Trupa ortodoxă de teatru Ikon în Festivalul Doxologia

By | 23/12/2014

imagine_20Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, cea de a șaptea artă, teatrul, nu putea lipsi din cadrul unui Festival complex, dinamic, care se adresează, in primul rând, tinerilor. Da, Festivalul Doxologia, se vrea a fi o manifestare a bucuriei și a darului in viața cetății, a tinerilor și a tuturor acelora care doresc să se implice în viața parohiei, a comunității și a societății în ansamblul ei. Astăzi există o criză morală de proporții, iar ceea ce lipsește, dincolo de o anumită solidaritate și responsabilitate socială, este tocmai tăria motivoatoare, capabilă să-i inducă pe tineri și alte grupuri sociale la renunțări și sacrificii. Cunoșterea și voința nu merg în mod necesar în același tempo sau pas. Voința care apără interesul personal întunecă cunoașterea și cunoașterea este slăbită nu este în măsură să îmbărbăteze voința. De aceea, din această criză, ce ne înconjoară, reies întrebări foarte fundamentale: unde este lumina care poate să lumineze cunoașterea noastră nu numai cu idei generale, ci cu imperative concerete? Unde este tăria care ridică spre înălțime voința noastră? Sunt întrebări la care Biserica trebuie să răspundă pentru ca mesajul să devină viață.

Un asemenea răspuns poate să vină şi din ceea ce putem numi „teatru creștin”, pentru că acesta poate fi un instrument pastoral și misonar cu un mare impact la public, odată ce, ca manifestare general-internațională, el este în vârful topului oricărui sondaj cultural mondial. Teatrul poate fi o modalitate de a te adresa societății, o modalitate de comunica valențe spirituale care pot apropia lumea din „afară”, de viața euharistică a Bisericii. De aceea, în cadrul Festivalului Crăciunului, nu a putut lipsi spectacolul de teatru, muzică și poezie susținut de un grup de 50 de tineri ortodocși, care au muncit două luni pentru a da viață unor gânduri şi sentimente, ce reprezintă în sine teme ce cuprind realismul vieții adolescentului sau adolescentei.

Acești tineri alcătuiesc trupa de teatru ortodox Ikon. Această trupă de teatru nu este altceva decât consecința pastorală a implicării și a comuniunii bucuriei, a taberelor de tineret și a dialogurilor cu elevii în județul Arad. Tinerii de la Ikon vor să aducă propria lor mărturie la crezul de a fi un tânăr ortodox astăzi, într-o societate seculară. Spectacolul a avut loc la Teatrul de marionete (22. 12. 2014) şi a fost alcătuit din două piese distincte: „În vizită… de Crăciun”, un text de actrița Giorgiana Popan, o comedie plăcută și savuroasă despre întorsăturile vieții, și „Alegerea”, un text de Anamaria Jitea. Te-ai întrebat vreodată atunci când iei deciziile de zi cu zi ești chiar tu cel ce faci alegerea sau alegerea o face, de fapt, altcineva? Dincolo de originaliatea pieselor, trebuie remarcat și super-realismul ideatic al temelor abordate, care vrea să ne trimită pe noi toți la un realism al credinței de zi cu zi. La acest diptic tematic s-a adăugat și profundul caracter emotiv al mesajului și al comunicării.

Iată mai jos câteva imagini din timpul spectacolului:

This slideshow requires JavaScript.

Mai multe imagini puteți vedea aici.

(Citit de 118 ori)