Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” – Feredeu

By | 23/06/2018

Istoria Mănăstirii Feredeu se pierde în negura istoriei, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1710, ca schit, având hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Înălțarea Sfintei Cruci”.

În anul 1931 este revigorată viața monahală a Schitului Feredeul Vechi, din deal, construit din inițiativa preotului Niolae Bîru, târnosirea bisericii din deal fiind făcută în anul 1932 de către episcopul Grigorie Comșa al Aradului.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și prin osteneala Preacuviosului Părinte Arhimandrit Ilarion, în luna martie a anului 1989 s-a primit o suprafaţă de teren la poalele munților Zarandului, unde s-a construit în anul 1992 un metoc al Schitului Feredeul Vechi, precum şi o gospodărie care să susţină aşezarea din munte. În anul 2000, metocul Feredeul din Vale a fost ridicat la rangul de mănăstire, cu aprobarea Sfântului Sinod, având în centrul său o biserică cu hramul „Sf. Prooroc Ilie Testiveanul”, fiind pictată în tehnica frescă.

(Citit de 95 ori)