Comuniune şi slujire în Festivalul Logos

By | 08/06/2015

imagine_29Festivalul internaţional Logos, Arte şi Har, a reprezentat expresia comuniunii credinţei, a întâlnirii dintre etosul ortodox cu valenţele multiple ale actului creator al culturii universale. Manifestările acestui festival al implicării şi slujirii (la care au participat 5000 de persoane) au constituit evenimente ale bucuriei, ale comunităţii şi ale comuniunii internaţionale. Dimensiunea tis oikumene a acestor manifestări a fost întregită prin prezenţa în cadrul festivalului (25 mai-9 iunie) a Preasfinţitului Alexander Golitzin, Episcop de Toledo, din Biserica Ortodoxă a Americii, Profesor emerit de Patristică la Universitatea Marquette.

Agenda manifestărilor la care a participat Preasfinţitul Alexander a fost una complexă şi foarte dinamică. A avut întâlnirii cu elevii şi elevele şcolilor arădene (2-4 iunie), a acceptat orice fel de întrebări care problematizează viaţa tinerilor. În acest mod, distinsul oaspete s-a implicat în parteneriatul Arhiepiscopiei Aradului cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, aducând o contribuţie importantă în dialogul şi apropierea tinerilor faţă de comunitatea bisericească din care fac parte.

Având în vedere faptul că mai multe evenimente ale Festivalului Logos au fost închinate Anului omagial, al Pastoraţiei în parhoii şi mănăstiri, Preasfinţitul Alexander s-a implicat în activităţi dedicate acestui fapt. Subiectul conferinţei publice de la Teatrul de Stat (3 iunie) a fost dedicat Anului Omagial. A participat la lansarea volumului (2-3 iunie): „Tâlcuiri la canoanele monahale” (Editura Sf. Nectarie), a Părintelui Emilianos Simonopetritul, tradus de Părintele Agapie Corbu, egumenul Schitului Buna Vestire. «Deşi canoanele din acest volum au o vechime de mai bine de 1500 de ani, ele îşi dovedesc actualitatea prin tâlcuirea Părintelui Emilianos, care explică în mod amănunţit organizarea vieţii de obşte a unei mănăstiri din zilele noastre, respectând principiile Părinţilor de odinioară, pentru a trăi în acelaşi duh cu ei». În acelaşi cadru pastoral a vizitat mai multe parohii (inclusiv Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime, unde a apreciat pictura care se execută în prezent) şi mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului (Mănăstirea Hodoş-Bodrog, Schitul Buna Vestire etc.), precum şi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Nu putea lipsi dintr-un asemenea program şi întâlnirea cu profesorii şi studenţii de la Facultatea de Teologie din Arad (4 iunie), unde a ţinut o prelegere despre natura teologiei. La evenimente au participat preoţi şi credincioşi şi din judeţele Bihor, Timiş etc., sau din Serbia. A fost primit de diferite autorităţi locale şi judeţene, cum ar fi domnul Nicolae Ioţcu, Preşedintele Consiliului Judeţean, a avut întâlniri cu reprezentanţi arădeni în Parlamentul României. A dat interviuri şi a participat ca invitat la o ediţie specială a emisiunii „România la zi” (5 iunie), a canalului regional West Tv, unde a vorbit despre relaţia sa universitară cu John Meyendorff, Alexander Schmemann, care erau apropiaţi familiei Golitzin în SUA, dar şi despre sudiile sale de la Oxford, cu Mitropolitul Kallistos Ware, şi cele de la Tesalonic. Aceste date autobiografice au fost întregite de activitatea Sa pastorală de preot în Statul California( împreună cu Michael Prokurat au pus şi bazele învăţământului teologic ortodox în Berkeley, în prezent Patriarch Athenagoras Orthodox Institute), de cea universitară de la Universitatea Marquette şi cea arhierească în Biserica Ortodoxă din America. Toate aceste evenimente au constituit momente de bucurie, har şi comuniune pentru cei care au participat la ele, clipe care cu siguranţă nu vor fi uitate de credincioşii arădeni, care vor reţine în memoria lor profunzimea teologică, acurateţea academică, simplitatea sacerdotală, nobleţea spirituală şi firescul de a fi al Preasfinţitului Alexander Golitzin.

Iată mai jos câteva imagini din cadrul manifestărilor la care a participat Preasfinţitul Alexander Golitzin:

This slideshow requires JavaScript.

(Citit de 147 ori)