Tabăra de cultură și spiritualitate sub patronajul Sf. Nectarie

By | 10/09/2017

c_20170910_1Tabăra de cultură, civilizație și limbă greacă clasică de la Joia Mare, județul Arad, ediția a doua, a fost organizată săptămâna care a trecut de către două prestigioase instituții de învățământ universitar românești: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, respectiv Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timişoara. Acestora li s-au alăturat, în calitate de partener local, Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” Almaș prin IȘJ Arad și Arhiepiscopia Aradului, în calitate de invitată.

În cultura clasică există „semina Verbi”, ca niște deschideri la Evanghelie. Cu siguranță și în cultura noastră actuală. În contextul în care pregătirea candidaților la preoție rămâne un obiectiv primar pentru Biserică, dar și formarea mirenilor este foarte importantă. De aceea o tabără de cultură, sub patronajul Sf. Nectarie, în care profesori și studenți se adună pentru a studia limba greacă filosofică și patristică, pentru a cunoaște lexicografia filocalică și pentru a se bucura seminarii de gândire și reflecție creștină reprezintă un lucru foarte frumos și aducător de speranță.

Cultura creștină de astăzi poate mult să se inspire din cultura patristică, chiar poate fi ajutată în misiunea de propovăduire a Evangheliei. Fiecare cultură umană, chiar și cea actuală, poate să fie evanghelizată. Nu vom arunca sămânța Cuvântului lui Dumnezeu numai de la fereastra casei noastre parohiale, ci vom ieși în câmpul deschis al societății noastre, începând de la cei săraci, ajungând și la toate nivelele și instituțiile societății. Vom merge să vizităm familiile, toate persoanele, înainte de toate pe cei botezați care s-au îndepărtat. Poporul nostru vrea să simtă apropierea Bisericii sale. Vom face asta mergând spre societatea actuală, cu bucurie și entuziasm, siguri fiind de prezența Domnului cu noi și siguri fiind că Hristos va bate la ușile inimilor cărora Îl vom vesti. Dacă în acest demers ne vor însoți și intelectualii sau diferiți reprezentanți ai culturii și societății contemporane atunci va fi nădejdea mai mare. Nu putem nici să ne descurajăm nici să ne fie frică de societatea actuală, nici pur și simplu s-o condamnăm. Trebuie s-o mântuim!

Iată mai jos câteva imagini din cadrul activităţilor desfaşurate în cadrul taberei:

(Citit de 145 ori)