Redescoperim împreună frumusețile Ortodoxiei

By | 31/03/2014

afis_festival_filocalia_2014_2Pr. Lect. Dr. Filip Albu

Acest titlu pare să fie mottoul care ghidează întreaga activitate pastorală și culturală pe care o desfășoară părintele arhimandrit dr. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. În ultimii ani în care a activat în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, părintele Teofan Mada a încercat să aducă frumusețile Ortodoxiei, din spațiile consacrate care le adăpostesc (strană, amvon, altar, carte, adică biserică, mănăstire, bibliotecă), în spațiul public. Această încercare este așezată într-o perspectivă hristologică: noi Îl căutăm pe Hristos, dar mai ales Hristos e Cel care ne caută și ne găsește. Hristos îi dă omului întâlnire chiar în spațiul familiar lui, fie că e vorba de instituții culturale, de școli, de propriul cămin sau de tabere de vară ale elevilor.

Nu e de mirare astfel că „Hristos în cetate” (unul din programele inițiate de părintele Teofan), coboară printre oamenii obișnuiți pentru a-i întâlni și a dialoga la nivelul lor și în mediul familiar acestora. Acest lucru se întâmplă prin intermediul conferințelor care au loc sub această egidă și în cadrul cărora sunt aduși invitați de marcă din țară și străinătate, adevărați duhovnici care se așează în stare de dialog cu omul orașului contemporan (părintele Agapie Corbu, părintele Constantin Necula, prof. Hrisostom Stamoulis, ș. a.).

Acțiunile filantropice întreprinse de părintele Teofan fac simțită iubirea lui Dumnezeu în acele cămine în care lipsurile zilnice riscă să diminueze bucuriile simple ale vieții de familie.

Festivalul Filocalia, aflat acum la ediția a doua (Arad, 4-13 aprilie 2014), prin evenimentele pe care le propune, prilejuiește o altfel de întâlnire a lui Hristos în cetate, un alt mod de a ne lăsa găsiți de El. În data de 4 aprilie are loc vernisarea expoziției Darul iconarului, care subîntinde întreaga perioadă a festivalului. În data de 5 aprilie, părintele ieromonah Dionisie Ignat va conferenția pe tema Duhovnicii de ieri și de astăzi: Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Teofil Părăian. Registrul festivalului se schimbă odată cu discursul pe care actorul Dorel Vișan îl va rosti în Filarmonica de Stat Arad și cu recitalul de poezie pe care îl va da sub titlul De vorbă cu Domnul (6 aprilie). În data de 11 aprilie, grupul psaltic „Byzantion” va da un concert original, sub egida Psaltichia românească la curtea lui Constantin Brâncoveanu. Un moment special este oferit de punerea în scenă a piesei Diaconița Olimpiada (12 aprilie), spectacol creștin cu Ana Calciu și în regia lui Marian Popescu. Actorul Dan Puric, în data de 13 aprilie va susține conferința Suflet românesc, cu intrare liberă, ca la toate evenimentele festivalului. La Curtici, în data de 10 aprilie, grupul psaltic „Byzantion” va repeta concertul de la Filarmonica de Stat, de data aceasta în Biserica Ortodoxă.  

Simpla enumerare a activităților festivalului arădean, realizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului în colaborare cu Consiliul Județean și Centrul cultural Arad, indică deschiderea culturală și pastorală a inițiatorului acestuia, părintele Teofan Mada. Încercând să reînnoade dialogul Bisericii cu intelectualitatea și cu lumea culturală, părintele Teofan deschide noi dimensiuni ale slujirii, în care rolul laicului creștin este puternic evidențiat. Fiind un „Festival de spiritualitate și artă sacră românească”, ediția actuală se încadrează tematic în Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Ortodoxă Română. Frumusețile Ortodoxiei se descoperă caleidoscopic, într-o diversitate de expresii artistice (pictură, muzică, teatru) și duhovnicești (conferințe și dialoguri spirituale). În cazul părintelui Teofan, teologia, frumos înveșmântată, pășește în mijlocul orașului pentru a-L vesti cu putere pe Hristos, ca „Domn al slavei” negrăite, împărtășite nouă prin strădanie și osteneală. În acest fel, descoperim și redescoperim împreună frumusețile minunate ale Ortodoxiei.

(Citit de 76 ori)