de la Nicula vor rămâne la Galerie pe toată perioada de desfăşurare a Festivalului, până în data de 26 mai 2013. Tot vineri, 17 mai, la Centrul Cultural Judeţean Arad, se deschide şi Atelierul de iconografie, Chipul iconic, care se va ocupa de studiul morfologiilor iconice ca metodă de decriptare a viziunii artistice tradiţionale. La acest Atelier practic de pictură participă elevi de la Liceul de artă „Sabin Drăgoi” şi Şcoala populară de arte Arad, sub coordonarea Angelei Hanc, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Sâmbătă, 18 mai 2013

Despre icoana făcătoare de minuni de la Nicula şi despre celelalte icoane care au plâns ne va vorbi în ziua a doua a Festivalului Filocalia distinsul Academician Marius Porumb, care este de fapt şi creatorul expoziţiei Fecioarele înlăcrimate ale Tranailvaniei. Credinţa în realitatea lacrimilor de la Nicula nu a încetat, pelerinajul are loc şi astăzi în sărbătorile dedicate Maicii Domnului, dar nimeni nu mai ştie că şi biserica de acasă a fost cândva împodobită cu chipul Fecioarei înlăcrimate. Cunoscut de toată lumea sau doar de un grup foarte restrâns, miracolul lacrimilor a condus întotdeauna la numeroase alte minuni, pe care le-au făcut nu numai icoanele care au plâns, ci şi copiile lor. Multe dintre reproduceri sunt astăzi împodobite cu ex voto-uri, semn al rugăciunilor împlinite de-a lungul timpului. Dacă prima minune, cea a lăcrimării, a fost o decizie a Maicii Domnului însăşi, celelalte au fost, în bună măsură, minuni ale credinţei şi ale iubirii deosebite faţă de icoana-prototip pe care copiile o înfăţişau şi pe care cel mai bine o ilustrează largară spândire a acestor copii. Icoana românească este atât artă sacră cât şi mărturie istorică, adevăr pe care ni-l va împărtăşi Dl. Marius Porumb, în seara zilei de 18 mai, ora 19, la Filarmonica de Stat, Arad.

afis_festival_filocalia_2013_3Duminică, 19 mai 2013

Ziua a treia a Festivalului Filocalia este dedicată minunilor icoanelor Maicii Domnului din Muntele Athos, având ca invitat o persoană aparte, călugărul Alexandru Mihail Niţă. Sfântul Munte Athos este un spatiu al sfinţeniei şi istoriei iubirii lui Dumnezeu cu oamenii. Athosul reînnoit prin prezenţa figurilor sfinte, de o mie de ani, păstrează vie nu numai Tradiţia ascetică care izvorăşte din Evanghelie, ci şi ipostaza sa istorică, culturală şi juridică. Athosul se transformă în Sfântul Munte prin taina schimbării la faţă a omului. Peninsula aghioritică, ce formează particularitatea distinctă a Macedoniei şi caracterul aparte al spiritualităţii ortodoxe, se numeşte şi „Grădina Preasfântei Fecioare Maria”, unde se venerează în mod distinct Născătoarea de Dumnezeu. Principalele icoane făcătoare de minui ale Sfântului Munte sunt următoarele: Icoanele Maicii Domnului de la Mănăstirile Marea Lavră, de la Vatoped, de la Iviron, de la Biserica Protaton, Kareias, de la Hilandar, de la Dionisiu, de la Kutlumus, de la Pantocrator, de la Zografu, de la Dochiariu, de la Filoteu, de la Sântul Pavel, de la Xenofont, de la Grigoriu, de la Costamonitu, de la Schitul român Sfântul Ioan Botezătorul etc. Prezentarea va fi mai deosebită, întrucât călugărul Alexandru (muzician şi scriitor) a trăit mulţi ani în Athos, fiind martor la numeroase minuni ale icoanelor athonite. Prezentarea şi conferinţa despre icoanele făcătoare de minuni ale Sfântului Munte Athos se va face duminică, 19 mai, ora 19, la Filarmonica de Stat, Arad.

