Preafericirea Sa Anastasie, un teolog al dialogului și al misiunii Bisericii

By | 29/10/2017

c_20171029_1Preafericirea Sa Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, este Întâistătătorul care conduce Biserica Ortodoxă a Albaniei de douăzeci şi cinci de ani, având, totodată, peste 50 de ani de activitate misionară în lume. PF Sa Anastasie este prin excelență teologul și personalitatea eclezială care, mai mult decât oricare altul din spațiul grec, a contribuit enorm la misiunea Bisericii. Nu numai că și-a devotat întreaga viață conștientă mărturiei creștine, una din cea mai importantă și, în același timp, una cea mai dinamică sferă de activitate a Bisericii Ortodoxe, dar a fost și pionierul, în spațiul grec, al disciplinei academice „Misiologie Ortodoxă”, putându-se afirma că el a fost cel care a introdus această disciplină în programele analitice ale Facultăților și Seminariilor ortodoxe din Grecia.

A trecut de acum aproape un sfert de secol de când Albania a regăsit drumul greu, dar prețios și responsabil al libertății. Perioada comunistă a fost, pentru Biserica Ortodoxă din Albania, ani întunecați, în timpul cărora a fost desființată libertatea religioasă și era interzis să se creadă în Dumnezeu. Bisericile au fost distruse, transformate în depozite și cinematografe care propagau ideologia marxistă. Cărțile religioase au fost arse și părinților li s-a interzis să le dea copiilor numele religioase ale strămoșilor. Mulți fii și fiice din Albania au suferit, chiar până la jertfa vieții. Amintirea acestor evenimente dramatice este esențială pentru viitorul unui popor. Amintirea martirilor care au rezistat în credință mărturisitoare este garanție pentru prezentul și viitorul Albaniei, pentru că sângele lor nu a fost vărsat în zadar, ci este o sămânță care aduce roade pascale de pace, de înnoire și de colaborare frățească.

Prețuind această experiență, Biserica Ortodoxă din Albania poate să crească în misionaritate și în curajul apostolic. De fapt, astăzi, Albania este un exemplu nu numai de renaștere a Bisericii, ci și de conviețuire pașnică între religii. De aceea, martirii Bisericii nu sunt niște înfrânți, ci niște biruitori cu Hristos cel Înviat: în mărturia lor jertfitoare strălucește iubirea răstignită lui Dumnezeu care mereu mângâie poporul său, deschizând drumuri noi și orizonturi de nădejde mântuitoare. Biserica Ortodoxă din Albania ia energii mereu noi din Hristos Înviat, pentru a putea fi plămadă evanghelică în societate, angajându-se, așa cum se întâmplă de câteva decenii sub Arhipăstorirea PF Sale Anastasie Yannulatos, în activități filantropice și educative.

(Citit de 70 ori)