Gala deschiderii Festivalului Filocalia

By | 05/04/2014

20140404_021Programul bogat de manifestări ce se desfășoară la Arad în această perioadă a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, include acțiuni culturale de facturi diferite: academic-educative, duhovnicești dar și estetice. Astfel, în completarea și în continuarea proiectului Hristos în cetate, pe data de 4 aprilie 2014 a fost deschis oficial festivalul Filocalia, cu o expoziție inedită de icoane, la Galeriile „Delta”.

Inaugurarea și prezentarea acesteia s-a făcut de către subsemnatul, Director Festival, și de Doamna Doina Mândru, Director la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”, Dl. Nicolae Ioțcu, Președintele Consiliului Județean Arad și D-na. Anamaria Dragoș, Director al Centrului Cultural Județean Arad, ca organizatori și, totodată, parteneri ai Arhiepiscopiei Aradului în derularea acestor proiecte.

În cuvântul meu introductiv, am salutat pe invitați și participanți, urând bun venit doamnei Doina, mulțumindu-i pentru „disponibilitatea și efortul depus la apropierea arădenilor de arta iconografică brâncovenească, acum în anul dedicat de Patriarhia Română jertfei lui Vodă Constantin, inițiativa noastră încercând să aducă peisajul cotidian actul creator al acestui mare domnitor iubitor și creator de cultură de dimensiune tis oikoumene… În fața artei iconografice a acelui ev creștinismul din noi învie, așa cum spunea maestrul Grigore Popescu. Ne bucurăm că putem iniția un astfel de dialog între Biserică și slujitorii artei”.

Icoanele alese pentru actuala editie a Festivalului Filocalia sunt rodul unor adâncite reflecţii, ale contemplărilor şi dezvăluirilor de care s-au învrednicit cei câţiva iconari pe care dorim să-i cunoaşteţi. Fiind opere realizate, cele mai multe, în cadrul unor intâlniri duhovniceşti, de muncă şi discuţii asupra icoanei şi, mai ales, asupra posibilităţii de a exprima prin imagine complexe mesaje spirituale, le considerăm daruri. Se propun icoane pictate în cadrul atelierelor de creaţie iconografică organizate de Librăria Bizantină la Mogoşoaia, în 2012, şi Otopeni, în 2013, precum şi alte câteva piese de la autori contemporani proeminenţi, care reflectă raportul viu al icoanei actuale cu cea mai profundă tradiţie ortodoxă. In acest sens, aducem în atenţia publicului şi câteva reproduceri de mari dimensiuni după ansambluri iconografice remarcabile realizate în frescă de Grigore Popescu Muscel, expuse anterior la palatul Mogoşoaia. Un spatiu la fel de important dorim să acordăm creatiei iconografice contemporane promovată de pictoriţa Elena Murariu care întâmpină tricentenarul martirilor Brâncoveni cu un tezaur de aproape 300 de icoane, desene, stâlpi pictaţi, toate dedicate martirilor de la 1714. Deoarece pictoriţa are chiar în această perioadă o expoziţie la Muzeul Naţional de Arta, ne rezumăm la 14 lucrari.

Doamna Doina Mândru a oferit câteva explicații privitoare la operele iconografice prezente în expoziție, prin aceea că se are în vedere „evidențierea celei mai bune arte a icoanei românești. Aici prevalează scene iconografice care inovează arta iconografică prin stilul abordat, coloristica și temele religioase abordate. De aceea ei sunt inventivi în felul cum aduc cuvântul lui Dumnezeu în trupul icoanei, prin icoanele lui Ion Grigorescu, Ioan Popa, Grigorie Popescu, Cristina Reilean, Elena Murariu. Aduc ca mărturie aici întruchiparea iconică a Doamnei Maria, soția domnitorului martir, care, cu siguranță a primit și ea un martiriu sufletesc, îndrăzneala iconarului canonizându-o avant la lettre. Felicit, în final, autoritățile locale și cele ecleziastice pentru că nasc cultura, iar arădenii nu trebuie să rateze șansa întâlniri cu icoana autentincă”.

Între perfecţiunea tehnică şi frumuseţea deplin împlinită a icoanelor şi frescelor pe care le propunem, desenele de iconar constituie caligrafii spirituale, consemnând asemeni unui jurnal duhovnicesc cercetările plastice şi lecturile teologice, contemplările, rugăciunea minţii şi căutarea continuă a formei care exprimă cu fidelitate gândul, cuvântul viu care devine faptă. Ele dau seamă despre trezvia iconologică a pictorului creştin care transpune în imagini memorabile cuvinte alese din tezaurul Filocalic.

Expoziția va fi deschisă întreaga săptămână între orele 9-18.

Iată mai jos câteva imagini din timpul manifestării:

This slideshow requires JavaScript.

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Înregistrarile video de la vernisaj (2 părți): [1] ; [2]

(Citit de 90 ori)