Luni, 20 mai 2013

În ziua a patra a Festivalui Filocalia, arta sacră din Rusia veche vine să ne aducă multă bucurie în suflete prin pictura cu lumină a lui Dionisie cel înţelept, reflectată de creaţia artistului Yuri Holdin, prezentată prin proiecţia unui film documentar. Sfârşitul secolului al XV-lea e dominat de către marele iconograf Dionisie cel înţelept. Frescele încă împodobesc Catedrala Naşterii Maicii Domnului din mănăstirea Sfântul Ferapont, situată la aproximativ 570 Km la nord de Moscova. Importantul autor şi regizor Yuri Holdin, un artist autentic al picturii cu lumină şi un editor important, a dat un nou sens fotografiei ca mijloc de a traduce spaţiul spiritual şi arhitectural al artei religioase. Interpretarea lui Holdin este cea a unui om conectat intim cu marele Dionisie şi cu viziunea sa despre lume. El transmite prezentului în mod adecvat timpul lui, pentru că el simte urgenţa remarcabilă a frescelor pentru noi. Pentru cei care nu au fost niciodată la mănăstirea Sfântul Ferapont, aceste fresce fotografice ar putea demonstra că epocile doar se oglindesc, şi trebuie să spun că frescele lui Holdin pot oferi o imagine deplină şi nedistorsionată. Comparând căutarea sa spirituală şi creatoare cu cea a celebrilor săi predecesori, Teofan Grecul şi Sfântul Andrei Rubliov, putem vedea frescele din mănăstirea Sfântul Ferapont ca fiind zenitul atât al vieţii lui Dionisie cât şi – ceea ce este mult mai important – al întregii dezvoltări a gândirii religioase ruseşti în secolele al XIV-lea şi al XV-lea. Rusia a evoluat în teologie nu aşa mult prin cuvinte, cât prin imagini. Găsindu-şi propria sa cale prin intermediul unei teologii unice, pline de culoare, exprimarea experienţei rugăciunii prin artă a fost principalul scop pentru Teofan, Rubliov şi pentru mulţii lor contemporani, mai puţin cunoscuţi. Cu toate acestea, Dionisie a fost cel care a fost apt să exprime măsura deplină a unirii omului cu Dumnezeu, sensul ultim al Întrupării. Nici înainte, nici după Dionisie, omul îndumnezeit şi lumea, transfiguraţi de lumina divină, nu au fost pictaţi cu atâta putere spirituală şi perfecţiune artistică. Despre toate aceste ne va vorbi D-na Elena Dulgheru, luni seara, ora 19, la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici, Arad.

Vineri, 24 mai, 2013

Festivalul de artă sacră Filocalia prezintă vineri seara publicului arădean un moment cu totul particular: un concert de muzică religioasă, cu tema „Bucuria Învierii”. Iubitorii de muzică vor avea bucuria să-i vadă pe membrii Grupului Stavropoleos într-un concert dedicat perioadei post-pascale şi anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Patriarhia Română. Stavropoleos este una dintre cele mai cunoscute grupări de psalţi din România, cu numeroase participări interne şi externe la Festivaluri de muzică. Mulţi dintre membrii Grupului Stavropoleos sunt profesori universitari de muzică, cu studii în afara ţării şi cu o intensă activitate profesională. Concertul va cuprinde, în mare parte, teme închinate lui Hristos cel Înviat, Paştele mântuirii noastre. De fapt, totul porneşte de aici: Hristos înviat din morţi – este fundamentul credinţei creştine. Din Paşte se iradiază, ca dintr-un centru luminos, incandescent, toată cântarea, muzica şi liturghia Bisericii. Repertoriul va cuprinde piese muzicale din creaţiile lui I. P. Pasărea, Macarie Ieromonahul, Anton Pan, Dimitrie Suceveanu, Virgil Ioan Nanu, Visarion Nemţeanul şi Nectarie Schimonahul. Grupul Stavropoleos este dirijat de Arhid. Lect. Dr. Gabriel Constantin Oprea, de la Universitatea de Muzică Bucureşti. Concertul va avea loc la Filarmonica de Stat, Arad, vineri, 24 mai, ora 19.

