Biserica în cetate. 112 evenimente

By | 10/02/2018

În cadrul evenimentelor din perioada 2013-2017 am participat la 112 de manifestări-activități. Dintre acestea, majoritatea au fost realizate de mine, iar la unele am participat ca invitat sau ca delegat. Câteva dintre evenimente au fost reliefate doar în media. Sinteza activităților mele în această perioadă se ridică la un număr de 410 manifestări-activități publice. La acestea se pot adăuga un număr de peste 120 articole publicate, în această perioadă, în mediul online, avânt teme diverse (festive, etice, educative, culturale, filozofice, spiritualitate, ethos biblic, viață socială, agenda națională și internațională). Bilanţul tuturor articolelor despre activități (și promovarea lor) publicate, reflectate în mediul online din 2013 până în prezent:

 • teofanmada.ro  – 575 articole activități, materiale de promovare, articole tematice
 • glsa.ro – 337 articole activități și articole tematice
 • basilica.ro – 198 articole activități
 • livearad.ro – 196 articole activități și articole tematice
 • newsar.ro – 157 articole activități
 • episcopiaaradului.ro – 103 articole activități
 • ziarullumina.ro – 87 articole activități
 • aradon.ro – 21 articole activități
 • vestic.ro – 19 articole activități
 1. Reuniunea tinerilor ortodocsi din Judetul Arad, in Parohia Andrei Saguna (26.10.2014) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc, în parohia Andrei Şaguna, reuniunea tinerilor ortodocşi din judeţul Arad, ediţia a I –a, în data de 26 octombrie. Manifestarea s-a desfăşurat sub genericul “Bucuria de a fi creştin”, şi s-a dorit a fi un eveniment care să aducă căldură, emoţie şi prietenie în vieţile tinerilor, pe care Biserica îi priveşte cu încredere şi cu iubire de mamă. Pe lângă conferinţe, programul a fost întregit prin jocuri şi activităţi educative pentru cei mici, prin interpretarea de cântece, pricesne şi poezii, prin dansuri din folclorul bănăţean, toate acestea realizate de către elevii şi studenţii participanţi la această manifestare de suflet. Nu au lipsit premiile şi, la sfârşit, agapa frăţească pentru câteva sute de persoane.
 2. Comemorare în parohia Țipari, Arhiepiscopia Aradului (11.10.2015) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au avut loc evenimente deosebite în parohia Țipari din Protieria Arad, duminică, 11.10.2015, prilejuită de comemorarea celor 40 de ani de la târnosirea Bisericii. Manifestările liturgice și cultural-artistice închinate acestui eveniment au adus nespusă bucurie celor prezenți, credincioși veniți din întreaga regiune a orașului Chișineu Criș. Cu sprijinul Primăriei din Sintea Mare și prin implicarea directă a parohului Oprea Mihai din Țipari au fost prezentate programe cultural-artistice, la care și-au dat concursul mai multe Ansambluri artistice și grupuri vocale din Țipari, Sintea Mare și Pâncota. Evenimentele artistice au fost întregite de cele filantropice, prin oferirea unei agape tuturor participanților.
 3. Părintele Macarie de la Mănăstirea Simonospetra a slujit la Parohia Nașterea Domnului din Arad (18.10.2015)
 4. Sfântul Maslu la Parohia Sf. Antonie din Viena (23.10.2015)
 5. Uniunea Jurnaliştilor Români de Pretutindeni din Viena (23 – 24.10.2015)
 6. Lansare de carte in Landtmann – Viena (24.10.2015)
 7. Sfânta Liturghie la Parohia Sf. Antonie din Viena (25.10.2015)
 8. Conferința “Sfânta Cruce în viaţa creştină” la Parohia Sf. Antonie din Viena (25.10.2015)
 9. Sfânta Liturghie in Parohia Sf. Andrei din Viena (26.10.2015)
 10. Ziua Armatei Române la Ambasada României din Viena (26.10.2015)
 11. La Mănăstirea Heiligenkreuz – Austria (28.10.2015)
 12. La Kaiserhaus din Baden – Austria (30.10.2015)
 13. La Beethovenhaus din Baden – Austria (30.10.2015)
 14. Sfânta Liturghie la Capela istorica din Viena (31.10.2015)
 15. Sfânta Liturghie la Parohia Sfântul Andrei din Viena (01.11.2015)
 16. Slujba de pomenire a victimelor din Clubul Colectiv din București, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca (03.11.2015)
 17. Vernisajul expoziției de pictură „Gradina lui Efrem” realizată de Angela Hanc, la Muzeul de Artă din Arad (05.11.2015) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc joi, 5 noiembrie 2015, vernisajul expoziţiei „Grădina lui Efrem” a artistei Angela Hanc, în prezenţa unui numeros public, iubitor de frumuseţe. Curatorul expoziţiei a fost distinsa doamnă Doina Mândru, de la Palatele Brâncoveneşti din Bucureşti, care a fost prezentă la vernisajul expoziţiei artistei arădene. Expoziţia a fost o transcriere picturală după Imnele Raiului ale Sf. Efrem Sirul, o interpretare în grila picturii iconografice bizantine, o selecţie de imagini-cheie, ordonate narativ pe baza textului-suport al Imnelor Raiului. Lucrările reprezintă un program iconografic neconvenţional, structurat în şase capitole: Împrejurimea, Năvala Sfinţilor la Uşa Raiului, Adame unde eşti ? Florile Raiului, Grădina cu Mucenici şi Fericitul izvor.
 18. Conferința „Creştinii şi crizele lumii de azi” susținută de IPS Serafim Joantă (24.11.2015) – conferința „Creştinii şi crizele lumii de azi”, susținută de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, la Casa Armatei din Arad.
 19. Spectacolul caritabil „Bucuria Craciunului” pentru copiii bolnavi, desfășurat la Teatrul de Marionete din Arad (13.12.2015)
 20. Concert de colinde psaltice și folclorice susținut de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad, organizat de A.S.C.O.R., filiala Arad, Sala Festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad (15.12.2015)
 21. Concertul „Sus, pe cerul înstelat” al Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, desfășurat în Sala de Conferințe din Complexul Universitar M al UAV Arad (16.12.2015)
 22. Teofania, zi binecuvântată și sfințitoare (07.01.2016). Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei s-au săvârșit sfinte slujbe de Bobotează în toate parohiile și mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului. Bucuria adusă de sărbătoarea Sfintei Naşteri a Domnului Iisus Hristos îşi are astăzi împlinirea în sărbătoarea Botezului Său. Credincioșii arădeni au participat în număr mare la slujba aghiasmei mari, luând cu evlavie la casele lor această apă sfințită și sfințitoare.
 23. Ziua Culturii Naţionale evocată la Arad (15.01.2016). Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat vineri, 15 ianuarie 2016, la Centrul Cultural Județean Arad, printr-un program cultural-artistic deosebit, realizat de elevii și elevele Clasei de Actorie a Şcolii Populare de Arte Arad. Spectacolul închinat zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu, numit sugestiv „Cugetările Sărmanului Dionis”, a fost coordonat de artista Oltea Blaga, care a declarat la sfârșitul spectacolului următoarele: „ca pedagog, am considerat mereu că am obligaţia de a-l face cunoscut pe marele poet tuturor promoţiilor de elevi pe care le-am avut. Şi aseară, după reacţiile calde ale publicului şi bujorii din obrajii copiilor mi-am dat seama fară efort că am reuşit să transform obligaţia de care vorbeam mai devreme în plăcere. Plăcerea  de a recita poezii. Membrii trupei Har au fost la înalţime şi au oferit celor prezenţi o seară de neuitat, încărcată de emoţii, de versuri şi muzică, deorece din când în când, pianul a adăugat un farmec aparte serii. Şi răsplata nu întârziat să apară, aplauzele răsunând cu generozitate la fiecare moment”. La manifestarea eminesciană de suflet și bucurie au participat părinții viitoarelor talente actoricești din Arad, numeroși iubitori de cultură românească, printre care și  domnul Doru Sinaci, Directorul Centrului Cultural Județean Arad, precum și alte personalități publice ale cetății Aradului.
 24. Hramul Bisericii Facultăţii de Teologie Ilarion V. Felea din Arad (21.01.2016) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în 21 ianuarie 2016 au fost organizate manifestări inchinate Sfântului Maxim Mărturisitorul, patronul spiritual al Bisericii Facultăţii de Teologie din Arad. La Sfânta Liturghie au slujit un număr semnificativ de preoţi şi diaconi de la Facultatea de Teologie, dar şi absolveţi ai Facultăţii arădene, astăzi slujitori ai sfintelor altare pe cuprinsul întregii Mitropolii a Banatului.
 25. Lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Aradului (22 – 23.01.2016) – În zilele de vineri și sâmbătă, 22-23 ianuarie 2016, au avut loc ședinţele Consiliului şi Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei. Sâmbătă a avut loc şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Araduluii, în sesiune ordinară. După slujba de Te-Deum, Înaltpreasfinţia Sa a adresat membrilor şi invitaţilor un mesaj de bun venit, exprimându-şi bucuria revederii la momentul bilanţului pentru toate activităţile desfăşurate în anul 2015. În cuvânt său festiv, Înaltpreasfințitul Timotei a trecut în revistă Anul misiunii parohiei şi mănăstirii, azi, în Patriarhia Română şi Anul comemorativ al Sf. Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhiişi, în linii generale, evenimentele bisericeşti, pastoral-misionare, social-filantropice şi cultural-educaționale, care au marcat viaţa Arhiepiscopiei în anul 2015, evidențiind bunele realizări ale tuturor sectoarelor de activitate eparhiale. La finalul sesiunii Adunării Eparhiale, Înaltpreasfințitul Timotei a mulţumit tuturor pentru implicarea în activitatea derulată pe parcursul anului 2015, arătând rolul pe care Adunarea eparhială şi distinșii ei membrii, îl au în viaţa societăţii contemporane şi a Bisericii, în acelaşi timp conştientizându-i că această cinste implică responsabilității și în anul omagial și comemorativ 2016, dedicat educației religioase a tineretului creștin ortodox și a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanu și tipografilor bisericești.
