Tabăra social-educativă pentru elevi „Biserica este o îmbrățișare”

By | 15/07/2013

2013_tabara_moneasa_10În perioada 8-13 iulie 2013, într-un ambient mirific oferit de Tabăra școlară a stațiunii Moneasa, așezată la o altitudine de 290 de metri, la poalele munților Codru-Moma, pe valea pârâului Moneasa, a avut loc tabăra socio-educativă „Biserica este o îmbrățișare”. Acest eveniment a făcut parte din cadrul proiectelor cultural-științifice și social-educative pe anul 2013, organizate de Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului. Tabăra s-a desfășurat cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, coordonatori fiind Arhim. Dr. Teofan Mada, Inspector la Centrul Eparhial Arad și Ana-Maria Dragoș, Director al Centrului Cultural Județean Arad. Tabăra a avut ca scop promovarea valorilor socio-moral-creștine în rândul copiilor proveniți în special, dar nu exclusiv, din medii defavorizate din Arhiepiscopia Aradului.

Obiectivele propuse s-au realizat printr-o diversitate de activități care au avut drept scop formarea caracterului socio-moral al copiilor, construirea încrederii în sine, în semeni și în Dumnezeu, stimularea creativității și depășirea diverselor fobii cu care se confruntă copiii, în special cei proveniți din medii defavorizate. Activitățile principale au constat în discuții și comentarii asupra unor documentare, filme sau desene animate cu caracter creștin, în organizarea de cateheze, de vizite la obiectivele religioase și culturale din zona stațiunii Moneasa, de concursuri pe teme biblice, a unor workshopuri de cunoaștere și autocunoaștere sau cu tematică specifică, a unor jocuri în aer liber și a unor concursuri sportive. Fiecare zi a fost deschisă cu rugăciunile de dimineață din Ceaslov și încheiată cu rugăciunile de seară, pe care le-au citit elevii înșiși.

Astfel, în prima zi, 8 iulie în tabără au sosit elevii care după cazare și după masa de prânz au fost antrenați într-o serie de activități bazate pe joc, având drept obiective cunoașterea reciprocă și autocunoașterea. În cadrul jocului „Cine sunt eu?”, fiecare elev a trebuit să deseneze un simbol care să îl reprezinte și pe care să îl explice celorlalți participanți. S-au stabilit, de comun acord cu elevii, regulile de comportament care trebuie observate pe parcursul desfășurării taberei. Seara au fost liberi să aleagă diverse activități recreative, printre care pe primul loc s-au situat cele sportive.

Marți, 9 iulie a fost o zi deosebit de complexă prin prisma activităților desfășurate. Primele ore ale dimineții au fost dedicate vizitării împrejurimilor, în cadrul unei excursii care a beneficiat de îndrumarea unui ghid experimentat. După masa de prânz, îndrumătorii taberei au fost instruiți de către un agent din cadrul Postului de poliție Moneasa cu privire la regulile de circulație și de prevenție a furtului, pe care trebuie să le respecte copiii. Seara, elevii au aprofundat cunoașterea reciprocă prin intermediul unui joc de prezentare în cadrul căruia, organizați în perechi, fiecare copil a trebuit să-și prezinte colegul. În continuare, a fost vizionat filmul „City Lights”, urmat de comentarii asupra dimensiunii sociale și morale a filmului. Seara s-a încheiat cu debutul campionatului de fotbal și al celui de volei.

Miercuri, 10 iulie, la primele ore ale dimineții, elevii au desfășurat activități practice. Astfel, fetele, grupat pe echipe, au gătit la bucătărie o prăjitură căreia i-au dat diverse modele, în timp ce băieții au strâns din pădurea din apropiere lemnele necesare focului de tabără. Înainte de prânz, Poliția de proximitate Arad a efectuat un instructaj interactiv cu elevii, bazat pe discuții și prezentări Power-Point, având ca temă delicvența juvenilă și regulile de circulație.

Seara a fost dedicată confecționării unor colaje, cu tematică distinctă, în funcție de cele patru grupe în care au fost organizați participanții: „Biserica este o îmbrățișare”, „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, „Dăruind vei dobândi”, și „Pomul cunoștinței binelui și răului”. Colajele realizate au fost expuse în sala de sport a taberei, unde au rămas și după încheierea acesteia. Seara a continuat cu diverse jocuri interactive și cu vizionarea filmului de desene animate „Ice Age 4”.

Ziua de joi, 11 iulie a început cu cea de-a doua excursie a taberei, sub conducerea aceluiași ghid, d-l Pavel, pe drumul forestier ce urcă pe lângă valea pârâului Moneasa. După-masă fiecare grupă de elevi și-a explicat colajele realizate cu o zi înainte și au participat la o serie de jocuri. De asemenea, organizați pe echipe, elevii au realizat un exercițiu de creative writing, alcătuind câte o poezie cu titlul Omul, de asemenea expuse în sală. A fost vizionat un film despre Muntele Athos, realizat de BBC, urmat de o scurtă cateheză și discuții. Seara s-a încheiat cu finala campionatului de fotbal și a celui de volei și cu un mini-campionat de tenis de masă.

Dimineața de vineri, 12 iulie a început printr-o serie de jocuri în aer liber. A avut loc un concurs biblic, format din 10 întrebări care au recapitulat pe scurt punctele principale ale Catehismului ortodox. S-a ținut o cateheză urmată de discuții. Înainte de masa de prânz s-au organizat mai multe concursuri distractive la care copiii au participat pe echipe. După-amiază, elevii au asistat la o serie de filme de desene animate centrate pe viața lui Iisus și pe pilde biblice. Seara s-a sfârșit cu un superb foc de tabără, în jurul căruia s-au cântat pricesne, au fost interpretate cântece populare atât vocal cât și la fluier.

Ultima zi, sâmbătă, 13 iulie, a fost dedicată premierii generale a tuturor elevilor participanți și premierii speciale a celor mai implicați dintre ei. Premiul I a fost acordat elevei Adelina Homenco, al II-lea lui Cătălin Negrea, al III-lea Andreei Robu, iar mențiunea I Mariei Lupu, mențiunea II Mihaelei Rusu și mențiunea III lui Marius Danciu. În cadrul unei discuții, elevii au dat organizatorilor feedbackul tuturor activităților pe care le-au desfășurat. Impresia finală a fost una plăcută, elevii apreciind rolul educativ și moral al taberei, astfel încât și-au exprimat dorința repetării acestei experiențe unice și în anii următori.

Coordonatorii activităților au fost prof. dr. Anca Tomoioagă de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Oradea și diac. asist. dr. Florin Tomoioagă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, Universitatea din Oradea. În munca lor, au fost ajutați de îndrumătorii Valeria Bulzan, Simona Gheorghe.

Iată mai jos câteva imagini din cadrul activităţilor desfaşurate în cadrul taberei:

Mai multe imagini puteți vedea aici.

(Citit de 139 ori)