52 de conferinţe publice

By | 03/02/2018

Sinteza activităților culturale din perioada 2013-2017 realizate sub coordonarea mea, în calitate de vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. În cadrul celor patru mari proiecte culturale, în perioada 2013-2017, au avut loc 52 de conferinţe publice. Sinteza activităților mele în perioada 2013-2017 se ridică la un număr de 410 activități publice (fără cele liturgice). La acestea se pot adăuga un număr de peste 120 articole publicate, în această perioadă, în mediul online, avânt teme diverse (festive, etice, educative, culturale, filozofice, spiritualitate, ethos biblic, viață socială, agenda națională și internațională). Bilanţul tuturor articolelor despre activități (și promovarea lor) publicate, reflectate în mediul online din 2013 până în prezent:

 • teofanmada.ro  – 575 articole activități, materiale de promovare, articole tematice
 • glsa.ro – 337 articole activități și articole tematice
 • basilica.ro – 198 articole activități
 • livearad.ro – 196 articole activități și articole tematice
 • newsar.ro – 157 articole activități
 • episcopiaaradului.ro – 103 articole activități
 • ziarullumina.ro – 87 articole activități
 • aradon.ro – 21 articole activități
 • vestic.ro – 19 articole activități

Festivalul internaţional de artă sacră „Filocalia” (2013- 2017)

Festivalul ,,Filocalia” promovează tema iubirii frumosului divin și a luminii Răsăritului de sus, care sunt definitorii pentru a înțelege arta sacră. Biserica are nevoie de artă, deoarece ea trebuie să facă perceptibilă și prezentă fascinanta lume a duhului, a nevăzutului lui Dumnezeu şi deoarece frumuseţea artistică, reflectare în miniatură a Duhului lui Dumnezeu, este un semn al tainei prezenței și întrupării, o invitaţie la a căuta icoana frumuseții lui Dumnezeu, care s-a făcut vizibilă în Iisus Hristos.

