Părintele Constantin Necula în mijlocul credincioșilor arădeni

By | 27/03/2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părintele Constantin Necula revine iarăși la Arad, pentru o conferință publică ce va avea loc joi 29 martie 2018, ora 18, la Sala Polivalentă. Tema conferinței filocalice, ce se derulează prin sectorul Cultural al Arhiepiscopiei, este „Cunoașterea de sine, prin cunoașterea lui Dumnezeu”. Intrarea la conferință este liberă!!!

Părintele Constantin Necula este unul dintre specialiştii în materie de neconvenţionalism. Şi unul din preoţii Bisericii noastre care îşi refuză mereu înstrăinările, depărtările, într-o frumoasă încăpăţânare de a rămâne tânăr, neliniştit de dragul lui Hristos şi al slujirii sale. Discursul şi scrierile Părintelui Constantin Necula se plasează, mai întotdeauna, în mediul „riscului seducţiei”, fiind bucurie şi durere deopotrivă. Prin modul său dezinvolt, absolut original de a-L prezenta pe Hristos, el face o figură de marginal, de rebel într-ale mărturisirii, clamând cu înverşunare neaderenţa la limbajul de lemn, la locurile comune ale propovăduirii lui Dumnezeu. Pentru Părintele Constantin, Hristos nu e doar un refugiu, o alternativă, ci o alianţă, o rotunjire a sensului vieţii, unic adăpost împotriva morţii. În mărturisirea sa, Părintele reuşeşte, aproape de fiecare dată, să scape de capcana clişeelor, într-un metabolism cultural – corolar teologiei – de excepţie, care produce linişte, bucurie.

Temele abordate de Părintele Constantin sunt diverse, pornind de la preocuparea pentru copii (mărturie stau volumele de povestiri şi nu numai, adresate acestui segment), trecând prin locurile cele mai puţin bătătorite de pastoraţia comodă, convenţională (spaţiul maidanelor, al spatelui blocurilor, al provocărilor străzii), până la contaminarea cu accente scolastice, didacticiste, dintre cele mai riguros punctate ştiinţific şi teologic.

Despre tema conferinței: „Cunoașterea de sine, prin cunoașterea lui Dumnezeu”.  Omul poartă în sine o tainică dorință de Dumnezeu. Dumnezeu este mai intim mie decât sunt eu pentru mine însumi (cf. Augustin, Confesiuni III, 6, 11).  Această dorință de Dumnezeu ne atestă că, în adâncime, omul este o ființă religioasă. Acest adevăr despre noi este un aspect pe care noi riscăm să îl pierdem din vedere în lumea zgomotoasă și dispersivă în care trăim: capacitatea de a ne opri și de a privi în profunzime în noi înșine și a citi acea sete de infinit pe care o purtăm înăuntru, care ne face să mergem mai departe și trimite la Cineva care poate să o umple. Mai ales în realitatea timpului nostru nu trebuie să uităm că o cale care conduce la cunoașterea și la întâlnirea cu Dumnezeu este viața de credință. Cine crede este unit cu Dumnezeu, este deschis la harul Său, la tăria iubirii. Astfel existența lui devine mărturie nu despre sine însuși, ci despre Cel Înviat, și credința sa nu se teme să se arate în viața zilnică, este deschisă la dialogul care exprimă prietenie profundă față de drumul oricărui om și știe să deschidă lumini de speranță la nevoia de mântuire, de fericire, de viitor. De fapt credința este întâlnirea cu Dumnezeu care vorbește și acționează în istorie și care convertește viața noastră zilnică, transformând în noi înșine mentalități, judecăți de valoare, alegeri și acțiuni concrete. Nu este iluzie, fugă de realitate, refugiu comod, sentimentalism, ci este implicare a întregii vieți și este vestire a Evangheliei, Vestea Bună capabilă să îl elibereze pe omul întreg.

(Citit de 51 ori)