 26. Educația tineretului ortodox în pedagogia Sf. Trei Ierarhi (29.01.2016) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc vineri, 29.01.2016, conferința publică Educația tineretului ortodox în pedagogia Sf. Trei Ierarhi, organizată în sala de conferințe a Catedralei Vechi din Arad. Manifestarea a făcut parte din programul spiritual intitulat sugestiv  Serile duhovnicești de la Catedrala Veche, organizate de Asociația parohială Calea Mântuirii, sub coordonarea Părintelui Ioan Tulcan, Decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad. În cadrul conferinței publice, urmată de un dialog cu cei prezenți, „s-a arătat că Sf. Trei Ierarhi au fost în epoca lor premergătorii multor teme pedagogice: în spaţiul educaţiei tinerilor au trasat o cale corectă, au descoperit moduri utile de educaţie şi au formulat principii pedagogice inedite. Temele educaţiei în operele lor au avut drept obiectiv crearea unei personalităţi integre a elevilor.
 27. 27. „Parteneriat și educație pentru șanse egale acordate copiilor și tinerilor din sistemul de protecție”- seminar la Arad (25.02.2016) – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat în data de 25.02.2016, un seminar județean cu tema „Parteneriat și educație pentru șanse egale acordate copiilor și tinerilor din sistemul de protecție”, în cadrul proiectului „EDUC-Plus” PEH021 implementat de Asociația Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS din București. La seminar au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor de drept privat. În cadrul seminarului au fost dezbătute împreună cu participanții, posibile modalități de intervenție pentru a facilita, la nivel județean integrarea copiilor și tinerilor din sistemul de protecție județean, în școală și comunitate. S-au realizat totodată propuneri de activități concrete de realizat în perioada următoare precum și de teme care ar trebui incluse într-un Cod de bune practici de parteneriat public-privat pentru incluziunea socială și non-discriminarea copiilor din unități rezidențiale.
 28. Canonul cel Mare (15.03.2016) – Această slujbă liturgică este o priveghere, o slujbă care ne aduce aminte că şi nopţile, în timpul postului, nu mai sunt ale noastre, aşa cum nici trupul nu mai este al nostru în această perioadă. Trupul şi timpul nu mai sunt ale noastre în post. De fapt, tot Triodul ne învață că Dumnezeu și iubirea Sa ocupă primul loc în existența noastră, iar noi și problemele noastre sunt secundare. Toate sunt secundare lui Dumnezeu. Postul este un act liturgic, prin care demonstrăm că toate sunt ale lui Dumnezeu. Postul este un fapt agapic, care ne îndeamnă să cuprindem lumea și problemele ei în sufletul nostru.
 29. Postul ca act liturgic și fapt agapic (16.03.2016) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în primele 4 zile din Postul Mare, în toate bisericile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Aradului, s-a săvârşit slujba Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” în această perioadă a fost săptămână duhovnicească, la care au participat profesorii și studenții facultății arădene. În fiecare seară după slujba Canonului Mare și a Pavecerniței au avut loc cateheze spirituale pe tema Triodului și a Canonului celui Mare. Iar în zilele de miercuri şi vineri, după slujbele religioase de dimineaţă, s-a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.
 30. 30. Canonul cel Mare la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad (16.03.2016) – “Canonul cel Mare este o adevărată bibliotecă sfântă a textelor Sfintei Scripturi, ale cărui citiri vrea să ne introducă pe noi înșine în istoria Scripturii, ca să renunțăm la ego-ul nostru și să refacem istoria noastră duhovnicească și a întregii umanități. În Canon totul se aplică la persoana întâi singular : „Eu sunt Adam”, „Eu sunt Cain”, „Eu sunt Abel”, „Eu sunt Lameh”, „Eu sunt Abesalom” etc. Apare în textele rugăciunii Canonului tot pomelnicul acelor persoane din Israel care s-au îndepărtat de Dumnezeu, dar și acelora care s-au întors la Dumnezeul cel viu. Canonul cel Mare este o invitație de a pășii pe calea lui Hristos, a purtării Crucii, cale care merge de la rai spre rai, de la iad spre împărăție prin Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, căruia I se cuvine slava în veci. Amin.” (Arhim. Teofan Mada)
 31. Inaugurarea ansamblului „Green House” de la Căsoaia, Județul Arad (15.04.2016) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare a Centrului de Educare şi Informare în Protecția Mediului „Green House” (Casa Verde) din Căsoaia,  inaugurat de Consiliul Județean și Centrul Cultural Județean Arad vineri, 15 aprilie 2016, în prezența reprezentanților partenerilor internaționali la proiect, precum și ai instituțiilor județene și locale. În cadrul evenimentului de vineri au putut fi  vizitate expoziţiile de artă tradiţională populară şi fotografie, cu lucrări realizate de participanţii la activităţile transfrontaliere organizate în cadrul proiectului „Casa Verde” – icoane pe lemn şi sticlă, pictură naivă, obiecte casnice şi decorative din lut. În cadrul expoziţiei fotografice „Călătorie în timp: Căsoaia şi împrejurimile – ieri şi azi”, invitaţii au putut admira evoluţia Taberei Căsoaia de la începuturile ei şi până astăzi.
 32. Educația creștină marcată în manifestările spirituale de la Cintei-Arad (10 – 16.04.2016) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-au desfășurat la Cintei, în perioada 10-16 aprilie 2016, manifestările spirituale închinate Anului omagial în Patriarhia Română, la care au participat diferiți invitați: ierarhi, profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, duhovnici și preoți. Manifestările ediției a XV-a s-au încheiat sâmbătă, 16 aprilie 2016, avându-l ca invitat pe Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului, care a vorbit celor prezenți despre dimensiunea educativă a perioadei Triodului, despre valențele spirituale și pedagogice ale fiecărei săptămâni din Postul Mare, precum și despre importanța didactic-cathetică, teologic-mistagogică și ascetic-euharistică a importantelor lecturi, paremii și pericope evanghelice din această perioadă prepascală. Manifestările au fost coordonate de Părintelui Paroh Nicu Breda, ajutat de toți membri Consiliului Parohial, care manifestă implicare și dăruire pentru o varietate de activități spirituale, sociale și culturale ce se desfășoară continuu pe agenda pastoral-misionară a parohiei.evenimente_03
 33. Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim în municipiul Arad (24.04.2016) – Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a fost sărbătorit duminică, 24.04.2016, în toate catedralele, parohiile și mănăstirile din municipiul Arad. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc tradiţionalul pelerinaj de Florii, la care au participat sute și sute de credincioși.
 34. Primele lumini de Sâmbăta Mare (30.04.2016) – Cel care era lumina lumii coboară în împărăţia întunericului. Trupul lui Domnului este înghiţit de pământ, şi cu El este înghiţită orice speranţă. Dar coborârea Lui în lăcaşul morţilor nu este spre moarte, ci spre viaţă, pentru a-l reduce la neputinţă pe cel ce deţinea puterea morţii, pe diavol (Evr. 2, 14), pentru a-l distruge pe ultimul duşman al omului, moartea însăşi (1Cor. 15, 26), pentru a face să strălucească viaţa şi nemurirea (2Tim. 1, 10), pentru a proclama vestea bună sufletelor încătuşate (1Petr. 3, 19). Mântuitorul se coboară până la prima pereche umană, Adam şi Eva, plecaţi sub povara vinovăţiei lor. Domnul le întinde mâna, iar chipul lor se luminează de slava învierii. Adam regăseşte propriul chip în Cel care trebuia să vină într-o zi să-l elibereze împreună cu toţi ceilalţi fii (Gen. 1, 26). Acea zi a sosit. Acum, în Iisus Hristos, din acel moment, orice moarte poate duce la viaţă. Viaţa seamănă uneori cu o lungă şi tristă Sâmbătă Mare. Totul pare că s-a terminat. Cel rău pare că triumfă, răul pare mai puternic decât binele (Ier. 12,1).
 35. Învierea Domnului sărbătorită la Mănăstirea Hodoș-Bodrog (01.05.2016) – Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului Iisus Hristos, a fost sărbătorită de credincioşii din Arad prin participarea la slujbele oficiate în biserici şi mănăstiri, primind şi în acest an Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. În toate comunitățile ecleziale din Județul Arad a răsunat vestea cea mare: „Hristos a înviat!”. Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu o tradiție aproape milenară, a primit credincioși din toate regiunile Banatului spre a se împărtășii de lumina Învierii. Pastorala Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, intitulată „Binevestirea Învierii”,  s-a citit în toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei.