 1. 1. Gala de deschidere a festivalului a inceput cu expozitia ,,Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”–  Expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, icoane făcătoare de minuni care au plâns, a reprezentat pentru manifestările Filocalia o binecuvântare pentru un demers duhovnicesc. Între icoane s-au distins în mod cu totul deosebit cele două icoane făcătoare de minui de la Nicula.
 2. Conferinta despre ,,Icoana românească”. Despre icoana făcătoare de minuni de la Nicula şi despre celelalte icoane care au plâns a vorbit în ziua a doua a Festivalului Filocalia distinsul Academician Marius Porumb, care este de fapt şi creatorul expoziţiei Fecioarele înlăcrimate ale Tranailvaniei. Icoana românească este atât artă sacră cât şi mărturie istorică, adevăr pe care l-a împărtăşit Dl. Marius Porumb, în seara zilei de 18 mai 2013, la Filarmonica de Stat, Arad.
 3. Conferința „Minunile icoanelor Sfântului Munte Athos în viața credincioșilor”. Manifestările Filocalia a acordat atenție și minunilor icoanelor Maicii Domnului din Muntele Athos, având ca invitat pe călugărul Alexandru Mihail Niţă. Sfântul Munte Athos este un spatiu al sfinţeniei şi istoriei iubirii lui Dumnezeu cu oamenii. Prezentarea va fi mai deosebită, întrucât călugărul Alexandru (muzician şi scriitor) a trăit mulţi ani în Athos, fiind martor la numeroase minuni ale icoanelor athonite. Prezentarea şi conferinţa despre icoanele făcătoare de minuni ale Sfântului Munte Athos a avut loc duminică, 19 mai 2013, la Filarmonica de Stat, Arad.
 4. Conferinta si proiecția filmului documentar „Pictura lui Dionisie cel Înțelept reflectată în creația artistului fotograf Yuri Holdin”, suținută de Dr. Elena Dulgheru. Pentru cei mai mulți, fotografia ține de tehnică. Cei care o tratează ca artă, urmăresc aspectul artistic în modul de surprindere și încadrare a realității înconjurătoare, dar își pun prea rar întrebarea despre cum ea, realitatea înconjurătoare, este modificată sau pusă în valoare de actul fotografic. La fel de puțini se întreabă asupra felului cum tehnica de surprindere peliculă a realității, oricît s-ar dori de fidelă, influențează modul în care această realitate este reprezentată, nu doar sub raport formal, ci sub acela spiritual. Dupa proiectia filmului documentar, a urmat dialogul doamnei Elena Dulgheru cu cei prezenti.
 5. culturale_04Conferinta ,,Sfinții Sfântului Munte. Trecut și prezent”. Manifestările Filocalia au avut un oaspete aparte din Sfântul Munte Athos, Cuviosul Părinte Patapie Kavsokalivitul, care a părăsit pustiul ca să vină la Arad pentru a ne oferi darul Sfântului Munte la această manifestare de inimă. Părintele Patapie este de profesie economist, iar după intrarea lui în viaţa călugărească aghiorită s-a dedicat scrierii şi biografiei de vieţi de sfinţi athoniţi, din trecut şi prezent. Filocalia a avut un oaspete deosebit, un cuvios care a vorbit despre sfinţi, un om al lui Dumnezeu, care a vorbit despre oamenii plăcuţi lui Dumnezeu: sfinţii. Conferința a avut loc duminică, 26 mai, 2013, la Filarmonica de Stat, Arad.
 6. Gala de deschidere a Editiei a II –a a Festivalului ,,Filocalia” – Vernisaj – Festivalul de spiritualitate şi artă sacră românească „Filocalia” a fost deschis vineri de Nicolae Ioţcu (preşedintele Consiliului Judeţean), Ana Maria Dragoş (directorul Centrului Cultural  Judeţean) şi Arhimandrit dr. Teofan Mada (reprezentant al Arhiepiscopiei Aradului), odată cu vernisarea unei expoziţii care a putut fi vizitată de arădeni, la Galeria de Artă „Delta”, până pe 13 aprilie: „Darul iconarului”. Pentru această expoziţie, curatorul Doina Mândru de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti a ales ca temă principală sfinţii români şi, mai ales, Sfinţii Martiri Brâncoveni. La acest eveniment a fost present si IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
 7. Conferinta „Duhovnicii de ieri și de astăzi”, având invitat pe Protosinghelul Dionisie Ignat.  Festivalul Filocalia a consacrat sâmbătă seara, 5 aprilie 2014, o primă conferință publică; Invitatul a subliniat că demersul duhovnicilor este calea frumuseții interioare, ce exprimă pacea virtuților, mângâierea harului și uimirea în fața profunzimilor lui Dumnezeu. În continuare Părintele Dionisie a prezentat viața și particularitatea marilor duhovnici români.
 8. Conferinta „Sufletul românesc”, sustinuta de Dan Puric – Conferința filocalică arădeană a lui Dan Puric a însemnat o atitudine, o manifestare plină de umor şi nădejde. Manifestarea Suflet românesc poate fi considerată o parabola a reconfigurarii spirituale a unei generații, care, pentru a crește, trebuie să se uite spre trecut și nu spre viitor. Maestrul Dan Puric a dedicat această manifestare spirituală poporului român, frumuseții lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să renască.
 9. Părintele Constantin Necula: „Hristos şi oamenii lui Hristos” – Ediția din 2015 s-a desfasurat sub genericul ,, Hristos si oamenii lui Hristos “.În cadrul Festivalului Filocalia a avut loc vineri, 17 aprilie 2015, în sala mare de spectacole a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”din Arad, o primă conferinţă cu tema „Hristos şi oamenii lui Hristos”, susţinută de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula. Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare, iar audiența a gustat pe deplin spontaneitatea, dinamismul și naturalețea cunoscutului invitat. Pentru Părintele Constantin „oamenii lui Hristos” îl iubesc pe Dumnezeu pentru El însuși și se iubesc pe sine înșiși pentru Dumnezeu. Hristos este oricine care a avut voința de a se jertfi pentru Hristos, din disponibilitatea și plinătatea unei iubirii adevărate, gratuită și în totalitate.culturale_02
 10. „Parintele Arsenie Boca – Omul lui Dumnezeu” – În cadrul Festivalului Filocalia din Arad a fost prezent şi regizorul Nicolae Mărgineanu cu filmul său „Părintele Arsenie Boca. Omul lui Dumnezeu”. Manifestarea, cu o prezenţă culturală şi spirituală arădeană deosebită, a avut loc duminică, 19 aprilie, la Teatrul clasic „Ioan Slavici” Despre Părintele Arsenie Boca, Nicoale Mărgineanu spune: „mi se pare fascinantă personalitatea lui. Chiar m-am gândit că, după Mihai Eminescu este, poate, figura cea mai luminoasă a românilor”. Dupa proiectia filmului, a urmat un dialog cu cei prezenti la conferinta.
 11. „Omul, chip al Slavei Dumnezeieşti” – În cadrul Festivalului Filocalia a avut loc joi, 23 aprile 2015, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, conferința cu tema „Omul, chip al Slavei Dumnezeiești”, susținută de Părintele Lect. Vasile Gavrilă. Teatrul arădean s-a dovedit neîncăpător pentru mulțimea de credincioși care au venit sa-l asculte pe cunoscutul invitat și să se bucure de dialogul filocalic creat în cadrul manifestării de suflet. Pentru Părintele Vasile Gavrilă „Dumnezeu, iubire şi izvor de iubire, creează omul în totală libertate; iar iubirea şi libertatea sunt criteriile modului de a acţiona ca fiinţă creată după chipul lui Dumnezeu.”
