Preasfințitul Alexander Golitzin a participat la Festivalul Logos, „Arte și Har”

By | 22/09/2016

c_20160922_2Preasfințitul Alexander este descendent al prinților ruşi Golitzin, călugărit la Simonopetra în Muntele Athos, profesor universitar și episcop american. Profilul său conturează o sinteză paradoxală, dar extraordinară, între vechile tradiţii creştine şi lumea academică contemporană, fiind unul dintre cei mai cunoscuți teologi din lume, specialist în Patrologie, Ascetică şi Mistică. La Preasfințitul Alexander știința enciclopedică de carte se împletește cu situarea ascetică și liturgică în consonanță cu Scriptura și Părinții Bisericii. A atras atenția asupra faptului că, pe modelul sintezei patristice, este nevoie ca teologia ortodoxă contemporană să recupereze creativ și domeniul studiilor biblice.

În timpul studiilor doctorale (Universitatea Oxford), a petrecut doi ani în Grecia şi un an la Muntele Athos, în preajma stareţului Emilianos de la Simonopetra. Aici învață greaca modernă tocmai pentru a putea conversa liber cu acest om îndumnezeit. Dupa primirea titlului de doctor în teologie, îndrumat de părintele său duhovnicesc, se întoarce în Statele Unite ca să slujească Evanghelia prin predarea teologiei. Este hirotonit diacon, preot, și tuns în monahism la Sf. Munte Athos. Predă teologia la St. Vladimir’s Seminary, iar în 1989 devine profesor la Universitatea Marquette din statul Wisconsin, unde până în 2012 predă literatura ascetică și mistică ortodoxă timpurie.

În 2012 este ales și consacrat episcop al Bisericii Ortodoxe din America și se retrage de la catedră pentru a se dedica episcopatului, dar nu fără a i se conferi titlul onorific de profesor emerit, coordonând doctoranzii universității americane.

În privința slujirii arhierești, Preasfinția Sa Alexander și-a exprimat viziunea chiar în declarația dinaintea consacrării, declarație plină de rezonanțe cu Sfinții Părinți mistici: „Când stă înaintea sfântului altar . . ., episcopul iconizează pe Unul și Singurul Arhiereu–Hristos–Care lucrează prin slujitorul Său. Deși este adevărat că Domnul nostru Iisus este Dumnezeu adevărat și Împărat adevărat, este de asemenea adevărat că El nu a venit la noi, propriile Sale făpturi, cu pompa și splendoarea Împăratului, înconjurat de cetele cerești, ci mai degrabă în smerenie S-a golit pe Sine și S-a arătat în asemănarea unei slugi. Acestea sunt imagini foarte diferite: prima revelează splendoarea cerească, iar a doua smerenia, îndelunga-răbdare și dragostea vieții și slujirii Domnului nostru. . . Trebuie să păstrez în minte această diferență dealungul întregii mele slujiri ca episcop; adică slava iconografiei liturgice nu trebuie sa fie prezentă deloc în biroul meu și în purtarea mea de zi de zi. Faptele mele, modul meu de a vorbi, pe scurt slujirea mea trebuie să fie determinată de exemplul dat nouă de Dumnezeu Cuvântul Însuși”. PS Sa Alexander Golitzin a participat la manifestările organizate de Festivalul Logos, „Arte și Har”, mai-iunie 2015.

Iată mai jos câteva imagini din cadrul manifestărilor:

(Citit de 130 ori)