 36. Academicianul Răzvan Theodorescu a conferențiat la Arad (06.05.2016) – Academicianul Răzvan Theodorescu, reputat cunoscător al istoriei, artei şi culturii medievale, a conferențiat, vineri, 06 mai 2016, la sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului. Evenimentul a adus în prim plan „Noi contribuţii la istoria vechii civilizaţii a românilor”, ideii cunoscute şi mediului academic din ţară, în care academicianul a fost invitat, care ne vorbesc despre interferenţe spirituale. În cadrul expunerii și al dialogului cu cei prezenți academicianul Răzvan Theodorescu a impresionat auditoriul prin calitatea expunerii pe care a făcut-o, afirmând, printre altele, că „eu vorbesc întotdeauna despre România ca despre o Europă în miniatură. Este singurul loc în care găsești monumente din toate spațiile, confesiuni, credințe diferite, nu e nicio altă țară din Europa care să aiba atâtea lucruri. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Județean Arad și Consiliul Județean Arad, a cuprins și trei momente muzicale la marimba, cu Sara Gheorghe, eleva olimpică a Liceului de Artă „Sabin Dragoi”.
 37. Festivalul Theatrum mundi – cale a frumuseții (27 – 28.05.2016) – Ediția a XII-a a Concursului – Festival internațional de artă pentru elevi și studenți „Theatrum mundi”, s-a desfășurat la Arad, în zilele de 27 – 29 mai 2016. Cu un număr însemnat de participanți: 386 de elevi și studenți și 60 de profesori și artiști coordonatori, festivalul arăden a devinit o cale a frumuseții (via pulchritudinis) artelor.
 38. 38. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împlinește 80 de ani (02.06.2016) – Arhiepiscopia Aradului a îmbracat în 2 iunie 2016, haină de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a împlinit în 4 iunie 80 de ani. Aceste zile au fost un timp de contemplație și de bucurie pentru ceea ce prin dăruire a fost bine făcut, o reflecție la fiecare acțiune la care Înaltpreasfințitul Timotei a colaborat la lucrarea creatoare a lui Dumnezeu, adăugându-se la șirul ierarhilor Aradului care au fost păstori de certă vocație pastorală, cu activitate deosebită în plan educativ-cultural, prin reînființarea Facultății de Teologie, a Seminarului Teologic, precum și a Seminarului Teologic Liceal Monahal de la Prislop. În prima parte a zilei de 2 iunie 2016, Înaltpreasfințitul Timotei Sa s-a recules la Catedrala arhiepiscopală, asistând la Sfânta Liturghie. În mod special, această Euharistie a marcat momentul cel mai înalt sub aspectul spiritual al sărbătoririi sale. În Jertfa lui Hristos capătă semnificație deplină și valoare slujirea oferită în șirul său lung de ani de păstorire.
 39. Copii artiști arădeni (01.06.2016) – Bucurie, culoare, poezie, desene, voie bună, emoţii, aplauze, flori. Acestea au fost ingredientele serii de 1 iunie 2016, la Centrul Cultural Județean Arad, pe care cei prezenţi o vor păstra ca pe una din cele mai plăcute întâlniri de ziua copilului. Lansarea cărţii „Poezii pentru copii simpatice şi hazlii” scrisă de Victor Aciocîrlănoaiei, i-a pus în prim plan pe copii. Unsprezece copii minunaţi au fost ilustratorii frumoasei cărţi şi ei au fost „vedetele” serii. Fiecare după puteri, dar toţi cu dăruire totală şi bucurie nestăvilită. Li s-au alăturat de data aceasta pe scenă, membrii trupei Har care au recitat cu bucurie şi dăruire poeziile pe care şi le-au ales. La final, a urcat pe scenă şi cea care i-a îndrumat, actriţa Oltea Blaga, care spre bucuria auditoriului, recitat o poezie.
 40. Ziua Copilului în Muncipiul Arad (01.06.2016) – Ziua Internaţională a Copilului a fost marcată în Arad în anul 2016 de numeroase spectacole artistice și teatru, târguri, concerte de muzică şi expoziţii. Printre evenimentele la care copiii au participat s-au numărat şi concursurile sportive sau cele de desen. Mult entuziasm, cântece, bucurie, baloane și dulciuri, copii fericiți și multe zâmbete – așa am putea caracteriza în câteva cuvinte Ziua Copilului sărbătorită în municipiul Arad, unde Primăria a organizat evenimente în șase destinații diferite ale orașului, la care au participat în jur de 4000-5000 de copii. În Parcul Orizont s-au organizat evenimente de excepție dedicate copiilor de Georgiana Elena Țentea de la Bimbo Party (instituție de drept privat, care se află în topul preferințelor părinților pentru organizarea unui moment special pentru copii arădeni), care au adus multă bucurie celor mici, dar și părinților. Tot aici a avut loc și un concert de pricesne al Școlii Gimnaziale din Secusigiu. La aceste manifestări au participat și copiii din parohiile cartierului Micălaca.evenimente_01
 41. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh în Arhiepiscopia Aradului (19.06.2016) – Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a fost sărbătorit, în 19 iunie 2016, în toate catedralele, parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Aradului, la care au participat mii de credincioși. După Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba Vecerniei și s-au citit rugăciunile de binecuvântare a spicelor de grâu aduse la biserică, iar după miruit creștinii au primit spice sfințite.
 42. Artă și comuniune la Arad (22.06.2016) – Curtea Centrului Cultural Judeţean a fost arhiplină, miercuri seara, 22 iunie 2016, când s-a derulat un nou spectacol artistic. De data aceasta pe scenă au urcat Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele şi violoncelistul Adrian Naidin, a căror spectacol a fascinat publicul, iar arădenii prezenţi au avut fericitul prilej să-şi reamintească de unele creaţii universale ce străbat timpul : cum ar fi cele ale lui Shakespeare, Topârceanu şi Nichita Stănescu.
 43. Prima ediţie a Festivalului „Emil Monţia”, la Șiria-Arad (02 – 03.07.2016) – Asociaţia Culturală „Emil Monţia”, Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria comunei Şiria şi Parohia Ortodoxă din Șiria au organizat, în perioada 2-3 iulie 2016, prima ediție a Festivalului „Emil Monţia”. Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 18.00, în Muzeul memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” a avut loc o masă rotundă „Emil Monţia – o personalitate a patrimoniului cultural românesc”. După un „Cuvânt de deschidere” al primarului comunei Şiria, ing. Valentin Bot, au fost prezentate referate astfel: „Tradiţia corală din Banat-Crişana”, de dr. Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad; „Itinerarul copilăriei lui Emil Monţia” – prof. Marcel Priescu; „Amintiri cu Emil Monţia” – Î.P.S. dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului; „Aşa cum l-am cunoscut pe marele Emil Monţia” – prof. univ. dr. Radu Homescu; „Emil Monţia şi începutul profesiei mele de dascăl la Şiria” – înv. Mircea Puicaru; „Chiriaş la Emil Monţia” – rapsod popular loan Lasca; „Emil Monţia – doctor al sufletelor şirienilor” – preot Teodor Poneavă; „Din creaţia muzicală a lui Emil Monţia” – prof. Marius Lugojan. Duminică, 3 iulie, de la ora 10.00, în Biserica Ortodoxă din Şiria s-a oficiat Sf. Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de corala „Emil Monţia”. După Sf. Liturghie s-a săvârșit o slujbă de comemorare Emil Monţia. În după-amiaza aceleiaşi zile, de la ora 18.00, participanţii au fost invitaţi, la Teatrul de Vară, unde a avut loc o paradă a portului popular urmată de un spectacol cultural-artistic susţinut de: Teatrul de păpuşi „Animino”, coordonator Mihaela Andrei; Corul „Lira”, dirijor Ovidiu Boar; Ansambul folcloric „Şiriana”, coordonator Viorel Popa; Grupul vocal „Podgorenii”, dirijor Victor Şofrag; Corul „Emil Monția”, dirijor Ovidiu Boar.
 44. „Îmbunătățirea parteneriatului public-privat prin contractarea de servicii sociale”, la Arad (06.07.2016) – Consiliul Județean Arad și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad au organizat în data de 06 iulie 2016, o masă rotundă cu tema „Planul de contractare a serviciilor sociale pe anul 2016, îmbunătățirea parteneriatului public-privat prin contractarea de servicii sociale, precum și aspecte ale cadrului legislativ în vigoare”. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice (Consiliului Județean Arad, DGASPC Arad, Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad, Arhiepiscopia Aradului), ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor de drept privat. În cadrul întâlnirii au fost discutate posibile realizări de parteneriat pentru a facilita, la nivel județean, integrarea copiilor și tinerilor din sistemul de protecție județean, în școală și comunitate, discutându-se şi situaţia Consiliilor Comunitare Consultative din unităţile administrativ-teritoriale judeţene, care reprezintă asocierea membrilor comunităţilor pentru sprijinirea persoanelor care au nevoie de asistenţă socială.
 45. Seminar internațional organizat de Fundația Konrad Adenauer Stiftung la Sighișoara (08-10.07.2016) – În perioada 08 – 10 iulie 2016 s-a desfășurat, la Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret din Sighișoara, Programul de Excelenţă în Politici de Sănătate, Educație și Sociale, organizat de Fundația Konrad Adenauer Stiftung. Dintre temele seminarului internațional amintim următoarele: „Dialog intercultural. Provocări temporare. Importanța protecției minorităților în contextul crizei refugiaților”, „Parteneriatul Stat-Biserică – modele și soluții pentru contextul românesc”, „Modele de bune practici în politica socială”, „Modele de bune practici în politica socială din Cahul, Republica Moldova. Prezentarea cadrului de cooperare pentru astfel de proiecte între România – Republica Moldova” și „Spitalul Moinești – Model de bune practici în administrația publică”.