 12. „Filocalia, Enciclopedie a Ortodoxiei” – În cadrul Festivalului Filocalia a avut loc la Arad, duminică, 26 aprilie, 2015, conferința PC Părinte Arhid. Ioan Ică jr., cu tema „Filocalia, Enciclopedie a Ortodoxiei”. Această conferință, care a fost așteptată cu nerăbdare și entuziasm de numeroși credincioși, a fost ultima manifestare a Festivalului Filocalia, ediție la care au participat 4000 de credincioși arădeni, dar și credincioși veniți din multe județe limitrofe sau din Serbia și Ungaria. Conferința Părintelui Profesor Ioan Ică jr. a fost un moment de înălțare spirituală, bucurie și comuniune, care a subliniat particularitatea cu totul unică a manifestărilor filocalice arădene. Părintele Profesor a subliniat faptul că „istoria vieţii sfinţilor filocalici este trăirea şi prelungirea Evangheliei. Numai trăind ceea ce au trăit şi sfinţii putem să înţelegem, să vorbim şi să descriem ce este trăirea sau sfinţenia…”
 13. Deschiderea manifestărilor „Filocalia” Editia 2016, prin conferinta cu titlul „Iubesc, deci exist”. – Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a deschis vineri, 04 martie 2016, prima etapă a manifestările internaționale „Filocalia”, ediția 2016. La Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Ierarh Nicolae” al Parohiei „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Arad-Bujac a avut loc conferința Păintelui Nicholas Sakharov de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), cu titlul „Iubesc, deci exist”. Părintele paroh Vasile Pop împreună cu toți credincioșii parohiei au fost gazde bineprimitoare a distinsului oaspete, care s-a bucurat de căldura, ospitalitatea și interațiunea celor prezenți. Înaltpreasințitul Părinte Timotei a subliniat importanța teologiei și spiritualității Părintelui Sofronie, „la care găsim cea mai plenară formă a gândirii teologice contemporane întru care el exprimă împlinirea poruncii lui Hristos-Dumnezeu întru cea mai profundă experiență duhovnicească, personală.” Părintele Nicholas Sakharov a arătat că expresia „Iubesc deci sunt” aparține fiecărui om, potențial, însă nu poate fi deocamdată, rostită în sensul său deplin desăvârșit, incomparabil oricărei alte făpturi decât de către Însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria”.
 14. Conferinta Parintelui N. Sakharov la Biserica Nașterii Domnului, din cartierul Micălaca Veche II. – Sute de credincioși s-au bucurat de cuvântul profund al Părintelui Nicolae care a pus accentul în dialogurile sale pe „cultura relației”, pe iubire ca principiu eclesial fundamental, încadrând temele abordate în teologia și spiritualitatea Părintelui Sofronie Sakharov.
  15. ,,Personalitatea Părintelui Sofronie Sakharov” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc luni, 07.03.2016, conferința publică a Părintelui Nicolae Sakharov de la Essex, în care a fost evocată persoanlitatea Părintelui Sofronie Sakharov. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei aproape 750 de participanți veniți din țară și străinătate, care au avut fericitul prilej de a asculta o expunere foarte elaborată, precisă, profundă și înălțătoare, care a atins multe teme actuale ale vieții de astăzi, în special cele legate de căsătorie, educație și viața duhovnicească.
 15. 16. „Educația tinerilor în context multicultural”. – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc miercuri, 09 martie 2016, conferința Părintelui Nicolae Sakharov la Sala Ferdinand a Primăriei Aradului. Cadrul tematic al manifestări a fost legat cu precădere de „educația tinerilor în context multicultural”. Evenimentul a fost îmbogățit de trei momente artistice, realizate de Victor Aciocârlănoaiei, care a interpretat piese muzicale din repertoriul religios internațional. Înainte de conferință Părintele Nicolas Sakharov a fost primit de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, care a evidențiat tradiția bunelor relații de colaborare dintre Primăria Aradului și Arhiepiscopia Aradului. Dialogul cu cei prezenți a fost înălțător și dătător de curaj, Părintele Nikolas Sakharov îndemnând pe tinerii să experimenteze comuniunea și iubirea creștină, promovând o „cultură a relației”.culturale_01
 16. ,,Sfântul Nectarie Filocalicul” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala Ferdinand a Primăriei Aradului a avut loc joi, 10 martie 2016, conferința Părintelui Agapie Corbu, starețul Schitului Buna Vestire din Almaș (județul Arad). Tema evenimentului a fost în relație directă cu dinamica generală a manifestărilor Filocalia, Sfântul Nectarie, Filocalicul, un subiect așteptat cu mult interes de către iubitorii de Filocalie, atât prin personalitatea universală a Sfântului Nectarie, dar și prin particularitatea abordării, Sfântul Nectarie fiind cunoscut în general prin dimensiunea taumaturgică a vieții sale. Părintele Agapie a abordat subiecte inedite: dimensiunea filocalică a Bisericii, principiile caracteristice ale Filocaliei la Sf. Nectarie, opera sa teologică, aspectele eclesial-liturgice ale gândirii filocalice a Sf. Nectarie.
 17. „Inima trupească și inima duhovnicească” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc o nouă manifestare filocalică ce a avut în atenție relația dintre credință și știință, cultură și spiritualitate, etica medicală și bioetica creștină. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Aradului și Centrul Cultural Județean Arad, prin sprijinul Consiliului Județean Arad și implicarea Primăriei Aradului. „Inima trupească și inima duhovnicească” a fost tema conferinței de la Sala „Ferdinand” a Primăriei Aradului, de miercuri seara, 23 martie 2016. La eveniment a conferențiat profesor universitar doctor Dan Cioată, chirurg cardiovascular la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. În cadul conferinței, la care au participat zeci de medici și cadre medicale arădene
 18. „Doctorul tratează, Dumnezeu vindecă” – „Doctorul tratează, Dumnezeu vindecă” a fost tema conferinței filocalice de la Sala „Ferdinand” a Primăriei Aradului, de joi seara, 24 martie 2016. La eveniment a conferențiat profesor universitar doctor Dan Cioată, chirurg cardiovascular la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. La acest eveniment  au participat sute de persoane, printre care zeci de medici și cadre medicale arădene, tineri, dar și foști și actuali pacienți ai domnului dr. Dan Cioată. Acesta a subliniat în timpul conferinței că: „ suferința este măsura tuturor lucrurilor…doctorul tratează, Dumnezeu vindecă”
