Doar iubirea alungă frica

By | 11/10/2018

Provocările care vin spre noi cer o formare amplă și sănătoasă în adevărurile credinței. Dar cer și cultivarea unui mod de a gândi, a unei „culturi” intelectuale care să fie cu adevărat ortodoxă, încrezătoare în armonia profundă dintre credință și rațiune, teorie și practică, pregătită în sine să ducă bogăția viziunii credinței în contact cu problematicile urgente care privesc viitorul societății contemporane.

Sfântul Apostol Ioan ne spune că iubirea desăvârșită alungă frica (cf. 1 Ioan 4,18). Și de aceea ne spune tuturor „Nu vă fie frică!”. De câte ori ascultăm aceste cuvinte în Scripturi! Au fost adresate de către arhanghelul Gavriil Fecioarei Mariei la Bunavestire, de Iisus Hristos lui Petru, când l-a chemat să fie un ucenic, și de către un înger Apostolui Pavel în ziua de dinaintea naufragiului.

Acelora care dintre noi doresc să-l urmeze pe Hristos, ca și persoane căsătorite, bărbați și femei, părinți, preoți, călugări și credincioși mireni care duc mesajul Evangheliei lumii, Domnul Hristos ne spune: nu vă fie frică! Cu siguranță vom întâlni împotrivire față de mesajul evanghelic.

Cultura de astăzi, ca și orice cultură, promovează idei și valori care uneori sunt în contrast cu cele trăite și predicate de către Domnul nostru Iisus Hristos. Deseori sunt prezentate cu o mare putere de convingere, întărite de trusturi media și de presiunea socială a unor grupuri ostile/refractare credinței creștine.

Este ușor, când ești tânăr și lesne impresionabil, să fii influențat de cei de aceeași vârstă și să accepți idei și valori care știm că nu sunt ceea ce Domnul Hristos vrea cu adevărat de la noi. Iată de ce Domnul ne spune nouă: nu vă fie frică, ci bucurați-vă de iubirea Mea pentru voi, aveți încredere în Mine, răspundeți la invitația Mea de a fi ucenici, găsiți hrană și ajutor spiritual în Tainele Bisericii.

Aici în România trăim într-o societate care este marcată de credință și de valori creștine. Ar fi bine ca țara noastră să apere copilul nenăscut, să promoveze stabilitatea vieții de familie spunând „nu” avortului și divorțului. Ar fi bine să păstrăm această mărturie curajoasă pentru sfințenie și pentru centralitatea căsătoriei și a vieții familiale pentru o societate sănătoasă. Familiile să știe cum să valorizeze și să se îngrijească de membrii lor în vârstă și infirmi, și să primească copiii ca pe niște daruri ale lui Dumnezeu. Alte națiuni pot să învețe din exemplul nostru creștin. În contextul societății europene, valorile evanghelice încă o dată devin o contra-cultură, așa cum erau în timpul Sfântului Apostol Pavel.

Țara noastră a dat mulți și buni ierarhi, preoți și călugări Bisericii. Să fim inspirați de exemplul lor și să recunoaștem profunda bucurie care provine din dedicarea propriei vieți vestirii mesajului de iubire al lui Dumnezeu pentru toți, fără excepție.

Creștinul este chemat să ducă mesajul vindecător al Evangheliei tuturor. Dumnezeu iubește fiecare persoană în parte din această lume, mai mult El iubește fiecare persoană din orice epocă din istoria lumii. În moartea și învierea lui Iisus Hristos, făcută prezentă de fiecare dată când celebrăm Sfânta Liturghie, El oferă viața din belșug tuturor acestor persoane.

(Citit de 68 ori)