Manifestările Filocalia promovează tema iubirii de frumos divin

By | 11/09/2016

2015_filocalia_01Manifestările Filocalia de la Arad promovează tema iubirii de frumos, care este definitorie pentru a înţelege arta, cultura şi viaţa, în general. Iisus Hristos a introdus în lume toată bogăţia evanghelică a adevărului, a binelui şi împreună cu ele a dat la iveală şi o nouă dimensiune a frumosului: mesajul evanghelic este supraplin în acest sens. Frumuseţea este într-un anumit sens expresia vizibilă a binelui, aşa cum binele este condiţia metafizică a frumuseţii.

Într-adevăr, Biserica are nevoie de cultură, deoarece ea trebuie sa facă prezentă fascinanta lume a duhului,  a invizibilului lui Dumnezeu şi deoarece frumuseţea artistică, reflectare în miniatură a Duhului lui Dumnezeu, este un semn al tainei prezenţei şi Întrupării, o invitaţie la a căuta chipul lui Dumnezeu, care s-a făcut vizibil în Iisus Hristos.

2015_filocalia_02Ediția Manifestărilor Filocalia din 2015, 17-26 mai, s-a desfășurat sub genericul „Hristos și oamenii lui Hristos”. Cei aproape 5000 mii de participanţi la manifestările Filocaliei s-au bucurat de prezenţa unor invitaţi deosebiţi: Ioan Ică jr., Constantin Necula, Vasilă Gavrilă, Nicolae Mărgineanu, Trupa de teatru Civic Art şi Grupul psaltic Kinonia.

Demersul oamenilor lui Hristos este calea frumuseții interioare, ce exprimă pacea virtuților, mângâierea harului și uimirea în fața profunzimilor lui Dumnezeu.

Un părinte din Muntele Athos a spus, cu ceva timp în urmă, că inima are intrări, dar nu și ieșiri. Atunci când porți în suflet pe cineva nu-l uiți niciodată.

2015_filocalia_03Este și cazul acelor persoane care l-au iubit și îl iubesc pe Hristos, care au primit, fiecare în parte, experiența răstignirii, pentru că s-au împărtășit de taina Celui răstignit în viața lor și, astfel, au devenit persoane pascale. Calea lor a fost calea științei despre adevăr, iubire și veșnicie. Au arătat ceea ce este și ce poate fi omul în Hristos.

(Citit de 180 ori)