 19. „Educația creștină din zilele noastre” – În Sala Ferdinand a Primăriei Aradului a avut loc joi, 12 mai 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, o conferință susţinută de Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia). Tema evenimentului, Educația creștină din zilele noastre, a fost în relație directă cu tematica generală a manifestărilor Filocalia. Toate manifestările care s-au desfășurat până acum în anul 2016, în cadrul Filocaliei, au fost consacrate Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Ortodoxă Română. Cuvioasa Maică Magdalena s-a bucurat de prezența multor părinți și tineri la eveniment. Mulți dintre au venit din toate regiunile Banatului pentru a se împărtășii de experiența educativă a distinsei invitate. Mai departe, Cuvioasa Maică Magdalena a împărtășit celor prezenți faptul că „educatorii profesionişti i-au confirmat părerea că mediul de acasă este cel mai influent pentru un copil.
 20. „Importanţa învăţăturii Arhim. Sofronie despre ipostas” – În cadrul manifestărilor Filocalia a avut loc vineri, 13 mai 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, o conferință susţinută de Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), cu tema „Importanța învățăturii Arhim. Sofronie despre ipostas” . La eveniment au participat profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, monahi și monahii din Mitropolia Banatului, precum și numeroși tineri. În cadrul conferinței filocalice Cuvioasa Maică Magdalena a afirmat faptul cu „pentru Arhimandritul Sofronie, chipul lui Dumnezeu în om se manifestă mai ales în forma fiinţei pe care am primit-o de la Prototip: ființăm ca persoane (…).”
 21. Dialog cu Maica Magdalena despre Căminul familial – Cuvioasa Maică Magdalena, ucenica  Părintelui Sofronie Sakharov, crede că educaţia se face în primul rând de către părinţi. „Familia este biserica cea mică.” Creşterea copiilor într-o atmosferă de rugăciune face ca legătura cu Dumnezeu să fie firească. Cuplurile trebuie uneori să se roage împreună, iar alteori separat. Ar trebui să existe şi rugăciune pentru şi lângă un sugar, rugăciune făcută cu pruncii şi cu copiii mai mari, iar ziua ar trebui să înceapă şi să se încheie cu rugăciunea.
 22. „Sfârșitul lumii va fi curând? Ce ne spune Biblia?” – Conferință de excepție a Părintelui Stelian Tofană. – În cadrul manifestărilor Filocalia 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va avea loc o primă conferință publică sub genericul „Să citim și să învățăm împreună Biblia. Car­tea Apocalipsei”. Părintele Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut duminică, 12 martie 2017, o conferință publică de excepție la Sala „Ferdinand” a Primăriei Aradului. A fost o conferință biblică despre eshatologia creștină ce a captivat atenția participanților prin implicațiile academice, pastorale și existențiale ale temei. Părintele Tofană i-a indemnat pe cei prezenti „să nu încetăm să veghem asupra gândurilor noastre și asupra atitudinilor noastre, pentru a pregusta încă de acum căldura și strălucirea feței lui Dumnezeu – și acest lucru va fi foarte frumos – pe care în viața veșnică o vom contempla în toată plinătatea sa”.
 23. „Creștinismul din catacombe” – Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a conferențiat marți, 28 martie 2017, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a sute de credincioși arădeni, care au venit să asculte cuvântul distinsului invitat, bogat în lumină, adânc în expunere, dătător de bucurie și aducător de har. De asemenea, printre participanți au fost prezenți și domnul Gheorghe Falcă, Primarul municipiului Arad, doamna Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, precum și Preacucernicul Părinte Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea. Conferința cu tema „Creștinismul din catacombe” a Arhipăstorului Banatului a scos în evidență personalitatea istorică a Priscilei și Acvilei, care au desfășurat un rol foarte activ în perioada originilor post-pascale ale Bisericii primare din Roma. Dialogul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan cu auditoriul a fost un fericit prilej de a medita la taina chipului lui Dumnezeu și al omului, care este o cale privilegiată ce ne conduce spre pacea sufletească.
 24. „Provocările lumii moderne la adresa spiritului uman. Viața și cultura creștină în spațiul public” – Conferința publică a teologului și filozofului ortodox David Goa de la „Sala Cinematografului Arta” din Arad a reprezentat un moment de har, bucurie și înălțare duhovnicească pentru cei prezenți. Profesorul canadian Goa de la Universitatea din Alberta a subliniat în cadrul dialogului său cu arădeni că Liturghia este „Arta artelor”, o „aducere-aminte”, o „fericită recunoaştere” care se află chiar în centrul experienţei umane. Liturghia îi iniţiază pe creştini în aceasta artă. În continuare Dr. David Goa a spus că „Liturghia este arta redescoperirii prezenţei Creatorului şi arta restaurării creaţiei conform naturii sale. În practica sa liturgică, Ortodoxia este o religie cosmică, aducându-ne aminte de faptul că întreaga creaţie este o lume plină de har, lucru pe care îl uităm adesea, şi un spaţiu de manifestare a bucuriei lui Dumnezeu.
 25. ,,Vocaţia spirituală a familiei” – Conferința de la Centrul Cultural din Ineu a Profesorului canadian David Goa a găsit foarte mult entuziasm printre participanți. În cadrul conferinței sale distinsul teolog și filosof ortodox Goa a subliniat că „o familie este creştină în măsura în care oferă hrană şi deschidere, preocupându-se de cei care se află în mijlocul ei şi primindu-l, căutându-l pe cel străin ca parte a plinirii ei. Familia, în acest sens, nu este compusă numai din mamă, tată şi din câţiva copii preţuiţi de către părinţii lor ca şi o comoară deşi în mod evident îi cuprinde pe toţi aceştia.
 26. ,,Capacitatea de a sta într-o relaţie de mulţumire”- Conferința publică a profesorului ortodox David Goa de la Centrul Cultural din Sebiș a reprezentat pentru participanți o experiență duhovnicească deosebită. Dr. David Goa a arătat în cadrul dialogul său că vocaţia spirituală a familiei – fie bazată pe dragostea dintre soţ şi soţie, fie cea din comunităţile de prietenie spirituală este de a modela capacitatea iubirii pline de înţelegere.
 27. ,,Chemarea la sfințenie a familiei” – Conferința teologului ortodox David Goa în Biserica Ortodoxă din Cintei a însemnat pentru toți un eveniment care nu va fi uitat de creștinii din această localitate arădeană. Localnicii au reușit să creeze un cadru special de eveniment, tipic românesc, care a plăcut mult invitatului canadian de la Universitatea Alberta. Profesorul Goa a subliniat în cadrul dialogului cu cei prezenți că poate cel mai esenţial dar al familiei şi temelie a vocaţiei ei spirituale este abilitatea firească de a recunoaşte miracolul de a fi. Dr. David Goa a arătat că capacitatea dea a fi disponibili ne cere întotdeauna să acordăm atenţie contextului în care se desfăşoară viaţa noastră alături de ceilalţi. „Chemarea la sfinţenie este întotdeauna o chemare care are loc într-un context esenţial specific. (…)”