 46. Festivalul Românilor de Pretutindeni de la Covăsânţ, un eveniment devenit deja de tradiţie (21.08.2016) – În Parohia Covăsânţ, Protopopiatul Lipova, din Arhiepiscopia Aradului, s-a desfăşurat duminică, 21 august 2016, cea de a VII-a ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, din anul 2010, manifestarea cultural-spirituală se desfăşoară în această comunitate la iniţiativa pr. paroh Mihai-Octavian Blaj. În anul 2016 au participat formaţii şi ansambluri folclorice din România, Moldova- Chişinău, Timocul de Vest – Serbia, Timocul de Est – Bulgaria, Ungaria și Ucraina- Cernăuți. În prima parte a zilei, oaspeţii şi gazdele au participat la slujba Sfintei Liturghii în biserica din Covăsânţ. După-amiază, pe străzile localităţii, gătită de sărbătoare, a avut loc parada portului popular, alaiul deplasându-se din faţa bisericii parohiale la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, unde a debutat spectacolul folcloric. Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit Banatului, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria au fost prezenți la manifestare, adresând fiecare în debutul programului un cuvânt despre importanța deosebită pe care festivalul îl are deja în conștiința românilor de pretutindeni. De asemenea, Sfinții Ierarhi au felicitat pe părintele paroh Octavian-Mihai Blaj, consilier economic la Centrul Eparhial, pentru buna organizare a acestui festival şi a urat bun venit tuturor românilor veniţi din ţările amintite. La eveniment, pe lângă oficialităţile locale şi judeţene au participat şi Prof. Univ. Dr. Lile Ramona, Rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad ; Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni, arhim. Conf. Univ. dr. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului; Preacucernicul Părinte Boian Alexandrovici, Protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului; protos.drd. Teodor Vid consilier administrative-bisericesc; arhim. Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii din vecinătate, Feredeu, şi pr. Ioan Jidoi, protopop al Lipovei, precum şi numeroşi preoţi din cuprinsul eparhiei.
 47. Artistul Cedry2k, în mijlocul tinerilor din Arad (10.09.2016) – tinerii din municipiul Arad s-au întâlnit sâmbătă, 10 septembrie 2016, la Teatrul de vară al Centrului Cultural Județean Arad, cu Marius-Stelian Crăciun, cunoscut în lumea muzicală cu numele de Cedry2k. Invitatul le-a vorbit celor prezenți despre problemele legate de viaţa socială a tinerilor, despre alegerea modelelor în viaţă şi despre depăşirea pericolelor şi a diferitelor tentaţii pe care adolescenţii le întâlnesc, accentuând dragostea pentru România şi dragostea pentru Hristos ca două elemente definitorii pe care le avem cu toţii în comun. Mentalitățile diferă, hobby-urile diferă, modul de a înțelege viaţa, de a răspunde la ea, temperamentele, caracterele, toate diferă la noi, dar identitatea este aceeaşi şi coordonatele ei rămân.
 48. 48. 70 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara (06.10.2016) – Simbol al Banatului și al întregii Ortodoxii române, Catedrala Mitropolitană din Timișoara a implinit la 6 octombrie 2016, 70 de ani de la slujba de sfințire. În timp ce admirăm magnificul edificiu al Catedralei Mitropolitane, cum am putea să nu ne gândim la toți arhiereii, preoții, diaconii și credincioșii care, fiecare în mod propriu, au contribuit la construirea Bisericii din Banat?
 49. Grădina lui Efrem (06.10.2016) – Grădina lui Efrem reprezintă o interpretare în grila picturii iconografice bizantine a textului Imnele Raiului, care relatează vedenia Sf. Efrem Sirul despre Rai. Lucrările artistei arădene Angela Hanc (participantă la evenimentul Iconari în Otopeni) constituie o selecție de imagini-cheie, ordonate narativ pe temeiul textului-suport al Imnelor Raiului.
 50. Proiectul Do your best – just invest! (25.10.2016) – Proiectul Do your best – just invest!, desfășurat la Arad în 25.10.2016, este un parteneriat strategic în domeniul educației adulților, dezvoltat cu parteneri din Spania, România, Slovacia, Italia și Polonia. În cadrul acestui proiect partenerii au acțiobat pe două nivele. Pe de-o parte, fiecare partener a dezvoltat un program educativ cu un grup de adulți, persoane dezavantajate, pentru a le crește șansele de integrare socială si profesională, de creștere a calității vieții familiale.
 51. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la ceas aniversar (02.12.2016) – Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a împlinit vineri, 2 decembrie 2016, 32 de ani de la instalarea ca Episcop al Aradului, după ce luni 28 noiembrie 2016, a împlinit 7 ani de la ridicarea în demnitatea de Arhiepiscop al Aradului. Această perioadă de păstorire a Arhipăstorului nostru a fost dăruită experienței iubirii lui Dumnezeu și posibilității de a o împărtăși celorlalți.evenimente_02
 52. Conferinţă duhovnicească PS. Daniil Stoenescu (08.12.2016) – conferinţa cu titlul: Revelaţiile „Celui vechi de zile” şi descoperirile Patericului egiptean susţinută de PS. DANIIL STOENESCU, Episcop-locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix (Vârşet, Serbia).

Conferinţa a avut loc joi, 8 decembrie, ora 18.00, la Sala Ferdinand a Primăriei din Arad. Evenimentul a fost organizat de ASCOR Arad, cu binecuvântarea ÎPS Timotei,  Arhiepiscopul Aradului şi cu sprijinul Primăriei Arad.

 1. Premii pentru tineri artiști (11.12.2016) – Copii și tinerii artiști din Parohia Cintei au fost premiați duminică, 11 decembrie 2016, cu diplome închinate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, pentru rezultate obținute la manifestări cultural-artistice naționale derulate în anul 2016, evenimente ce au promovat valențele tradiței populare, etnografice și de teatru în rândul celor mici și a tinerilor de astăzi. Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a fost coordonată de Părintele Paroh Nicu Breda.
 2. Concert inedit al Grupului Psaltic Sf. Ioan Damaschinul (19.12.2016) – Grupul Psaltic Sfântul Ioan Damaschinul a concertat luni, 19 decembrie 2016, la Colegiul Național „Moise Nicoară”. Manifestarea cultural-spirituală, organizată de ASCOR Arad, s-a bucurat de binecuvântarea și prezența ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
 3. Asociația Nevăzătorilor a pus în scenă un spectacol eminescian (16.01.2017) – Duminică seara, 16.01.2017, pe strada Unirii la numărul 10, a fost sărbătoare. La inițiativa domnului Atimuț Florin, președintele Asociației Nevăzătorilor din Arad, cu puțin timp în urmă, actrița Oltea Blaga a acceptat provocarea de a inființa o trupă de teatru. Așa s-a născut Trupa ANA, care a susținut primul spectacol. Dorinta celor doisprezece componenți ai trupei de a gusta din experienta cunoașterii prin teatru, s-a îndeplinit printr-un spectacol intitulat chiar “Dorința”.
 4. Arhipăstorul Aradului își sărbătorește ziua onomastică şi ocrotitorul spiritual, Sfântul Apostol Timotei (21.01.2017) – Arhipăstorul Aradului și-a sărbătorit ziua onomastică şi patronul spiritual, Sfântul Apostol Timotei. Timotei este un nume grecesc care înseamnă „cel care-l cinsteşte pe Dumnezeu”. Sf. Apostol Pavel l-a însărcinat cu misiuni importante şi a văzut în el un fel de alter ego, după cum reiese din marele elogiu pe care i-l face în Scrisoarea către Filipeni. Apostolul Pavel nu a avut pe nimeni atât de apropiat sufleteşte (isopsychon), care să se îngrijească cu atâta sinceritate de problemele comunităților Bisericii de la începuturi (cf. Filip. 2,20).
 5. Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Aradului (21.01.2017) – Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Aradului s-a întrunit sâmbătă, 21 ianuarie 2017, la Centrul Eparhial, în ședință anuală de lucru, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei. Ședința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de către un sobor de preoţi în paraclisul ,,Sfânta Treime” al reşedinţei arhiepiscopale, la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de membrii Adunării Eparhiale şi de cei ai Permanenţei Consiliului Eparhial. Adunarea Eparhială a reunit reprezentanţi ai clerului şi laicatului Arhiepiscopiei Aradului, care au examinat și aprobat activităţile întreprinse în anul 2016, la toate sectoarele Centrului Eparhial. Cel mai important eveniment al ortodoxiei din anul 2016 a fost Sfântul și Marele Sinod din Creta, care a scris un capitol nou în istoria Bisericii! Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Daniel, a participat la toate lucrările Sinodului, impresionând prin întreaga sa prezență.
 6. Duminica Lăsatului sec de carne la Mănăstirea Gai (19.02.2017) – Biserica Mănăstirii Arad-Gai a fost plină de credincioși, veniți după obicei la mănăstirea arădeană în fiecare duminică. Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, această vatră de spiritualitate este mereu vie în conștiința ortodoxă a localnicilor, mereu deschisă la problemele credincioșilor. Evanghelia zilei a reprezentat o reflectare profundă la una dintre dimensiunile importante ale teologiei creștine : ziua judecății. Istoria umană începe cu crearea omului după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Protologhia) și se încheie cu judecata finală a lui Hristos (Eshatologia).
 7. Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (26.02.2017) – Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este începutul Postului Mare, în care suntem chemați să ne vedem în oglinda sufletului, cine suntem și unde ne aflăm. Este vorba despre o oglindă duhovnicească și teologică, în care ne privim cu ochii lui Dumnezeu, pentru că dacă ne privim cu ochii noștri subiectivi înclinăm să ne dăm dreptate și să ne justificăm sau să ne îndreptățim pe noi înșine. Postirea în perioada Triodului nu este un act prin care ne punem pe noi în centrul atenției, în centrul credinței. A ne pune pe noi înșine în centrul credinței și atunci când este vorba despre Dumnezeu este un fapt cel puțin tulburător.
