Preasfințitul Părinte Episcop Emilian Crișanul a oficiat Sfânta Liturghie de „Întâmpinarea Domnului” la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad

By | 02/02/2019

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului ni-i arată pe Fecioara Maria și dreptul Iosif care, în ascultare față de Legea mozaică, se îndreaptă spre templul din Ierusalim pentru a oferi pruncul, întrucât era Întâiul născut, Domnului și a-L răscumpăra printr-un sacrificiu (cf. Luc. 2, 22-24).  Acest praznic este unul dintre cazurile în care timpul liturgic îl oglindește pe cel istoric, deoarece  astăzi se împlinesc exact 40 de zile de la Nașterea Domnului. Preasfințitul Părinte Episcop  Emilian a explicat faptul că sărbătoarea Întâmpinării Domnului „reprezintă un act de credință,  răbdare, smerenie și iubire față de Dumnezeu. Simeon și Ana contemplă lumina lui Dumnezeu, care vine să lumineze lumea și privirea lor profetică se deschide spre viitor, ca vestire a lui Mesia: „lumină pentru luminarea neamurilor!” (Luc. 2, 32).

Preasfințitul Părinte Episcop Emilian a explicat celor prezenţi în Paraclisul Facultății de Teologie faptul că sărbătoarea Întâmpinării Domnului ne cheamă să îl întâmpinăm și noi personal pe Hristos în Biserică „unde suntem bineveniți pentru a dobândi sfințenia și înveșnicirea noastră”. Preasfinția Sa a reliefat cum fiecare dintre noi putem să primim pe Domnul Iisus Hristos şi să ne împărtăşim de prezenţa lui lucrătoare și iubitoare : „pentru a primi cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să ne deschidem sufletele, iar pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Lui Hristos, trebuie să ne curățim ființa. Dumnezeu ne cheamă la Biserică, unde putem să-L întâlnim, să-L recunoaștem, să-L primim, să-L vedem iconic, dar mai ales „îl putem avea euharistic în ființa noastră”.

Întâmpinarea Domnului constituie o icoană elocventă a dăruirii propriei vieți lui Dumnezeu, care „este iubire, lumină și viață”,…„așadar să-L dorim pe El pentru a deveni oameni drepți și buni, milostivi și frumoși…”a spus în cuvântul de învățătură Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Întreg cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Emilian a arătat de fapt că viața creștină se naște din ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și primirea Evangheliei ca normă proprie de viață. A trăi în Hristos este în felul acesta o „exegeză” vie a Cuvântului lui Dumnezeu, care ne cere să nu fim rigizi, niciodată închiși, mereu deschiși la glasul lui Dumnezeu care vorbește, care deschide, care îndrumă, care ne invită să mergem spre orizontul duhovnicesc al vieții Bisericii, ca mărturia noastră creștină să fie coerentă și luminoasă.

Alături de Preasfințitul Părinte Episcop Emilian au slujit  Arhim. Conf. Univ. dr. Teofan Mada, vicar eparhial, Pr. Arhid. Mircea Proteasă, Consilier Economic, Pr. Lect. Univ. dr. Ioan Lazăr, Pr. Conf. Univ. dr. Lucian Farcașiu, Pr. Lect. Univ. dr. Ștefan Negreanu și Pr. Arhid. Gheorghe Timiș, precum și Ierom. Dometie Furtună (student anul I).

(Citit de 114 ori)