Iată, Mirele Vine! – Concert de Muzică Bizantină

By | 05/10/2016

c_20161005_2Prin concertul de muzică bizantină intitulat: Iată, Mirele Vine!, grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, a reconstituit imnografic drumul pascal pe care este chemat creștinul să-l parcurgă împreună cu Hristos spre Înviere.

La începutul acestui urcuș duhovnicesc, sufletul este îndemnat, prin cele mai frumoase cântări ale imnografiei muzicale bizantine, să privegheze, că iată, „Mirele Vine!”, să nu dormitezi „Suflete al meu”, că iată „sfârșitul se apropie și te vei tulbura”. Suntem chemați, de asemenea, s-o însoțim pe Maica Domnului – „Biserica sfințită și Raiul cuvântător”, pe drumul către pătimirile Domnului, până la poalele Crucii prin care ne-a venit mântuirea.

Îl vedem cu ochii minții pe Hristos aclamat și primit în ziua Floriilor ca un Împărat: „Osana, bine ești cuvântat Cel ce vii întru numele Domnului”, pentru ca apoi Să-l vedem „întristat până la moarte”, trădat, prins, judecat, lovit și scuipat, răstignit pe Cruce, El, „Cel ce a așezat pământul pe ape”, prohodit și așezat în mormântul dătător de viață unde dormind „somn învietor a sculat din somnul greu al păcatului, întreg neamul omenesc cel păcătos”, prin Înviere, El, „Paștile cele Sfințite”, care ne cheamă să ne bucurăm cu toții de slăvită: „Ziua Învierii”.

Concertul a avut loc marți, 19 aprilie 2016, la Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului.

Iată mai jos câteva imagini din cadrul concertului:

(Citit de 83 ori)