Filocalia 2016

By | 21/02/2016

 afis_filocalia_2016_1„Filocalia” apare cu binecuvântarea și prin grija părintească a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Manifestările „Filocalia” de la Arad promovează spiritualitatea, liturghia, imnografia, iconografia și muzica ortodoxă. Organizatorii, Arhiepiscopia Aradului și Centrul Cultural Județean Arad, prin implicarea Consiliului Județean Arad și a Primăriei Aradului, vor prezenta un program deosebit dedicat educației ortodoxe a tineretului.

Începând din acest an, „Filocalia” se transformă dintr-un festival anual într-un program de manifestări spirituale și culturale complexe ce se vor derula pe parcursul întregului an calendaristic 2016.  „Filocalia” a devenit o manifestare de suflet pentru credincioși, o  manifestare a iubirii de frumos divin și a întâlnirii dintre Biblie și cultură, dintre cult și cultură, dintre Liturghie şi ethos, dintre teologie și spiritualitate. Dar, „Filocalia” reprezintă și momente de bucurie , comuniune și de har pentru iubitorii de frumusețe dumnezeiască,  care vin la „Filocalia” pentru a sorbi o picătură din izvorul ethosului ortodox, dătător de pace, har și lumină.

Prima etapă a manifestărilor Filocalia din acest an se vor desfăşura între 4-23 martie, având ca invitați, pe Părintele Nikolai Sakharov (Teatrul Ioan Slavici, 07 martie, ora 18; Sala Ferdinand a Primăriei Aradului, 09 martie, ora 18), Părintele Agapie Corbu (Sala Ferdinand a Primăriei Aradului, 10 martie, ora 18) și Dr. Dan Cioată (Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, 23 martie, ora 10; Sala Ferdinand a Primăriei Aradului 23 martie, ora 18).

Invitatul deosebit al acestor prime manifestări filocalice este Părintele Nikolai Sakharov (04-12 martie) de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul de la Essex, care, pe lângă manifestările publice, va avea dialog cu studenții Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu”, cu credincioșii Parohiilor „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Arad-Bujac și „Nașterea Domnului” din Micălaca Veche II-Arad, dar și cu elevii și elevele Colegiilor și Liceelor arădene etc. În perioada 19-21 aprilie 2016 vor avea loc o nouă etapă a manifestărilor filocalice (a II-a), având teme spirituale și imnografice prepascale. Tot de la Essex vom avea ca invitată și pe Cuvioasa Maică Magdalena, care va participa la manifestările Filocalia în etapa a III-a, cea pascală, în perioada 09-14 mai 2016 (a patra perioadă a manifestărilor Filocalia vor avea loc în toamna lui 2016).

(Citit de 578 ori)