Manifestările Filocalia 2016 sau despre „frumuseţea care salvează lumea”

By | 13/09/2016

2016_filocalia_01Manifestările „Filocalia” de la Arad promovează spiritualitatea, liturghia, imnografia, iconografia și muzica ortodoxă. În faţa sacralităţii vieţii şi a fiinţei umane, în faţa minunăţiilor universului, singura atitudine potrivită este cea a uimirii în faţa frumosului. Datorită acestora, omenirea, după orice rătăcire, va putea să se ridice din nou şi să-şi reia drumul său. În acest sens s-a spus cu o profundă intuiţie că „frumuseţea va salva lumea”. Frumuseţea este cifrul misterului şi atenţionarea spre transcendent. Şi invitaţia de a gusta viaţa şi de a visa viitorul. De aceea, frumuseţea lucrurilor create nu poate satisface pe deplin, şi suscită acea nostalgie tainică după Dumnezeu, Frumusețea desăvârșită. Cultura contemporană este chemată să contribuie la afirmarea unei frumuseţi autentice care, ca o reverberaţie a Duhului lui Dumnezeu, să transfigureze materia, deschizând sufletele spre sensul veşnicului. Strânsa legătură dintotdeauna dintre Evanghelie şi cultură, dincolo de exigenţe funcţionale, implică invitaţia la pătrunderea prin intuiţie creativă în taina lui Hristos înviat şi, în acelaşi timp, în taina omului. Iisus Hristos nu numai că-l revelează pe Dumnezeu, dar „îl revelează pe deplin pe om omului”.

2016_filocalia_02Prima etapă a manifestărilor Filocalia din anul 2016 s-a desfăşurat între 4-23 martie, având ca invitați, pe Părintele Nikolai Sakharov (Teatrul Ioan Slavici, 07 martie, ora 18; Sala Ferdinand a Primăriei Aradului, 09 martie, ora 18), Părintele Agapie Corbu (Sala Ferdinand a Primăriei Aradului, 10 martie, ora 18) și Dr. Dan Cioată (Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, 23 martie, ora 10; Sala Ferdinand a Primăriei Aradului 23 martie, ora 18). Muzica psaltică nu a lipsit din cadrul manifestărilor Filocalia, astfel că în a II-a etapă a evenimentelor spirituale filocalice, în zilele de 19 și 21 aprilie 2016, au fost organizate două concerte. Prin concertul de muzică bizantină intitulat „Iată, Mirele vine!”, grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, ne-a propus o reconstituire muzicală a demersului la care este chemat creștinul să-l parcurgă împreună cu Hristos spre Înviere. Concertul a avut loc marți, 19 aprilie 2016, la Sala „Ferdinand” a Primăriei Aradului, ora 18. Iar prin concertul de muzică bizantină intitulat „Spre Lumina Învierii !”, psalta Otilia Simeria de la Portalul Doxologia, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, ne-a îndeamnat să-l contemplăm cu ochii minții pe Hristos „Paștile cele Sfințite”, care ne aduce tuturor bucuria: „Zilei Învierii”. Concertul a avut loc joi, 21 aprilie 2016, la Sala „Ferdinand” a Primăriei Aradului, ora 18.

2016_filocalia_03În perioda 09-14 mai 2016, în ultima etapă a Filocaliei din 2016, Cuvioasa Maică Magdalena de la Essex (ucenica Părintelui Sofronie) a participat la manifestările spirituale și culturale organizate de Filocalia, propunând teme foarte interesante și actuale participanților, cum ar fi educația și comunicarea credinței copilului și tânărului astăzi, adolescența, căsătoria și familia ortodoxă. Cu aceste teme Maica Magdalena s-a identificat de-o viață în activitatea sa spiritual-didactică internațională. Cărțile sale: „Cum să comunicăm copiilor credinţa ortodoxă” şi „Sfaturi pentru o educaţie ortodoxă a copiilor de azi”,  au devenit lucrări de referință pentru orice pedagog și catehet ortodox. În paginile acestora autoarea reflectă cât mai multe din acele situaţii practice întâlnite în încercarea de a prezenta copiilor şi tinerilor învăţătura creştin-ortodoxă. Manifestându-ne bucuria pentru prezența în paginile Filocaliei a comunității de la Essex, aducem mulțumirea P.Cuv. Părinte Arhim. Kyrill, starețul Sfintei Mănăstiri Ioan Botezătorul (Stavropighie a Patriarhiei Ecumenice), pentru binecuvântarea și suportul acordat Părintelui Nikolai și Maicii Magdalena de a veni în România.

(Citit de 124 ori)