Festivalul Doxologia – Comuniune si Filantropie (2014 – 2017)

 1. „Părintele Tadei, duhovnicul iubirii” – Părintele Pimen Dejanovici, starețul Sf. Mănăstiri Vitovnița, a conferențiat luni, 12.10.2015, la Facultatea de Teologia „Ilarion V. Felea” din Arad, cu tema „Părintele Tadei, duhovnicul iubirii”. Ca punct de plecare al manifestări a fost vizionat un film documentar despre Părintele Tadei, realizat de studioul B al Primăriei din Belgrad, în anul 2001, în cadrul emisiunii generice „Duhovnicii”. Au fost evocate apoi și personalitățile duhovnicești ale marilor păstori de suflete din secolul al XX-lea ale poporului sârb, Sf. Nicolae Velimirovici și Sf. Iustin Popovici.
 2. 2. „Principii de viață monahală după învățătura Starețului Emilianos” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc sâmbătă, 17 octombrie 2015, conferinţa publică a Părintelui Macarie Simonopetritul, cu titlul „Principii de viață monahală după învățătura Starețului Emilianos”. Teatrul „Ioan Slavici” s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulţimea de sute de credincioşi, veniţi în număr mare, atât din judeţul Arad, cât şi din judeţele limitrofe, pentru o întâlnire de suflet cu un Părinte al bucuriei. Părintele Macarie a arătat că viziunea Stareţului Emilianos asupra monahismului a fost expresia experienței sale personale, a întâlnirii sale cu Dumnezeu, experienţă îmbogăţită prin studierea intensă a textelor fundamentale ale Tradiției, ale Sfinților Părinți și ale tipicelor mănăstirești.
 3. O intalnire de suflet cu Părintele Macarie Simonopetritul. – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părintele Macarie Simonopetritul a conferențiat duminică, 18 octombrie 2015, la Primăria Aradului. A fost o întâlnire de suflet cu cei prezenți, în ultima zi a manifestărilor Doxologia, Comuniune și Filantropie. Manifestarea a fost un dialog plin de har și de comuniune a bucuriei, în care Părintele Macarie a răspuns zecilor de întrebări adresate de tineri, de preoți. Bucuria duhovnicească a acestei seri filocalice a fost întregită de prezența Grupului Psaltic Filocalia, care a interpretat, printre altele, și câteva piese muzicale în limba greacă din repertoriul Mănăstirii Simonopetra, apoi comentate liturgic și mistagogic de Părintele Macarie și încadrate personal-comunitar în ambientul manifestărilor Doxologia.
 4. Vernisajul expoziției de pictură “Gradina lui Efrem” realizată de Angela Hanc, la Muzeul de Artă din Arad (05.11.2015) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc joi, 5 noiembrie 2015, vernisajul expoziţiei „Grădina lui Efrem” a artistei Angela Hanc, în prezenţa unui numeros public, iubitor de frumuseţe. Curatorul expoziţiei a fost distinsa doamnă Doina Mândru, de la Palatele Brâncoveneşti din Bucureşti, care a fost prezentă la vernisajul expoziţiei artistei arădene. Expoziţia a fost o transcriere picturală după Imnele Raiului ale Sf. Efrem Sirul, o interpretare în grila picturii iconografice bizantine, o selecţie de imagini-cheie, ordonate narativ pe baza textului-suport al Imnelor Raiului. Lucrările reprezintă un program iconografic neconvenţional, structurat în şase capitole: Împrejurimea, Năvala Sfinţilor la Uşa Raiului, Adame unde eşti ? Florile Raiului, Grădina cu Mucenici şi Fericitul izvor.
 5. ,,Bucuria de a fi creștin” – Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru conferința de luni seara (21 noiembrie 2016) a Părintelui Constantin Necula. Părintele Constantin a subliniat, printre multe altele, faptul că mărturisirea Cuvântului lui Dumnezeu poate astăzi să întâlnească închidere și refuz, moduri de a gândi și de a trăi care sunt depărtate de căutarea lui Dumnezeu și a adevărului. Omul contemporan este adesea încurcat și nu reușește să găsească răspuns la atâtea întrebări care-i agită mintea sa cu referință la sensul vieții și la problemele care locuiesc în adâncul inimii sale. Lumea de astăzi are nevoie de persoane care să-i vorbească lui Dumnezeu, pentru a putea vorbi despre Dumnezeu.
 6. “Bucuria de dărui” – a fost titlul conferinței publice a Părintelui Pantelimon Șușnea de luni, 05 decembrie, 2016, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Părintele Pantelimon Șușnea de la Sfânta Mănăstire Oașa a fost așteptat cu nerăbdare la acest eveniment spiritual de foarte multă lume. Acesta a subliniat că „cel care îl privește pe Domnul, îi vede și pe ceilalți. Este vorba despre o atenție existențială care treptat încetează să fie atenție pentru a deveni întâlnire, îmbrățișare, relație, adică o inimă care vede: se confundă cel care ajută și cel care este ajutat. Cine este protagonistul? Amândoi, sau, pentru a spune mai bine, îmbrățișarea. În cei săraci, lipsiți, neajutorați, singuri, părăsiți, este prezent Hristos Domnul, care Se identifică cu ei”.
 7. „Tristețea păcatului” – În Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul din Timișoara a avut loc joi, 8 decembrie 2016, o seară duhovnicească intitulată „Tristețea păcatului – întâlnire cu părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa”. În desfășurarea întâlnirii, părintele a scos în relief faptul că „viața omului nu trebuie să devină numai o operă de artă, o capodoperă, ci trebuie să devină o icoană. În acest sens, Biserica are această putere de transfigurare a relației și de a resacraliza relația dintre oameni. Înaintea sesiunii de întrebări, aproximativ 60 de membri ASCOR Timișoara, îmbrăcați în costume populare, au încântat auzul și văzul auditoriului cu un frumos concert de colinde tradiționale românești.
 8. Vernisajul expoziţiei de icoane a atelierului de pictură din Parohia Hălmagiu. –