 8. Canonul cel Mare la Mănăstirea Arad-Gai (03.03.2017) – Canonul cel Mare s-a săvârșit zilnic la Mănăstirea Arad-Gai, în prima săptămână a Postului Paștilor. Canonul cel Mare este o adevărată bibliotecă sfântă a textelor Sfintei Scripturi, ale cărui citiri vrea să ne introducă pe noi înșine în istoria Scripturii. Citirile biblice nu se fac de dragul informării, ci pentru a ne integra pe noi înșine în istoria soteriologică a Scripturii, să renunțăm la noi înșine, pentru a reface și a intra în istoria sfântă a umanității, redând tot pomelnicul acelora care s-au îndepărtat de Dumnezeu, dar, mai ales, și al celor care s-au apropiat de Dumnezeu, patriarhi, profeți, drepți.
 9. Duminica Ortodoxiei (05.03.2017) – Duminica Ortodoxiei a fost prăznuită după tradiție prin săvârșirea Sfintei Liturghii. Prin pastorala Sfântului Sinod, credincioșii și-au amintit de valoarea sfintelor icoane în viața lor și au primit îndemnul să susțină activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române prin participarea la colecta Fondului Central Misionar.
 10. 62. A doua Duminică a Postului Mare (12.03.2017) – Dacă în prima duminică a Postului Mare praznuim biruința Ortodoxiei asupra iconoclasmului, in a doua Duminică a Postului Mare sărbătorim pe unul dintre sfinții Ortodoxiei, pe Sf. Gigorie Palama, care a trăit în secolul al XIV-lea, într-o perioadă când apare în Occident curentul renascentist, eminamente antropocentric. Teoriile teologice din acea vreme își schimba orientarea spre filosofia antichității.
 11. Duminica Sfintei Cruci la Mănăstirea Arad-Gai (19.03.2017) – Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare, îi întăreşte duhovniceşte pe credincioşi în lupta cu păcatele, astfel încât aceştia să se poată închina cu bucurie la Sfânta Înviere a Domnului Iisus Hristos. A treia duminică din Postul Mare a fost cinstită și la Mănăstirea Arad-Gai, precum în toate bisericile din Arhiepiscopia Aradului.
 12. Ziua Modială a Asistenței Sociale (20.03.2017) – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad împreună cu Universitatea „Aurel Vlaicu”, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologiei și Asistență Socială, și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, au organizat, în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.
 13. Duminica a IV-a din Postul Mare la Mănăstirea Arad-Gai (27.03.2017) – Duminica a IV-a din Sfântul şi Marele Post al Paştilor este numită şi Duminica Sfântului Ioan Scărarul, pentru că în ea se face în mod deosebit pomenirea Sfântului Ioan Scărarul, deşi el mai este pomenit în fiecare an la 30 martie. Evanghelia (Marcu 9, 17-32) Duminicii a IV-a din Postul Sfintelor Paşti este una a vindecării, a speranţei cultivate prin credinţă lucrătoare şi prin rugăciune fierbinte însoţită de post. Sfântul Ioan Scărarul este numit în cântările Duminicii a IV-a din Postul Paştilor ca fiind el însuşi „scară a virtuţilor”, „lauda monahilor”, „luminător şi călăuzitor pe drumul mântuirii”. Pocăinţa, smerenia, lacrimile duhovnicești şi toate nevoinţele ascetice de care se face pomenire în Scara Sfântului Ioan au ca scop curăţirea noastră de patimi şi creşterea noastră în virtuţi, în iubire smerită faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. Aceste virtuţi sunt adunate în suflet ca flori de lumină pascală pentru a le oferi Mântuitorului Iisus Hristos în lumina Învierii Sale.
 14. Pelerini din Brad la mănăstirile arădene (27.03.2017) – Pelerini din orașul Brad s-au rugat în mănăstirile arădene Hodoș-Bodrog și Arad-Gai, vetre de spiritualitate și de tradiție ortodoxă. Creștinii din Brad au venit în pelerinaj la locurile legate de istoria ortodoxiei bănățene, de evenimentele vieții Bisericii arădene.
 15. Canonul cel Mare la Mănăstirea Gai (29.03.2017) – Canonul cel Mare s-a săvârșit miercuri, 29 martie 2017, la Mănăstirea Gai, în săptămâna a cincea a Postului Paștilor. Acest bogat și frumos canon este, în același timp, reflecție biblică și rugăciune de pocaință. Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog existențial al omului păcătos cu propria sa conștiință, luminată de citirea textelor Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăiește plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepților virtuoși, ci dependența patimilor arătate în mulți păcătoși, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alții s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit. Oricare persoană mântuită are un trecut și orice păcătos are un viitor. Canonul cel Mare se cântă în Biserică în timpul perioadei penitențiale a Postului Mare al Sfintelor Paști, tocmai pentru a se arăta că toți oamenii au nevoie de pocăință și de iertare a păcatelor pentru a dobândi mântuirea, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Noi dăruim ceea ce avem, postirea, că să primim ceea ce nu avem, nepătimirea.”
 16. Duminica a V-a a Postului Mare la Mănăstirea Gai (03.04.2017) – în Duminica a 5-a a Postului Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, în care Mântuitorul Hristos vestește Sfintele Sale Pătimiri și ne îndeamnă la dăruire jertfitoare și la slujire față de ceilalți, pentru a urca împreună cu El pe colina de pe Golgota. De asemenea, Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca ne oferă un model practic de ridicare din cea mai de jos treaptă a păcatului, spre lucrarea transfiguratoare a virtuților, prin nevoințele spirituale ale rugăciunii și convertirii. Credincioșii noștri au participat la Sfânta Liturghie, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.
 17. Săptămână duhovnicească în Parohia Cintei (26.03.2017-02.04.2017) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Parohia Ortodoxă Cintei a organizat a XVI-a ediţie a ,,Săptămânii duhovniceşti, în perioada 26 martie-02 aprilie 2017, în contextul anului omagial proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „an omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”. În cadrul ultimei conferințe s-a subliniat că Icoana este un fapt teologic, o teologie a luminii și culorii. Există o relație esențială dintre Evanghelie și icoane. Evanghelia este cuvântul proclamat, în timp ce icoana este cuvântul pictat, ele fiind complementare: Evanghelia este o icoană în cuvinte și icoana o Evanghelie în imagine.
 18. Duminica Floriilor la Mănăstirea Gai (09.04.2017) – Duminica Floriilor a fost prăznuită cu bucurie la Mănăstirea Gai. Duminica Floriilor este marele portal care ne introduce în Săptămâna Sfântă, săptămâna în care Domnul Iisus se îndreaptă spre apogeul vieții sale pământești. El urcă la Ierusalim pentru a duce la împlinire Scripturile și pentru a fi pironit pe lemnul Crucii, tronul de pe care va domni pentru totdeauna, atrăgând la sine omenirea din orice timp și oferind tuturor darul mântuirii.
 19. Denia Sfintelor Evanghelii la Mănăstirea Gai (13.04.2017) – În cuvântarea Sa de rămas bun, Iisus a vestit ucenicilor moartea şi învierea Sa iminentă cu o frază tainică: „Mă duc şi voi veni la voi” (Ioan 14,28). Moartea este o plecare. Chiar dacă trupul răposatului mai rămâne – el personal a plecat spre necunoscut şi noi nu-l putem urma (cf. Ioan 13,36). Dar în cazul lui Iisus există o noutate ontologică, unică ce schimbă lumea. În moartea noastră plecarea este un lucru definitiv, nu există întoarcere. În schimb Iisus spune despre moartea Sa: „Merg şi vin la voi”. Tocmai plecând El vine. Plecarea Sa inaugurează un mod cu totul nou şi mai mare al prezenţei Sale. Cu moartea Sa Iisus Hristos intră în iubirea Tatălui. Moartea Sa este un act de iubire. Însă iubirea este nemuritoare.
 20. 72. Prohodul Domnului la Mănăstirea Gai (14.04.2017) – Sute de credincioşi arădeni au participat în Vinerea Mare (14 aprilie 2017) la slujba Prohodului Domnului săvârșită la Mănăstirea Gai. Credincioşii arădeni au cântat prohodul împreună cu soborul preoților și maicilor, ţinând lumânări aprinse în mână şi rugându-se Mântuitorului Iisus Hristos pentru ajutor, binecuvântare şi mântuire. Procesiunea tradițională de la sfârșitul Doxologiei a avut loc în jurul Bisericii celei mari a mănăstirii, simbolizînd ducerea către mormânt a Mântuitorului, la care toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult.
 21. Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos la Mănăstirea Gai (16.04.2017) – În noaptea Sfintelor Paşti, mulțime de credincioşi arădeni au participat la slujba Învierii Domnului de la Mănăstirea Gai. În Crez, mărturisim despre drumul lui Hristos: „a coborât în iad”. Ce s-a întâmplat atunci? Pentru că nu cunoaştem lumea morţii, putem să ne imaginăm acest proces de depăşire a morţii numai prin imagini care rămân întotdeauna puţin potrivite. Cu toată insuficienţa lor, totuşi, ele ne ajută să înţelegem ceva din mister. Utrenia Pascală aplică la coborârea lui Iisus în noaptea morţii cuvintele Psalmului 23: „Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice” (v.7).
