Preafericirea Sa Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia

By | 30/10/2017

c_20171030Preafericirea Sa Rastislav depune eforturi dinamice în intensificarea activităţilor misionare şi a vieţii liturgice a Bisericii. El este membru al Consiliului Științific al Facultății de Teologie Ortodoxă din Prešov, inclusă în cadrul Universității Šafarik, asupra căruia are o diriguire canonică conform Constituției.

Istoria civilă și religioasă Cehiei și Slovaciei a fost scrisă și prin contribuția mărturisitorilor jertfitori și dinamici ai Evangheliei. Ținuturile cehe și slovace sunt profund marcate de civilizația creștină, dat fiind faptul că aici, prin munca misionară a Sfinților Chiril și Metodie, din secolul al IX-lea, vechea limbă slavonă a fost pentru prima oară pusă în scris. Apostoli ai popoarelor slave și fondatori ai culturii acestora, ei sunt pe drept cuvânt cinstiți ca Sfinți ai Europei. De asemenea, trebuie amintit că acești doi mari sfinți ai tradiției bizantine au întâlnit aici misionari din Apusul latin. De-a lungul istoriei lui, acest teritorii din inima Europei, la răscrucea dintre nord și sud, dintre est și vest, a fost puncte de întâlnire între diverse popoare, tradiții și culturi. Inevitabil aceasta a condus uneori la fricțiuni, dar pe termen lung s-a dovedit a fi o întâlnire rodnică. De aici rolul important jucat de Cehia și Slovacia în istoria intelectuală, culturală și religioasă, uneori ca un teatru de conflicte, dar cel mai adesea ca o punte.

 Perioada comunistă a fost un timp în care curgerea ideilor și influențele culturale erau controlate cu rigiditate, iar costul celor patruzeci de ani de represiune politică nu poate fi subestimat. O tragedie particulară pentru aceste ținuturi a reprezentat-o încercarea nemiloasă a guvernului acelor vremuri de a reduce la tăcere vocea Bisericii. De-a lungul vremii, au existat martiri curajoși, a căror fidelitate față de Hristos a vorbit cu tărie și cu mai mare convingere decât vocea asupritorilor lor, dând o mărturie creștină fermă în fața persecuției.

Ei, și nenumărații preoți, călugări și mireni curajoși, au păstrat aprinsă flacăra credinței în aceaste țări. Toți au lăsat în urma lor un seceriș bogat în roade de bine în moștenirea culturală cehă și slovacă. Istoria acestor pământuri poate fi văzută într-adevăr ca istorie a fidelității față de Hristos și față de Biserica Sa.

Acum, că libertatea religioasă a fost redobândită, Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, cea mai tânără Biserică Ortodoxă Autocefală, îi cheamă pe toți cetățenii acestor minunate meleguri să redescopere tradițiile creștine care le-au modelat cultura, și invită comunitatea creștină să continue să își facă auzită vocea în contextul în care națiunile răspund provocărilor seculariste ale noului mileniu. Fără de Hristos, omul nu știe nici unde să meargă, cum să pășească înainte, nici să înțeleagă cine este cu adevărat. Adevărul Evangheliei este indispensabil pentru sănătatea societății, deoarece ne deschide spre nădejde și ne permite să ne descoperim demnitatea inalienabilă de copii ai lui Dumnezeu.

În aceste vremuri ale științei, este util să amintim exemplul lui Johann Gregor Mendel, călugăr din Moravia al cărui pionierat în cercetare a pus bazele geneticii moderne. Nu pentru el era reproșul patronului său, Fericitul Augustin, care regreta că atât de mulți oameni sunt „mai preocupați mai mult să admire faptele decât să le caute cauzele” (Epistula 120,5). Progresul autentic al omenirii este cel mai bine slujit de o combinație între înțelepciunea credinței și intuițiile rațiunii. Fie ca popoarele acestor ținuturi să se bucure mereu de beneficiile acestei fericite sinteze.

Atât Cehia, cât și Slovacia participă la construcția noii identități a Europei, aducând în acest proiect bogata lor tradiție creștină! Nu se mulțumesc doar cu căutarea avantajelor economice. Numai construind, nu fără sacrificii și dificultăți, o societate care să respecte viața omului în toate dimensiunile sale, care promovează familia ca loc al iubirii reciproce și de creștere-educare a persoanei, care caută binele comun și este atentă la nevoile celor mai neputincioșii, va avea garanții pentru un viitor bazat pe temelii solide și bogat în roade pentru toți, devenind o civilizației a iubirii. Da, civilizația creștină este civilizația iubirii, radical diferită de acele civilizații ale urii care au fost propuse de nazism și de comunism. Dumnezeu să binecuvânteze Cehia și Slovacia și să dea tuturor pace, prosperitate și armonie, bazată pe solidaritate și înțelegere reciprocă.

(Citit de 83 ori)