A III-a conferință a programului Hristos în cetate

By | 26/03/2014

20140325_00Pr. Lect. Filip Albu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la inițiativa și organizarea PCuv. Arhim. dr. Teofan Mada, vicarul administrativ eparhial, în urbea Aradului se derulează un program de afirmare a valorilor tradiționale ale Bisericii Ortodoxe, intitulat Hristos în cetate. Acesta se desfășoară printr-un parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.

La cea de-a treia manifestare, din șirul bogat de activități programate, a fost invitat să susțină o conferință domnul Prof. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, decanul Facultății de Teologie din Tesalonic (Grecia). Aceasta a avut loc în data de 25 martie 2014, generoasa sală a Palatului Cultural dovedindu-se neîncăpătoare pentru mulțimea de participanți care au dorit să-l asculte.

Tema prezentată Euharistia, viața duhovnicească și Muntele Athos, a fost prefațată de o scurtă prezentare a invitatului din partea Părintelui Teofan. Acesta a scos în evidență „preocupările profesorului Stamoulis pe latură academică, prin aprofundarea scrierilor pastristice, conjugate cu cele de natură artistică, prin apropierea acestuia de poezie, literatură și muzică ale, oferindu-i astfel o cale inedită de dialog între Biserică și societatea contemporană, pe care acesta o promovează cu multă dragoste și deschidere”. Cu acestă ocazie, inițiatorul și gazda acestui proiect i-a mulțumit Prof. Hrisostom „pentru disponibilitatea acestuia de a conferenția, de dimineață, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad, precum și pentru întâlnirea, de la amiză, cu elevii de la prestigiosul liceu Moise Nicoară. Cele două manifestări care au precedat conferința duhovnicească s-au bucurat de un real succes. Amintesc aici și faptul că domnia sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela Facultății de Teologie unde a ținut un cuvânt de învățătură, împărtășindu-se cu Sfintele Taine”.

Conținutul conferinței a fost lecturat în limba română de Diac. Lect. Florin Tomoioagă din Oradea, ucenicul prof. Stamoulis. Din cuprinsul acesteia s-a putut desprinde limpede ideea că împărtășirea  continuă cu Hristos euharistic duce la transfigurarea persoanei umane, efortul ascetico-moral fiind uneori supralicitat și greșit înțeles din pricina transformării relației filiale (calitative) cu Dumnezeu într-una juridic-compensatorie (cantitativă). Tema a adus în atenție și contribuția Sfântului Chiril al Alexandriei în ceea ce privește tema tratată.

A urmat o sesiune prelungită de dialog, în care Prof. Stamoulis a răspuns întrebărilor adresate. Au fost abordate teme incitante privitoare la relația dintre artă (muzică, film), cultură, știință și teologie; rolul și influența Muntelui Athos în viața duhovnicească; precum și principii duhovnicești de abordare a relațiilor de familie: între soți, între părinți și copii, domnia sa oferind chei de interpretare pornind de la propriile experiențe, decriptate prin recursul la scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii.

Cele două ore și jumătate în care s-a desfășurat această manifestare au fost bine receptate de public, acesta aplaudând îndelung la final, Părintele Teofan urându-i La mulți ani de ziua națională a Greciei, sărbătorită în această zi.

Iată mai jos câteva imagini din cadrul manifestării:

This slideshow requires JavaScript.

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Înregistrarile video de la conferinţă (8 părți): [1] ; [2] ; [3] ; [4] ; [5] ; [6] ; [7] ; [8]

(Citit de 75 ori)