Belșug de binecuvântare și pentru competiția fotbalistică internațională „Toamna Orădeană”

By | 22/10/2017

Copii din cadrul Compartimentului case de tip familial Sântana (coordonați de Tiriteu Cătălin, Șef Serviciu SPMSTMR, și de Sorin Roșca, inspector DGASPC) au reprezentat joi, 19.10.2017, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad la competiția fotbalistică internațională „Toamna Orădeană”, organizată de DGASPC Bihor, la care au participat 5 echipe din România și Ungaria. Competiția promovează spiritul fair-play-ului, a competiției și a prieteniei între tinerii participanți, reliefând încă o dată prețioasa slujire pe care sportul o aduce umanității. Pentru aceasta este important ca toți copii, mai ales cei din centrele sau instituțiile sociale, să poată participa la activități sportive.

Nu putem fi decât bucuroși că în centrul atenției competiției desfășurată la Liceul Sportiv Bihorul din Oradea a stat angajarea pentru a asigura ca sportul să devină tot mai inclusiv și ca binefacerile sale să fie într-adevăr accesibile tuturor. Să-i încurajăm pe toți – instituții, societăți sportive, realități educative și sociale, comunități religioase – să lucreze împreună pentru ca și acești copii din centrele sociale să poată avea acces la sport în condiții demne. În sport, ca și în viață, este important a persevera pentru rezultat, dar a juca bine, cu lealitate este și mai important! Nu uitați, noi toți nu trebuie să uităm, acel cuvânt frumos care se spune despre sportul adevărat: sport amateur.

Fenomenul sportiv, în genere, contribuie de fapt la sporirea relațiilor dintre persoane și dintre popoare, relații care, atunci când sunt cordiale, respectuoase și solidare, reprezintă o poartă deschisă spre pace și conviețuire armonioasă. Sportul este o forță vitală în slujba înțelegerii reciproce, a culturii și a dezvoltării țărilor, care nu trebuie să renunțe la nobila vocație de a reaprinde idealurile de conviețuire, de înțelegere și de prietenie.

Sfântul Apostol Pavel, pentru a ilustra viața creștină, le propunea creștinilor din Corint imaginea atletului, ca exemplu de efort și de perseverență (cf. 1 Cor. 9,24-25). De fapt, practicarea corectă a sportului trebuie să fie însoțită de cumpătare și înțelegerea renunțării. Adesea sportul cere totodată un bun spirit de echipă, atitudini de respect, aprecierea calităților celuilalt, onestitate în joc și smerenie pentru a recunoaște propriile limite. Sportul, în fine, mai ales în formele sale mai puțin competitive, invită la sărbătoare și la conviețuire amicală. Și creștinul poate găsi așadar în sport un ajutor pentru a cultiva virtuțile cardinale – prudența și dreptatea, tăria și cumpătarea – în cursa pentru dobândirea cununii „nepieritoare”, așa cum scrie Sfântul Apostol Pavel. Sportul poate să contribuie la prețuirea vieții, să educe la sacrificiu, la respect și responsabilitate, ducând la deplina valorizare a fiecărei persoane umane.

(Citit de 75 ori)