 22. Bucuria Învierii Domnului la Mănăstirea Gai (16.04.2017) – Din zorile Paştelui, o nouă primăvară de nădejde cuprinde lumea, din acea zi învierea noastră a început deja, deoarece Paştele nu marchează doar un moment al istoriei, ci începutul unei noi condiţii: Iisus a înviat nu pentru ca amintirea Lui să rămână vie în inima ucenicilor Săi, ci pentru ca El însuşi să trăiască în noi şi în El să putem gusta deja bucuria vieţii veşnice. De aceea, învierea nu este o teorie, ci o realitate istorică revelată de Dumnezeu-Omul Iisus Hristos prin Paştele Său, „trecerea Sa”, care a deschis o „nouă cale” între pământ şi Cer (cf. Evrei 10,20).
 23. A doua Duminică de după Paşti la Mănăstirea Gai (23.04.2017) – A doua Duminică de după Paşti, numită şi Duminica Tomii, a fost o sărbătoare deosebită și pentru obștea Mănăstirii Gai, precum și pentru credincioşii arădeni veniți să participe la Sfânta Liturghie, precum și la Slujba Parastasului, mulţumind Preasfintei Treimi pentru dragostea arătată de monahiile, preoții și credincioșii locali, împreună cu toţi cei care s-au aflat între ctitiorii și binefăcătorii acestei sfinte mănăstirii în decursul istoriei. Acest sfânt așezământ îmbracă haină nouă, continuă, binecuvântată, pentru a-şi putea continua lucrarea și vocația sa sfântă de a fi izvor nesecat de har, prin Sfintele Liturghii (și întrega viață liturgică) oficiate aici.
 24. 76. Duminica Mironosițelor la Mănăstirea Gai (30.04.2017) – Femeile Mironosițe s-au dovedit a fi cu adevărat ucenițele Domnului, întrucât de dimineață au plecat primele spre mormânt ca să ungă cu miruri trupul lui Iisus, după obiceiul iudeilor. Sfântul Evanghelist Marcu menționează trei dintre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și Salomeea (cf. Marcu 16, 1); iar din Evanghelia Sfântului Evanghelist Luca aflăm că mai era cu ele și Ioana (cf. Luca 24, 10). Femeile mironosițe au fost primele vestitoare ale Învierii Domnului, apostoli ai apostolilor.
 25. Icoana vie si iconoclasmul contemporan (20.05.2017) – Icoana este o taina, ea face prezenta misterul Intruparii intr-un aspect sau altul. Tocmai de aceea, frumusetea icoanei poate fi mai ales gustata in interiorul unei Bisericii cu candele care ard si dau nastere in penumbra la infinite reflexe de lumina. Icoanele nu sunt numai ilustrari estetice, ci adevarate locuri teologice.
 26. Duminica a VI-a după Sfintele Paşti la Mănăstirea Gai (21.05.2017) – În Duminica a VI-a după Sfintele Paşti la Mănăstirea Gai au participat nenumărați credincioși la slujba sfintei Liturghii, unde s-au împărtășit foarte mulți copii. La Sfânta Liturghie s-a citit pericopa din Evanghelia după Ioan, capitolul 9, versetele de la 1 la 38, în care se relatează minunea vindecării orbului din naștere.
 27. Primul Sinod Ecumenic cinstit în duminica a VII-a după Sfintele Paști (28.05.2017) – Biserica Ortodoxă a cinstit în a VII-a duminică după Sfintele Paști pe cei 318 Sfinți Părinți care au participat la primul Sinod Ecumenic, care s-a desfășurat în anul 325, timp de o lună, între 19 aprilie-19 mai, în orașul Niceea, şi a fost convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Printre cei prezenți s-au numărat Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon al Trimitundei, Sfântul Atanasie, dar și ierarhi de pe teritoriul de acum al țării noastre.
 28. 80. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor la Mănăstirea Gai (04.06.2017) – Biserica Ortodoxă cinsteşte persoana Sfântului Duh în Duminica Cincizecimii şi a doua zi după ea, la sărbătoarea Sfintei Treimi (numită şi Lunea Sfântului Duh). Credincioşii ortodocşi arădeni au participat în număr mare la sfintele slujbe din Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, de la Mănăstirea Arad-Gai. Aceasta este sărbătoarea anuală a Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli.
 29. Frumusețea de „a fi și a merge împreună” (16.07.2017) – Celebrarea liturgică din 16 iulie 2017, înscrisă în atmosfera pascală a duminicii, a avut un caracter eclezial și istoric, dar și unul particular. Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului marchează o nouă etapă în devenirea ei pastorală și misionară prin instalarea unui nou episcop vicar, Preasfinția Sa, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul.
 30. Bucurie și comuniune la Mănăstirea Hodoș-Bodrog (23.07.2017) – Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a fost întâmpinat duminică, 23.07.2017, la Sfânta Mănăstire Bodrog, cu nespusă bucurie și emoție de mulțime de popor: de Preacuviosul Părinte Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii, de Preacuviosul Părinte Nestor Iovan, proinstarețul comunității, de Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, de iermomonahi și ierodiaconi, de călugării și de credincioșii bănățeni prezenți la Sfânta Liturghie, „popor adunat în comuniunea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt”.
 31. Sfânta Mănăstire Hodoș-Bodrog la 840 de ani (07.08.2017) – Mănăstirea Hodoș-Bodrog a prăznuit in anul 2017 sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului într-un mod diferit, întrucât s-au împlinit 840 de ani de la atestarea sa documentară (1177). Mănăstirea Bodrog vine dintr-o bogată istorie harismatică. La originile ei este prezentă lucrarea lui Dumnezeu care, în Duhul Său, cheamă unele persoane la urmarea mai îndeaproape a lui Hristos, la actualizarea Evangheliei într-o formă specială de viață, la citirea semnelor timpurilor cu ochii credinței, la răspunsul cu creativitate la necesitățile Bisericii.
 32. Sf. Parascheva dovedește și astăzi că atunci când omul Îl iubește pe Hristos este împlinit, nelipsându-i nimic (14.10.2017) – Biserica Ortodoxă Română a cinstit in ziua de 14 octombrie 2017, pe Sfânta Parascheva. Cuvioasa, ale cărei sfinte moaşte se află la Iaşi, este și ocrotitoarea parohiei din Joia Mare. Vineri seară, 13.10.2017, în cadrul bisericii parohiale, Slujba Privegherii a fost oficiată de PC Pr. Paroh Pavel Dan-Traian. Sâmbătă, 14 octombrie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială, în cuvântul duhovnicesc adresat credincioșilor prezenţi, Arhimandritul Teofan Mada a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, evidenţiind, totodată, faptul că sfinţii sunt modele de urmat în viaţa noastră.
 33. Popas liturgic – Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstire Vatopedi (16.10.2017) – In 2017, la Biserica ortodoxă din Parohia Joia Mare a fost adusă spre închinare o copie după o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstire Vatopedi, Sfântul Munte Athos. Icoana Maicii Domnului de la Lavra Vatopedină a poposit mai întâi, joi, 12 octombrie, 2017, la Schitul Buna-Vestire din Almaș. Icoana Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstire Vatopedi, din Muntele Athos, a fost dusă de Preacuviosul Părinte Agapie Corbu, spre închinare, la Mănăstirea arădeană Buna-Vestire din Almaș. În cadrul pelerinajului, icoana, recunoscută pentru darul de a tămăduii bolilor trupeşti şi sufleteşti, purtată pe brațe de monahi și preoți, a fost întâmpinată cu bucurie de credincioșii ortodocși din comunitatea parohială din Joia Mare.evenimente_04
 34. 86. Procesiune la ceasul rugăciunii de seară (16.10.2017) – La procesiunea in Parohia din Joia Mare au participat numeroși clerici și credincioși, care au purtat lumânări aprinse și icoane în mâini, cântând imne bisericești, specifice pelerinajului. Copia Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatopedi din Sfântul Munte Athos a fost purtată în procesiune, înaintea mulțimii de credincioși, care au luminat cu lumânări aprinse drumul procesiunii desfășurate în jurul localității Joia Mare. Pe parcursul procesiunii s-au făcut trei opriri, clericii rostind ectenii speciale pentru pacea, sănătatea, ajutorul și mântuirea credincioșilor. La finalul programului religios de sâmbătă seara (14 octombrie 2017) și după săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului, Părintele Arhimandrit Teofan Mada a transmis un cuvânt de binecuvântare și mângâiere celor prezenți din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, rostind un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța cinstirii icoanelor și despre semnificațiile duhovnicești ale Anului omagial.
 35. .Seară duhovnicească (15.10.2017) – La Parohia ortodoxă din Cintei a avut loc duminică, 15 octombrie 2017, începând cu ora 18:00, o conferinţă duhovnicească ținută de Părintele Arhimandrit Teofan Mada. Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost precedat de Slujba Vecerniei la care a participat Părintele paroh Nicu Preada și Părintele Dionisie Ignat de la Mănăstirea Albac. Părintele Mada a subliniat în cadrul serii duhovnicești faptul că „Ortodoxia nu este atât o moştenire doctrinară, cât moştenirea unui mod de viaţă (Pr. Dumitru Stăniloae).
 36. Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” (19.10.2017) – Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” a participat la manifestările organizate de Parohia Joia Mare, cu prilejul sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul Bisericii din localitate. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă şi Design, este persoana în jurul căreia s-a cristalizat Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca. Rodul căutărilor lor şi a efortului colectiv continuu s-a concretizat în amenajarea unui aşezământ deosebit în peisajul arhitectural românesc.
