Prof. David Goa, un mărturisitor al Ortodoxiei în întrega lume, va conferenția la Arad

By | 20/04/2017

david_goaDr. David Goa, un mărturisitor și apărător al creștinismului în lume, va conferenția duminică, 07 mai 2017 (ora 19), la Sala Cinematografului Arta din Arad. Tema conferinției filocalice se referă la „Provocările lumii moderne la adresa spiritului uman. Viața și cultura creștină în spațiul public”.  Teologul Goa este Director al Centrului Chester Ronning, Augustana Campus, Universitatea Alberta, Canada (unde promovează relația dintre religie și viața publică, centrul universitar de acest gen fiind unic în Canada și SUA). De asemenea, el este și coordonatorul  unui program cultural, de anvergură modială, la Royal Alberta Museum în Edmonton (unde a realizat mii de evenimente, manifestări, vernisaje, expoziții artistice și iconografice).

Prof. David Goa a studiat istoria, filosofia și istoria religiilor la Universitatea din Chicago (unde la cunoscut foarte bine pe Mircea Eliade), apoi la New York, unde a colaborat cu distinsul Patrolog Jaroslav Pelikan, convertit și el la ortodoxie, unul din marii cunoscători ai Sfinților Părinți din secolul trecut, fiind preocupat de relația dintre tradiție și modernitate, artă și cultură.
Filosoful și educatorul ortodox Goa a clădit un adevărat program de studiu al culturii printr-o cercetare de peste 30 de ani la Royal Alberta Museum („The Art of God Incarnate”).  În anul 2000 a realizat o expoziție inedită, în care a folosit 300 de lucrări artistice pentru a reliefa importanța lui Iisus Hristos în dezvoltarea și devenirea culturii apusene.

Dr. Goa este curatorul șef al expoziției iconografice, internaționale „Întruparea Domnului, cunoașterea seminficației”, în care se prezintă și se expune public, în galerii de artă, importanța Întrupării Domnului Iisus Hristos, Taină a ființei umane, pentru istoria lumii. Se implică în diverse proiecte de cercetare, documentație, cunoaștere și comunicare, dibeituri publice și media, acitivități misionare și social-umane, atât în Canada, Statele Unite ale Americii, cât și în diferite locuri de pe mapamond (Europa și Asia), fiindu-i familiare teme ca : Teologie și spiritualitate ortodoxă, Creștinismul și celelalte religii, Creștinism și islam, Pace și conflict în spațiul internațional, Ateism și secularism, justiție socială, reintegrare socială, ecologie,  teme geo-politce etc. Opera sa este axată pe abordări ce privesc relația dintre tradiția religioasă și cultura modernă, dintre cultură și viața publică, precum și pe implicarea instituțiilor publice în slujirea comunităților culturale și a societății  civile moderne în genere. A adunat împreună (ca un autentic Avva), specialiști, universitari, școli de cercetare, persoane publice, intelectuali, artiști, tineri și tinere pentru un dialog de viață creștină…fiind un adevărat misionar ortodox în întreaga lume, angajundu-se în profunde discuții cu cei din multele credințe, dar și cu cei care spun despre ei că nu au nicio credință.

Conferința distinsului oaspete se încadrează în tematicile Anului Omagial și Comemorativ în Patriarhia Română, și se dedică activității și personalității Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, având convingerea că publicul arădean se va bucura de conferința Profesorului Goa, un profund și ecncicloped gânditor ortodox, care și-a adus o contribuție reală și comunitară la numeroase teme ale vieții contemporane, construind punții de dialog, pace și speranță pentru mulți. 

(Citit de 435 ori)