Macarie Simonopetritul prezent la manifestările Doxologia

By | 13/09/2016

2015_doxologia_01Pe Părintele Macarie Simonopetritul l-am cunoscut în anul 1995, an în care am petrecut o perioadă minunantă în Sfântul Munte Athos. Atunci nu mi-am imaginat că îl voi avea alături de mine peste mulți ani, exact 20 de ani, la manifestările „Doxologia” de la Arad, unde a conferențiat întâi pe 17 octombrie 2015, la Teatrul clasic „Ioan Slavici”, iar apoi pe 18 octombrie 2015, la Primăria Aradului.

Întâlnirea de suflet cu cei prezenți la Sala „Ferdinand” a Primăriei a fost un moment plin de har și de comuniune a bucuriei, în care Părintele Macarie a răspuns zecilor de întrebări adresate de tineri, de preoți.2015_doxologia_02 Părintele Macarie, unul din marii Părinții duhovnicești ai Sfântului Munte Athos, a subliniat că „Biserica este laboratorul experienței dumnezeirii, un laborator care lucrează dinamic și care oferă real această experiență.  Tocmai această experiență a lui Dumnezeu este ceea ce face marea bogăție a ortodoxului și de care are nevoie omul contemporan. Sfânta Liturghie este Împărăția lui Dumnezeu prezentă în noi. Participarea la Slava lui Dumnezeu definește identitatea persoanei creștine, ceea ce face ca eu să aparțin deja Cetății Cerești. Prin participarea doxologică la Sfânta Liturghie, particip de fapt la această Cetate. Viața de asceză și de rugăciune este pregătirea pentru primirea lui Dumnezeu în timpul Sfintei Liturghii. Rugăciunea exprimă iubirea pe care o avem pentru Dumnezeu. Scopul rugăciunii nu este repetarea Numelui lui Iisus, ci prin repetarea numelui lui Iisus să ajungem la simțirea, la sentimentul interior că ne aflăm în prezența lui Hristos”.

2015_doxologia_03Bucuria duhovnicească a acestei seri filocalice a fost întregită de prezența Grupului Psaltic Filocalia, care a interpretat, printre altele, și câteva piese muzicale în limba greacă din repertoriul Mănăstirii Simonopetra, apoi comentate liturgic și mistagogic de Părintele Macarie și încadrate personal-comunitar în ambientul manifestărilor Doxologia.

(Citit de 111 ori)