Căminul în care s-a dezvoltat cea mai mare vocație din istoria mântuirii

By | 07/09/2017

imagine_251Praznicul Nașterii Maicii Domnului ne îndeamnă privirea asupra lui Ioachim și Anei, Părinții Fecioarei Maria, în casa cărora s-a dezvoltat cea mai mare vocație din istoria mântuirii. Maica Domnului și-a primit vocația din gura îngerului. În camera sau chilia noastră îngerul nu intră în mod vizibil, dar cu fiecare dintre noi Domnul are un plan al Său, fiecare este chemat de Hristos, chemat pe nume. Sarcina noastră este deci să învățăm de la Fecioara Maria cum să ascultăm, să devenim capabili de a percepe chemarea lui Iisus Hristos, să fim curajoși și devotați, pentru a ne asemăna cu Hristos și, la sfârșit, să fim găsiți slujitori demni de încredere, care au lucrat bine cu darul încredințat lor.

Este o legătură profund înrădăcinată în misterul Întrupării. Atunci când Dumnezeu a hotărât să se facă om în Fiul Său, avea nevoie de „da”-ul liber al Fecioarei Maria. Dumnezeu nu lucrează împotriva libertății noastre. Și se întâmplă un lucru cu adevărat extraordinar: Dumnezeu se face dependent de libertate noastră, de „da”-ul unei creaturi a Lui, așteaptă acest „da”. Iar „da”-ul spus de Fecioara Maria a fost un moment decisiv din istoria universală, în care cerul, pământul și Dumnezeu însuși a așteaptat ce anume va spune Sfânta Fecioară.

imagine_252„Da”-ul Fecioarei Mariei este deci poarta prin care Dumnezeu a putut să intre în lume, să devină om. Astfel Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este în mod real și profund implicată în taina Întrupării, a mântuirii noastre. Și Întruparea, faptul că Fiul se face om, era de la început finalizată prin dăruirea de sine, prin dăruirea cu multă iubire pe Cruce, pentru a deveni pâine pentru viața lumii. Astfel, jertfa, preoția și Întruparea merg împreună și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se află în centrul acestei taine.

Să ne rugăm Maicii Domnului care a trăit viața sa în întregime „cu Iisus” și care de aceea era, și continuă să fie, total la dispoziția oamenilor: Bisericile și mănăstirile închinate ei, icoanele și minunile ei o dovedesc în mod concret. Totodată, ne gândim la Sfânta sa mamă Ana, și cu ea la importanța mamelor și a taților, a bunicelor și bunicilor, ne gândim la importanța familiei ca ambient de viață și de rugăciune, unde se învață rugăciunea și unde vocațiile pot să crească și să dea rod nespus. Să-i rugăm pe Sfinții Bisericii să ne ajute să ne ținem privirea fixată asupra Domnului, și astfel să ne ajute să purtăm iubirea lui Dumnezeu oamenilor.

(Citit de 79 ori)