Canonul cel Mare

By | 15/03/2016

teofan_mada_104Slujba Pavecerniţei  provine din rânduiala de rugăciune a monahilor. Oficiată cu precădere în Postul Mare, o perioadă de pocăinţă şi de înălţare duhovnicească, Pavecerniţa adună, în structura ei tipiconală, trei slujiri liturgice care invită oamenii să se roage cu stăruință şi să privegheze spre mântuire, invocând mijlocirea Preasfintei Treimi, a Maicii lui Dumnezeu, a Îngerilor și a Sfinților.

Această slujbă liturgică este o priveghere, o slujbă care ne aduce aminte că şi nopţile, în timpul postului, nu mai sunt ale noastre, aşa cum nici trupul nu mai este al nostru în această perioadă.

Trupul şi timpul nu mai sunt ale noastre în post. De fapt, tot Triodul ne învață că Dumnezeu și iubirea Sa ocupă primul loc în existența noastră, iar noi și problemele noastre sunt secundare. Toate sunt secundare lui Dumnezeu.

Postul este un act liturgic, prin care demonstrăm că toate sunt ale lui Dumnezeu. Postul este un fapt agapic, care ne îndeamnă să cuprindem lumea și problemele ei în sufletul nostru.  

Pe lângă acceptarea firească că Dumnezeu ne privește din interiorul nostru, starea de post este marcată în viaţa liturgică a Bisericii de rânduieli speciale care ating maxima profunzime duhovnicească în capodopere imnografice precum Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

(Citit de 436 ori)