De ziua Sfântului Nicolae a fost vernisată expoziția de icoane a atelierului de pictură al Parohiei Hălmagiu. Expoziția de icoane cuprinde lucrări ale celor 20 de copii din localitate, membrii ai atelierului, realizate în doi ani de activitate artistică și catehetică sub coordonarea părintelui paroh Cristian-Mihaiţă Bacoş. Toți micii artiști au primit daruri de Sfântul Nicoale, precum și material didactic-religios pentru atelierul de pictură. Cei prezenți s-au bucurat de creația copiilor, dar și de întâlnirea și vederea fețelor lor fericite ce au radiat și umplut frumoasa expoziție.

 1. ,,Familia este icoana iubirii lui Dumnezeu față de noi” – La Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a avut loc marți, 03 octombrie 2017, o conferință publică despre valorile creștine ale familiei, având invitat pe Părintele Vasile Mihoc. În cadrul conferinței Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc a subliniat faptul că „suntem creați pentru iubire, ca reflexie a lui Dumnezeu și a iubirii sale. Familia este icoana iubirii lui Dumnezeu față de noi. Familia răspunde la o vocație specifică și trebuie înțeleasă ca o consacrare în iubire, iar vocația firească a familiei este de a-i educa pe copii, pentru ca să crească în responsabilitate față de sine și față de alții. Fiecare dintre noi este chemat să fie „instrument” al iubirii lui Dumnezeu și acest lucru este frumos, frumos, frumos”.

Festivalul internaţional Logos, „Arte și Har” (2015- 2017)

Festivalul internațional Logos, Arte și Har, de la Arad (5 mai-3 iunie 2015), promovează tema valențelor cultural-artistice și social-educative ale artelor în viața parohiilor, pentru o pastorație a culturii. Iisus Hristos a introdus în istoria omenirii toată bogăţia evanghelică a adevărului şi binelui şi împreună cu ele a generat axiologic şi o nouă dimensiune a frumosului: mesajul evanghelic este supraplin în acest sens