Sâmbătă 25, mai 2013

Festivalul Filocalia are un invitat deosebit, pe Oana Pellea, într-un spectacol particular de teatru „Mă tot duc”, pe care actriţa îl joacă de 17 ani. Montarea „Mă tot duc”  nu e una obişnuită, nu are decoruri, nu are recuzită, nu are nimic în afară de o scenă goală. Îi are numai pe Oana alături de Mihai Gruia Sandu. Spectacolul, scris şi regizat de Marc Dore, cu texte şi aluzii din William Shakespeare, s-a jucat în franceză ani întregi, în Franţa, Belgia sau Elveţia. Cei doi actori l-au adaptat şi l-au adus acasă. Spectacolul este o căutare a iubirii, o parabolă a vieţii trăite cu imaginea ideatică pe care ne-o conferă soluţiile superficiale. Aparent, spectacolul pare ca făcând parte din categoria obişnuitelor spectacole cu clovni. Dar încetul cu încetul, o relaţie personală se instalează şi un mic univers uman, de sentimente, se construieşte. Univers pe care cu ingrediente clovneşti actorii l-au colorat în culorile căutării şi fragilităţii, ale uimirii şi tristeţii. În final, ceea ce se dezvăluie este o parabolă a vieţii trăite cu iluzia pe care ne-o conferă soluţiile simple. Mereu destinaţi eşecului trecător. Şi mereu pregătiţi s-o luăm de la capăt, mereu în căutarea celuilat, în căutarea lui tu sau a iubirii.
Piesa este captivantă, dinamică, plină de viaţă. Crezi că este o comedie, indusă în eroare de nasurile roşii ale actorilor, dar te trezeşti reflectând, amintindu-ţi evenimente, persoane, dureri, despărţiri. „Mai avem un minut până pleci. Ce facem în ultimul minut? Ne pregătim de plecare? Te pregăteşti? Nu, te pregătesc pe tine. Întotdeauna e mai greu pentru cel care rămâne. Dar pentru cel care pleacă nu e greu?” „Fiecare lucru trebuie făcut delicat, ca în viaţă. Altfel nu are niciun haz!” Spectacolul va avea loc sâmbătă, 25 mai, ora 19, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad.

Duminică, 26 mai, 2013

În ultima zi a Festivalului Filocalia avem un oaspete din Sfântul Munte Athos, Cuviosul Părinte Dr. Patapie Kavsokalivitul, care a părăsit pustiul ca să vină la Arad pentru a ne oferi darul Sfântului Munte la această manifestare de inimă ce a cuprins mai multe zile cetatea Aradului. Părintele Patapie este de profesie economist, iar după intrarea lui în viaţa călugărească aghiorită s-a dedicat scrierii şi biografiei de vieţi de sfinţi athoniţi, din trecut şi prezent. Tradiţia Sfântului Munte, care a dat peste trei sute de sfinţi cunoscuţi, a influenţat mult prin aceştia drumul spiritual al Elenismului, al Balcanilor şi al altor spaţii. Prin figurile sfinte, radiaţia luminii aghioritice a fost intermediarul între Bizanţ şi Ţările Româneşti şi slave. Pedagogia spirituală a românilor şi a slavilor de la Sfântul Munte continuă să ofere aportul lor la tradiţia Athosului. Întregul elenism şi toate popoarele ortodoxe datorează multe Sfântului Munte, care sub lumina Tradiţiei sfinţilor, a fost ieri un centru puternic spiritual şi cultural, sperăm că este şi în prezent şi dorim să fie şi pentru mâine. Bogăţia sfinţeniei de la Sfântul Munte, purtând lumina tradiţiei, creează progresul cel mai bun iar recapitularea neîndoielnică nu oboseşte, ci duce la o libertate personală şi la har, care se păstrează de-a lungul secolelor. Duminică seara Festivalul Filocalia are un oaspete deosebit, un sfânt care va vorbi despre sfinţi, un om al lui Dumnezeu, care va vorbi despre oamenii plăcuţi lui Dumnezeu: sfinţii. Duminică, 26 mai, ora 19, vă aşteptăm la Filarmonica de Stat, Arad.

 

(Citit de 84 ori)