 37. Mănăstirea Bodrog la 840 de ani și rememorarea vizitei Patriarhului Justinian (26.10.2017) – Cea mai scumpă amintire pe care arădenii o păstrează vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina este vizita acestuia din anul 1967, ocazionată de sfințirea bisericii de pe stada Eminescu, eveniment ortodox de mare anvergură desfășurat în plin comunism. Cu acea ocazie arădenii au fost martorii unei procesiuni bizantine în toată splendoarea ei, condusă de un Patriarh ortodox, ceea ce urbea noastră nu a mai experimentat decât în anul 2008, în timpul Arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Timotei, la sfințirea Catedralei Sfânta Treime de la Podgoria de către Preafericitul Părinte Patriah Daniel. După actul de sfințire a Bisericii de pe Strada Eminescu, săvârsită de trei figuri luminoase ale Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Justinian, Mitropolitul Nicolae Corneanu și Episcopul Teoctist Arăpașu, cărora li s-a alăturat și distinsul stareț al Bodrogului, Arhim. Timotei Iftime, arădenii s-au mai alăturat în număr mare Patriarhului Justinian în periplul său pastoral de la Episcopia Aradului, Hălmagiului și Hunedoarei. Astfel, un fapt mai puțin cunoscut, dar recent redescoperit în arhive este acela că Patriarhul Justinian a vizitat și Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche și cea mai importantă vatră a monahismului arădean.
 38. Momente istorice în armonia Sfântului Duh (27.10.2017) – Preafericirea Sa Kiril I, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii, a vizitat țara noastră la invitația Preafericirii Sale, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Această vizită istorică, într-un cadru de celebrare a 10 ani de patriarhat a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, dar și într-un cadru de pelerinaj, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, exprimă cu putere dorința Bisericii Ortodoxe ca lauda adusă Domnului Iisus Hristos și angajarea pentru progresul comuniunii, păcii și al înțelegerii dintre popoare să ne unească tot mai mult și să ne facă să creștem în sintonia intențiilor și în armonia acțiunilor Duhului Sfânt.
 39. 91. Preafericirea Sa Anastasie, un teolog al dialogului și al misiunii Bisericii (29.10.2017) – Preafericirea Sa Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, este Întâistătătorul care conduce Biserica Ortodoxă a Albaniei de douăzeci şi cinci de ani, având, totodată, peste 50 de ani de activitate misionară în lume. PF Sa Anastasie este prin excelență teologul și personalitatea eclezială care, mai mult decât oricare altul din spațiul grec, a contribuit enorm la misiunea Bisericii. Nu numai că și-a devotat întreaga viață conștientă mărturiei creștine, una din cea mai importantă și, în același timp, una cea mai dinamică sferă de activitate a Bisericii Ortodoxe, dar a fost și pionierul, în spațiul grec, al disciplinei academice „Misiologie Ortodoxă”, putându-se afirma că el a fost cel care a introdus această disciplină în programele analitice ale Facultăților și Seminariilor ortodoxe din Grecia.
 40. 92. Împlinirea a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (29.10.2017) – Milele Tale, Doamne, în veac le voi cânta…” (cf. Ps. 88, 1). Acum 10 de ani, Preafericitul Părinte Daniel a experimentat într-un mod deosebit milostivirea Preasfintei Treimi. În Sfântul Sinod, prin intermediul membrilor săi, Hristos i-a spus și Preafericirii Sale, ca odinioară Apostolului Petru pe lacul Genizaret: „Paște oile Mele” (Ioan 21,16). În ascultarea credinței, în fața lui Hristos Domnul, încredințându-Se Maicii lui Hristos și a Bisericii, conștient de marile dificultăți ale Arhipăstoririi Sale, Preafericirea Sa a accept, călăuzit de Duhul Sfânt, să păstorească turma lui Hristos și să o conducă spre Împărăția cerurilor, conștient că își poate asuma o atât de mare responsabilitate numai prin Hristos, cu Hristos și în Hristos.
 41. 93. Preafericirea Sa Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia (30.10.2017) – Preafericirea Sa Rastislav depune eforturi dinamice în intensificarea activităţilor misionare şi a vieţii liturgice a Bisericii. El este membru al Consiliului Științific al Facultății de Teologie Ortodoxă din Prešov, inclusă în cadrul Universității Šafarik, asupra căruia are o diriguire canonică conform Constituției.
 42. Biserica română din Paris (06.11.2017) – Episcopul Inochentie Ploieșteanul, în anul 1892, și întregul sobor de slujitori au avut bucuria de a sfinți această Biserică încredințată ocrotirii sfinților „Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Acest splendid Sanctuar poartă mărturia credinței transmisă de părinții noștri și ne vorbește nouă tuturor despre nădejdea care inspiră astăzi poporul român să privească spre viitor cu o încredere înnoită și cu o hotărâre curajoasă.  Aceast Altar de rugăciune, împreună cu multe altele, a fost plămădit și înnoit grație generozității însemnate a atâtor oameni de-a lungul istoriei. Prezența și dragostea românilor de-a lungul vremii a dat mărturie despre frumusețea și despre adevărul Evangheliei. Au făcut prezentă Biserica drept izvor de nădejde, de vindecare, de dialog iubitor.
 43. Lansare de carte (16.11.2017) – La Librăria „Esotera” din Timișoara a fost lansată cartea „Evagrie Ponticul, Scolii la Pilde și Ecclesiast”, Editura Institutului Biblic, 2017, traducere P.Cuv. Protos. Agapie Corbu, starețul Schitului Buna-Vestire din Almaș, județul Arad. Evenimentul spiritual a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Constantin Jinga și Conf. Univ. Dr. Claudiu Mesaroș.
 44. 96. Prima săptămână din Postul Nașterii Domnului (19.11.2017) – În prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, Sfânta Mănăstire Bodrog a primit nenumărați pelerini la Sfânta Liturghie, celebrată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Părinte Grigorie Timiș, starețul acestui sfânt locaș istoric, martor milenar la atâtea pagini de istorie bisericească și națională. Între preoții slujitori s-au numărat Părintele Arhimandrit Nestor Iovan, ctitorul contemporan al acestei lavre monahale, precum și Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Sfânta slujbă a fost întregită de corală de tineri cântăreți de la Baia-Mare, care a reliefat prin erminia muzicală coordonatele și valențele spiritual ale muzicii bisericești din Transilvania.
 45. Săptămâna a doua din Postul Nașterii Domnului (26.11.2017) – Perioada Postului Nașterii Domnului este un timp de pregătire pentru a exprima relația noastră cu Iisus Hristos, care intră în lume, ca într-un Bethleem universal, pentru a-i vizita pe toți, iar la sărbătoarea sosirii Sale îi face să ia parte pe toți care cred în El, toți care cred în prezența Sa în comunitatea liturgică. De Crăciun, Dumnezeu este aici, nu s-a retras din lume, nu ne-a lăsat singuri. Chiar dacă nu-L putem vedea și atinge cum se întâmplă cu realitățile sensibile, Hristos este aici și vine să ne viziteze în felurite moduri. Crăciunul este o vizită a lui Dumnezeu: El intră în viața mea și dorește să se adreseze mie.
 46. Părintele Arsenie Boca a fost comemorat la Mănăstirea Prislop (28.11.2017) – Marți, 28.11.2017, s-au împlinit 28 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca. Cu acest prilej, mii de credincioși din toate colțurile țării au fost prezenți la Mănăstirea Prislop unde au participat la Sfânta Liturghie și la Parastasul săvârșit la mormântul „sfântului Ardealului”. Părintele Arsenie a fost dăruit cu înțelepciune, care este primul dar al Duhului Sfânt. Dar nu este vorba pur și simplu despre înțelepciunea umană, care este rod al cunoașterii și al experienței, ci înțelepciunea este tocmai harul de a putea vedea orice lucru cu ochii lui Dumnezeu.
 47. Săptămâna a treia din Postul Nașterii Domnului (03.12.2017) – Un element fundamental al Postului Nașterii Domnului este așteptarea, care este în același timp nădejde. Crăciunul ne face să înțelegem sensul timpului și al istoriei drept „kairos”, ca prilej prielnic pentru mântuirea noastră. Iisus a ilustrat această realitate tainică în multe parabole. Omul, în viața sa, este în constantă așteptare, când este copil dorește să crească, ca adult tinde la împlinire și succes, iar înaintând în vârstă, aspiră la meritata și binecuvântata odihnă. Dar vine timpul în care descoperă că a sperat prea puțin dacă, dincolo de profesiunea sau de poziția socială, nu îi rămâne nimic de nădăjduit.
 48. Au trecut 19 ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Cleopa Ilie (04.12.2017) – “Sunt și eu unul dintre acei ucenici care îi poartă o amintire vie „Avvei” Cleopa din Sihăstria, care ne-a ajutat pe mulți să-L căutăm și să-L cunoaștem pe Dumnezeu în viața noastră. Părintele Cleopa Ilie a fost, în sens filocalic, un „Avvă” cu totul deosebit, un dar al credinței pentru poporul lui Dumnezeu. Îndrumările sau sfaturile pe care le primeam de la Părintele Cleopa ne indicau fiecăruia apartenența noastră la Dumnezeu și comuniunea noastră profundă cu El, o legătură duhovnicească care dă sens întregii noastre vieți și care ne menține tari, în comuniune cu El, chiar și în momentele mai dificile și frământate”. (Arhim. Teofan Mada)
 49. Centenarul Marii Uniri 1918-2018 (05.12.2017) – Într-un cadru festiv a avut loc lansarea programului oficial prin care Aradul, „capitala politică” a Marii Uniri, sărbătorește Centenarul 1918-2018. Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad au prezentat atât proiectele de infrastructură culturală și istorică prin care orașul nostru va marca Anul Centenar, cât şi propune¬rile de evenimente culturale și programul editorial special de¬dicat Marii Uniri. Este o mare bucurie pentru poporul român să celebreze Centenarul Marii Unirii, într-o Românie în care cei ce o vizitează au, în general, experiența nu numai a frumuseții naturale a țării, dar mai ales a frumuseții oamenilor săi și a bogăției sale istorice și cultural.