 1. Evocarea personalității Cuviosului Paisie Aghioritul, la Facultatea de Teologie din Arad. – În cadrul manifestărilor spirituale și cultural-filantropice ale Festivalului internațional Logos, anului pastorației în mănăstiri i s-a consacrat un eveniment particular, prin evocarea, marți seara, 26.05.2015, la Sala festivă a Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, a personalității Cuviosului Paisie Aghioritul, canonizat recent de Patriarhia Ecumenică, printr-o proiectie de film, urmata de dialogul Parintelui Teofan Mada cu cei prezenti. Au fost dăruite, până acum, 800 de cărți de teologie și spiritualitate, la care se adaugă 200 de pachete pentru copiii și tinerii care au participat la manifestările artistice și spirituale ale Festivalului. Manifestarea de la Facultatea de Teologie s-a încheiat prin oferirea unei agape frățești tuturor participanților la manifestarea închinată Cuviosului Paisie, părintele „nobleții spirituale și a iubirii filantropice”.
 2. „Dumnezeire şi umanitate în muzica bizantină” – La Facultatea de Teologie din Arad a avut loc joi seara, 28.05.2015, conferinţa publică, „Dumnezeire şi umanitate în muzica bizantină”, susţinută de Arhid. Dr. Adrian Maziliţa. Punctul central al coferinței l-a constituit abordarea teologică și prezentarea cu argumente scripturistice, istorice, liturgice şi patristice a unui gen de cântare melurgică apărut în perioada isihasmului – gen numit cratima sau tererem – aceste cuvinte neînţelese, care exprimă muzical teologia apofatică. Părintele Adrian a mai subliniat faptul că „tererem-ul este menit să exprime prin sunete fără cuvinte ceea ce este de neexprimat prin cuvinte, despre Dumnezeu”.
 3. „Drumul spre teologia mistică prin Sfântul Munte Athos” – Manifestările primei ediţii a Festivalului internaţional Logos, Arte şi Har, de la Arad, au culminat miercuri seara, 3 iunie 2015, cu conferinţa publică ţinută de distinsul episcop şi teolog american Alexander Golitzin, la Teatrul Clasic Ioan Slavici . Cele câteva sute de persoane prezente la conferinţa publică a Preasfințitului Alexander Golitzin s-au bucurat de profunzimea, subtilitatea şi frumuseţea expunerii distinsului oaspete, care a ales o temă autobiografică, „Drumul spre teologia mistică prin Sfântul Munte Athos”, ca punct de plecare pentru dialog şi cunoaştere. De fapt, este vorba despre rolul pe care îl au părinţii spirituali, duhovnicii şi îndrumătorii de suflete în formarea, îndrumarea şi desăvârşirea duhovnicească a poporului lui Dumnezeu. Tema aleasă se încadrează cu predilecţie în tematica Anului omagial în Patriarhia Ortodoxă Română, a „Pastoraţiei în parohii şi mănăstiri astăzi”. Invitatul a accentuat că teologică patristică, ortodoxă este prin excelenţă una biblică, în care ideea îndumnezeirii umane este fundamentală, devenind cheiea înţelegerii ortodoxe a mântuirii în Hristos.
 4. „Educație pentru familie” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părintele profesor dr. Vasile Mihoc a conferenţiat la Teatrul clasic „Ioan Slavici” din Arad, luni, 23 mai 2016. Acesta a prezentat o temă de viu interes, şi anume „Educație pentru Familie”. În cadrul conferinței Părintele Vasile Mihoc a subliniat faptul că Biserica întrupează iubirea sa maternă pentru fiecare generație, pune maternitatea sa în slujba copiilor și a familiilor lor, aducându-le binecuvântarea lui Dumnezeu, duioșia maternă și adevărul care dăruiește libertate.
 5. „Iubire, mituri și realități” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc în cadrul manifestărilor educative interdisciplinare ale Festivalului internațional Logos „Arte ș Har”, marți, 24 mai 2016, la Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului, o conferință publică cu titlul:„Iubire, mituri și realități”, susținută de Părintele Meletios Zacharopoulos Charalampos din Grecia. În cadul conferinței sale publice Părintele Meletie a afirmat faptul că „astăzi trăim într-un context cultural care nu favorizează raporturile umane profunde şi dezinteresate, ci, dimpotrivă, induce deseori la închiderea în sine, la individualism, la a lăsa să prevaleze egoismul care este în om.
 6. „Biserica, mama noastră” – Cadrul dialogului cu cei prezenți a fost legat cu precădere de o temă primită cu viu interes de către profesori, preoți și studenți, părinți și copii: „Biserica, mama noastră”. În cadrul manifestări la care au participat mai mulți preoți, dar și profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, s-a subliniat rolul pedagogic al Bisericii, a cărei pedagogie eclezială orientează viața noastră, ne dă învățături pentru a merge bine, pentru a ne împlini ca persoane. De asemenea, în cadrul dialogului cu cei prezenți, Părintele Meletios a arătat că Biserica este o mamă milostivă, care înțelege, care încearcă mereu să ajute, să încurajeze chiar și în fața copiilor săi care au greșit și care greșesc
 7. Conferință despre spiritualitatea athonită, isihastă – Preacuviosul Părinte Agapie Corbu a conferențiat marți, 16 mai 2017, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, ora 18. Conferința Părintelui Agapie Corbu a reprezentat pentru toți cei prezenți un timp de comuniune spirituală și o experiență deosebită în care a fost evocată personalitatea și activitatea lui Gheron Iosif Isihastul, ascetul iubirii. Părintele Iosif Isihastul, înțelept în cele dumnezeiești, a fost unul dintre cei mai remarcați nevoitori athoniţi ai secolului XX.

Hristos in cetate (2014- 2017)

„Hristos în cetate”, reprezintă o serie de meditaţii teologic-sociale privind condiţia omului contemporan. Sub acest generic cuprinzător şi revelator din punct de vedere spiritual, ne propunem organizarea de conferinţe publice cu teme din viaţa de zi cu zi având ca lectori invitaţi personalităţi ale vieţii bisericeşti naţionale şi panortodoxe (clerici şi mireni angajaţi în viaţa Bisericii). Aceste manifestări spirituale sunt închinate Anului Omagial în Patriarhia Ortodoxă Română.

