Protocol de colaborare şi Parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad

By | 12/12/2014

poza_arhiepiscopieArhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr. Timotei Seviciu, a semnat un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Arad, eveniment deosebit menit să realizeze programe şi activităţi cultural-educative şi spiritual-sociale în Liceele şi Colegiile din Judeţul Arad. La acest Parteneriat a intrat de la început, ca şi cofondator, Asociaţia “Mobilizează-te” din Arad, o asociaţie ce promovează dimensiunile ethosului ortodox în viaţa copiilor şi tinerilor, precum şi valenţele cultural-educative ale spiritualităţii ortodoxe în spaţiul şcolar, educativ.

Unul dintre motivele principale ale demersului este impulsionarea tinerilor de a îşi exprima îngrijorările, trăirile, nelămuririle şi bucuriile în raport cu Dumnezeu, în spaţiul public-comunitar, în contextul în care întreaga comunicare a tinerilor se desfăşoară virtual, în reţele de socializare, precum Facebook şi Twiter, pe teme care nu tangenţiază cu spiritualitatea. Protocolul îşi propune responsabilizarea tinerilor cu privire la rolul pe care îl au în familie, şcoală şi societate, dar şi impulsionarea lor către dezbateri pe diferite teme de credinţă. Periodic se vor analiza acţiunile preventiv-educative efectuate, eficienţa şi impactul acestora asupra beneficiarilor, dificultăţile întâmpinate şi se vor face propuneri de îmbunătăţire a programului, împreună cu cadrele didactice implicate în proiect.

Realitatea tinerească este una complexă şi articulată, care nu poate fi cuprinsă în cadrul unui univers cultural omogen, ci într-un orizont care se poate defini “multivers”, adică determinat de o pluralitate de viziuni, de perspective şi de strategii. În defintiv, ne aflăm în faţa unei realităţi deosebit de complexe, dar şi fascinante, care trebuie înţeleasă în manieră profundă şi iubită cu mare spirit de empatie, o realitate ale cărei linii de fond şi dezvoltări trebuie percepute cu atenţie. Culturile tinereşti devin „urgente” şi în sensul că manifestă o nevoie profundă, o cerere de ajutor sau chiar o provocare, care nu poate fi ignorată sau neglijată, fie de societatea civilă, fie de comunitatea eclesială. Există o „urgenţă educativă creştină” în şcolie din România, la care trebuie alăturate alte urgenţe, care ating diferite dimensiuni ale persoanei şi relaţiile sale fundamentale şi la care nu se poate răspunde în mod evaziv şi banal. Protocolul semnat, între aceste instituţii fundamentale ale societăţii, are menirea ca tinerii noştri de azi, adulţii de mâine, să fie fii vrednici ai neamului şi ai Bisericii străbune.

(Citit de 65 ori)