 50. 102. Unitate, solidaritate și cooperare misionară practică (08.12.2017) – În contextul lumii de astăzi caracterizată de secularizare și pluralism religios, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit, la ultima sesiune a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse din cadrul manifestărilor dedicate centenarului restabilirii Patriarhiei Ruse, despre necesitatea oferirii unei priorități pentru „menținerea unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice”.
 51. Crăciunul este timpul pentru a redescoperi prezența lui Dumnezeu și duioșia Sa de Tată (10.12.2017) – Motivul bucuriei este exprimat prin cuvinte de colind care dau nădejde și permit să se privească la viitor cu seninătate. Domnul prin taina Crăciunului a revocat orice gen de judecare și a decis să trăiască în mijlocul nostru. Această a patra duminică din Postul Nașterii Domnului atrage privirea noastră spre Crăciunul care de acum se apropie. Nu putem să ne lăsăm cuprinși de oboseală, nu ne este permisă nicio formă de tristețe, chiar dacă am avea motiv datorită atâtor preocupări și datorită multiplelor forme de minciună care rănesc umanitatea noastră. Însă venirea Domnului trebuie să umple inima noastră de bucurie.
 52. Lansare de carte (11.12.2017) – „Parohia Ortodoxă Română din Nădlac. Repere de spiritualitate în cuvinte şi imagini” este titlul volumului, apărut la Editura Tiparnița din Arad, sub semnătura Gabrielei Adina Marco, lucrare ce îmbină în paginile sale elemente sinteză ale cercetării istorice, ce reliefeză istoria mântuirii lui Dumnezeu cu poporul Său. Din paginile cărții se înțelege faptul că tânăra istorică iubește persoanele. Le iubește pe fiecare. Respectă drumul tuturor, oricum ar fi el, liniar sau chinuit, pentru că fiecare are istoria sa de relatat. Fiecare iubire care apare într-o comunitate este o putere de transformare care tânjește la fericire.
 53. Majestatea Sa Regele Mihai I al României (14.12.2017) – Am omagiat în aceasta perioada personalitatea luminoasă a Majestății Sale Regele Mihai I al României, pentru virtuţile creștine care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieți: „credința în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de-a ierta pe cei ostili” (Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul şedinţei solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor ale Parlamentului României, dedicată omagierii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, luni, 11 decembrie 2017). Durerea noastră față de Majestatea Sa se trasformă îndată într-o atitudine de profundă seninătate. Aceasta provine din credința în Cel care ne-a spus: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, nu va muri în veac” (Ioan 11,25-26).
 54. Colindul românesc este o cale a frumuseții (15.12.2017) – Concertul de colinde de miercuri, 13 decembrie 2017, susţinut de cele două coruri ale Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad (Corul bărbătesc „Atanasie Lipovan” instruit și condus de Arhid. Asist. Tiberiu Ardelean şi Corul mixt, instruit şi dirijat de domnul Conf. univ. Mircea Remus Buta) a fost un prilej de bucurie, ce a arătat că frumusețea muzicii depinde de puritatea și de măreția întâlnirii cu divinul prin experiența iubirii. Colindul românesc este o demonstrație a adevărului creștinismului. Acolo unde se dezvoltă un astfel de răspuns, a avut loc o întâlnire cu adevărul, cu adevăratul Creator al lumii. La această manifestare de suflet a colindului ca expresie a ethosului românesc au participat Înaltpreasfinţia Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinția Sa Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, doamna Rector Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Pr. Prof. Univ. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, reprezentanți ai Universitățiilor arădene, reprezentanți ai autorităților locale, cadre universitare, studenţi şi un numeros public.
 55. 107. Lumina Nașterii lui Iisus Hristos (17.12.2017) – În a cincea Duminică din Postul Nașterii Domnului, Sfânta Mănăstire Bodrog a primit nenumărați pelerini la Sfânta Liturghie, celebrată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Părintele Protosinghel Grigorie Timiș, starețul acestei sfinte mănăstiri istorice, martoră milenară la atâtea pagini de istorie bisericească și națională. Între preoții slujitori s-au numărat Părintele Arhimandrit Nestor Iovan, ctitorul contemporan al acestei lavre monahale arădene. Sfânta slujbă a fost întregită de corala de monahi ai mănăstirii, care au reliefat prin erminia muzicală și colinde coordonatele și valențele spirituale ale muzicii bisericești, ca o cale a frumuseții, via pulchritudinis.
 56. 108. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a serbat ocrotitorul spiritual (17.12.2017) – Ziua de astăzi este una extraordinară. În primul rând este ziua Domnului, duminica, ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a înviat din morți și a schimbat pentru totdeauna cursul istoriei umane, oferind viață și nădejde nouă celor care trăim în întuneric și în umbra morții. Acesta este motivul pentru care creștinii din toată lumea se adună împreună în această zi, dând laudă lui Dumnezeu și mulțumindu-i pentru marile minunății săvârșite de El pentru noi. Duminica de astăzi este și ziua sărbătoririi Sfântului Proroc Daniel. Această duminică este deci specială, pentru că marchează un moment semnificativ în viața Bisericii Ortodoxe Române, astăzi fiind ziua onomasticii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care-și desfășoară activitatea de Întâistătător al Bisericii române într-un orizont profund de credință, întreaga Sa existență fiind consacrată lui Dumnezeu și slujirii poporului lui Dumnezeu, devenind astfel un slujitor devotat al Evangheliei și al Bisericii, precum și un mărturisitor al acelei credințe curajoase care știe să se încreadă în Dumnezeu, fiind model de răspundere, implicare și dăruire pentru fiecare dintre noi. Putem spune că întreaga misiune sacerdotală, pastorală, culturală, administrativă și socială a Preafericirii Sale este dedicată slujirii directe a întregii Patriarhii Române și a tuturor românilor de pretutindeni.
 57. Comemorarea mărturisitorilor Ortodoxiei din temnițele comuniste (20.12.2017) – Arhiepiscopia Aradului a organizat miercuri, 20 decembrie 2017, în Catedrala Veche din Arad, o slujbă de pomenire în memoria tuturor mărturisitorilor arădeni ai credinței din temnițele comuniste. Slujba Parastasului a fost oficiată de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ne-am bucurat de prezența la eveniment a unor reprezentanți ai autorităților centrale și locale, reprezentanți ai Universităților arădene, personalități ale culturii și vieții arădene: domnul Vasilică Damian, subprefectul Județului Arad, domnul Ioan Tamaș, Inspector șef al IPJ Arad, domnul Claudiu-Daniel Burlan, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Arad, domnul Prof.Univ.Dr. Aurel Ardelean, Președintele UVVG Arad, doamna Prof.Univ.Dr. Ramona Lile, rectorul UAV Arad, doamna Prof.Univ.Dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad, doamna Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuț.
 58. Concert caritabil (21.12.2017) – În seara zilei de 19 decembrie 2017, a avut loc în incinta Cinematografului din Grădiște un concert caritabil organizat de către grupul „Trifon Lugojan”, în colaborare și pentru „Asociația Cetatea Voluntarilor” din Arad, pentru sprijinirea lucrărilor de reabilitare ale Secției de Boli infecțioase-copii a Spitalului Județean Arad. Grupul vocal „Trifon Lugojan” a luat ființă în anul 2013, în cadrul stranei Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, la inițiativa studentului teolog Marinel Roz.
 59. 111. Eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului roman (21.12.2017) – Memoria eroilor români din decembrie 1989 ne-a deschis un scenariu surprinzător, arătând timpul nostru a fi bogat în oameni cu tărie, curaj și mărturisitori, care, într-un mod sau altul, au știut să trăiască Evanghelia în situații de ostilitate și de persecuție, deseori până la jertfa supremă a sângelui. Această istorie ne spune multe despre importanța, demnitatea și frumusețea vocației mirenilor.
 1. Academicianul Ionel-Valentin Vlad, un mărturisitor al luminii și frumuseții credinței (27.12.2017) – Academicianul Ionel-Valentin Vlad a fost un gânditor al luminii fizice şi un iubitor al luminii creștine, „un specialist”, după sublinirea elocventă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „în fizica laserilor, studiile și cercetările sale despre lumină l-au condus și spre semnificațiile profund spirituale ale noțiunii de lumină, concept fundamental în teologia mistică răsăriteană” (Moment comemorativ dedicat Președintelui Academiei Române). Distinsul Academician Ionel-Valentin Vlad a dat o mărturie elocventă a rodniciei întâlnirii dintre credința creștină și geniul uman. În calitate de Președinte al Academiei Române, „a răspuns întotdeauna cu o largă deschidere și s-a implicat bucuros în inițiativele de colaborare dintre Patriarhia Română și Academia Română”.

Un număr de 112 evenimente la care am participat și m-am implicat direct sau despre care am scris ca evenimente publice locale și naționale.

 

(Citit de 129 ori)