Duminica a XII-a după Rusalii

By | 18/08/2018

Pericopa evanghelică a duminicii a XII-a după Rusalii (Mat. 19, 16-26 ) ne propune reflecții despre o întrebare esențială: „Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?”(Marc. 10, 17), luată din episodul evanghelic al întâlnirii lui Domnului Iisus Hristos cu tânărul bogat.

Această relatare exprimă într-o manieră vădită marea atenție a Domnului Iisus față de tineri, față de ei, față de așteptările lor, speranțele lor, și arată cât de mare este dorința Lui de a-i întâlni personal și de a deschide un dialog cu fiecare dintre ei. De fapt, Hristos își întrerupe drumul ca să răspundă la întrebarea interlocutorului său, manifestând disponibilitate deplină față de acel tânăr, care este mișcat de o dorință arzătoare de a vorbi cu „Învățătorul bun”, pentru a învăța de la El cum să parcurgă drumul vieții.

În relatarea evanghelică, sfântul Marcu subliniază că „Iisus, privindu-l, l-a îndrăgit” (cf. Marc. 10, 21). În privirea Domnului se plasează inima acestei întâlniri foarte speciale și a întregii experiențe creștine. De fapt, creștinismul nu este în primul rând o morală, ci experiența lui Iisus Hristos, care ne iubește personal, tineri sau bătrâni, săraci sau bogați; ne iubește și atunci când îi întoarcem spatele.

În această iubire se află izvorul întregii vieți creștine și motivația fundamentală a faptului de a fi creștin: dacă L-am întâlnit cu adevărat pe Iisus, nu putem să nu-L mărturisim celor care încă nu i-au întâlnit privirea! În tânărul din Evanghelie, putem vedea o condiție foarte asemănătoare cu aceea a fiecăruia dintre tinerii de astăzi. Și ei sunt bogați în calități, în energii, în vise, în speranțe: resurse pe care le posedă din belșug! Însăși vârsta lor constituie o mare bogăție nu numai pentru cei din familie, ci și pentru ceilalți, pentru Biserică și pentru lume.

Iisus îl invită pe tânărul bogat să meargă mult dincolo de satisfacerea aspirațiilor sale și a proiectelor sale personale, îi spune: „Vino și urmează-mă!” Vocația creștină provine dintr-o propunere de iubire a Domnului și se poate realiza numai grație unui răspuns de iubire. Iisus îi invită pe ucenicii Săi la dăruirea totală a vieții lor, fără calcul și avantaj uman, cu o încredere fără rezerve în Dumnezeu. Sfinții primesc această invitație exigentă și pornesc cu docilitate smerită în urmarea lui Hristos răstignit și înviat. Perfecțiunea lor, în logica credinței uneori incomprehensibilă din punct de vedere uman, constă în a nu se mai pune în centru pe ei înșiși, ci în a alege să meargă împotriva curentului trăind conform Evangheliei.

Tristețea tânărului bogat din Evanghelie este aceea care se naște în inima fiecăruia atunci când nu există curajul de a-L urma pe Hristos, de a face alegerea corectă. Dar niciodată nu e prea târziu pentru a-i răspunde! Iisus nu încetează niciodată să-și îndrepte privirea sa de iubire și să cheme să fim ucenicii săi, dar El propune unora o alegere mai desăvârșită. 

(Citit de 80 ori)