 1. „Pustia, Pustnicii și Biserica”- conferința susținută de ieromonah Agapie Corbu, stareţul Sfântului Schit „Bunavestire” din Almaş. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Judeţean şi Consiliul Judeţean Arad, în cadrul programului „Hristos în cetate” a avut loc – miercuri 26 februarie,la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. Părintele Agapie este un iubitor de Athos, un iubitor de sfințenie, un învăţător cu putere, inspirat de harul Evangheliei trăit în viața pustnicească. În conferinţa sa, părintele Agapie a prezentat o latură mai puţin cunoscută şi înţeleasă a vieţii bisericeşti din toate vremurile. Este vorba despre viaţa monahală trăită în pustie, despre cei care i s-au dedicat: pustnicii. Purtători şi trăitori ai tradiţiei, aceştia din depărtarea pustiei lor au înrâurit şi înrâuresc viaţa Bisericii „din cetate”. Conferinţa părintelui Agapie invită cu mărime de suflet la cunoaşterea aspectelor legate de spiritualitatea omului.
 2. „Adolescenţa, tinerii şi Biserica”, susţinută de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, la Filarmonica de Stat din Arad, în 14.03.2014. Conferinţa de la Arad a adus în centrul atenţiei realitatea tinerească, care trebuie înţeleasă într-o manieră profundă şi iubită cu mare spirit de empatie. Ea devine urgentă, în sensul că manifestă o nevoie profundă, o cerere de ajutor sau chiar o provocare, care nu poate fi neglijată nici de societatea civilă, nici de comunitatea eclezială. Realitatea tinerească este astăzi complexă, dar din ce în ce mai fragmentată. Cu toate acestea, există fenomene categoric pozitive, experienţa de credinţă sinceră şi profundă a atâtor tineri şi tinere, care cu bucurie mărturisesc apartenenţa lor la Biserică. Titlul conferinţei este de mare actualitate: „Adolescenţa, tinerii şi Biserica“. Părintele Constantin Necula este prietenul tinerilor şi de aceasta ne-am dat seama prin prezenţa atâtor tineri la această conferinţă. La final, părintele a dat răspuns numeroaselor întrebări adresate.
 3. ,,Euharistia, Viața duhovnicească și Muntele Athos”- reputatul profesor, artist, scriitor și compozitor Hrisostom Stamoulis, director al departamentului de Teologie al Universității Aristotelis Tesalonic, Grecia, a susținut o conferință publică la Arad, în 25 martie 2014, la Filarmonica de Stat, ora 18. Titlul conferinței este Euharistia, Viața duhovnicească și Muntele Athos. Profesorul Stamulis a subliniat în cadrul conferinței că Euharistia e o invitație deschisă adresată tuturor celor botezați de a participa la trupul Logosului întrupat, la viața însăși prin fire, „prin care toate se fac vii și sunt păstrate în existență”. În expunerea sa, profesorul Stamulis a evaluat contribuția insuficient sau deloc cunoscută a Sfântului Chiril al Alexandriei la renașterea filocalică inițiată de Sfântul Nicodim Aghioritul și de Sfântul Macarie Notara, episcopul Corintului.
 4. „Hristos – contemporanul nostru” – La înâlnire au luat parte sute de arădeni de toate vârstele. „Hristos, şi astăzi, ne pune întrebarea pe care a adresat-o ucenicilor săi: «Cine sunt Eu pentru voi?» Apostolul Petru răspunde: «Tu eşti Hristos, Fiul Dumnezeului celui viu» (Mat. 16, 16). Şi toată viaţa sa a devenit un răspuns concret la această întrebare. Hristos doreşte să primească şi de la fiecare dintre noi un răspuns ce porneşte dintr-o libertate profundă şi dintr-o iubire autentică. Părintele Vasile Mihoc, prin tot ceea ce a scris sau a mărturisit, dovedește că taina credinței se întărește numai dăruind-o celuilalt. Nu suntem adevărați creștini fără a mărtuisi Cuvântul lui Dumnezeu, suntem autentici slujitori în taina lui „Tu”, taina dăruirii și chiar a jertfei pentru aproapele nostrum
 5. „Puţine cuvinte, multă iubire” – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, s-a organizat, în data de 18 martie 2015, ora 18.30, la Sala Magna „Iuliu Maniu”, a Universității „Aurel Vlaicu”, o conferință publică închinată pastorației în mănăstiri. Invitat a fost Părinte Hrisostom Filipescu, egumenul schitului Țibucani, Sf. Mănăstire Secu. Tema conferintei „Puține cuvinte, multă iubire”. Conferinţa a ilustrat o lume în care oamenii se iubesc cu toată fiinţa lor, copilăresc împreună cu nespusă bucurie, au grijă unii de ceilalţi cu multă iubire, se iartă, se caută, se cunosc prin iubire, iar iubirea faţă de Hristos se află pe primul loc, împărtăşind-o cu evlavie şi candoare – “Iubirea este începutul şi sfârşitul tuturor lucrurilor”.
 6. Duhovnicii români din Muntele Athos evocați la Casa Armatei din Arad. – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părintele Damaschin de la Sfânta Mănăstire Grigoriu, Muntele Athos, a conferenţiat la Arad, miercuri 18 noiembrie 2015, la Sala Casa Armatei, având ca temă evocarea duhovnicilor români de la Sfântul Munte Athos din secolul al XX-lea, cu referință specială asupra personalității duhovnicești a Preacuviosului Părinte Dionisie de la Colciu. Pentru Părintele Damaschin, poporul român este un „popor de aur”, care a avut în secolul al XX-lea mari duhovnici, ca Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Arsenie Papacioc etc, pe care i-a tradus în limba neogreacă. Părintele Damaschin a împărtășit celor prezenți întâmplări din experiența sa de mărturisitor al lui Hristos în Africa, semănând cuvântul viu al Evangheliei lui Hristos în Congo, Burundi, Brazzaville şi Rowanda.culturale_03
 7. „Maica Domnului, darul Bunei Vestiri”- Sala Polivalentă din Arad a fost neîncăpătoare la conferința Părintelui Constantin Necula, cele câteva mii de persoane au venit cu multe ore înainte de începerea conferinței de joi, 23 martie 2017, pentru a ocupa un loc în cunoscuta arenă arădeană, transformată în spațiu de mărturisire, dialog și cateheză creștină. Conferința Părintelui Constantin a reprezentat pentru cei participanți un îndemn „ca fiecare, asemenea sufletului Maicii Domnului, să-L preamărească pe Domnul, să fie în fiecare dintre ei duhul Mariei care bucură în Dumnezeu”. Părintele Constantin a invitat pe cei prezenți să facă în așa fel încât în sufletul lor și în viața lor Domnul să-și găsească o locuință.
 8. ,,A mărturisi pe Hristos astăzi”- Conferința din Ineu a Părintelui Constantin Necula a găsit foarte mult entuziasm printre participanți. Misiunea Bisericii nu răspunde în primul rând la inițiative umane, întrucât protagonist al misiunii ei este Duhul Sfânt, proiectul de propovăduirea a credinței este al său. Și Biserica este slujitoare a misiunii. Nu numai că Biserica face misiunea, ci și misiunea face Biserica. De aceea, misiunea nu este doar instrumentul, ci punctul de plecare și scopul.

 În cadrul celor patru mari Festivale, din 2013 pâna în prezent, au avut loc 52 de conferinţe publice

(Citit de 143 ori)