Filocalia 2016

By | 14/10/2016

c_20161014_2Tema celor 22 de evenimente filocalice derulate în acest an calendaristic au fost în relație directă cu tematica generală a manifestărilor Filocalia. Iubirea filocalică a Ortodoxiei nu este un tipar istoric, ci ea este o moştenire a unui mod de viaţă. Filocalia este experienţa lui Iisus Hristos pe care o au Sfinţii Bisericii, experienţa unei prezenţe personale şi dătătoare-de-viaţă. Este o experienţă pe care o lucrează în noi Sfântul Duh prin harul Său. Datorită experienţei întru Hristos în Biserică, progresăm şi dobândim o evidenţă interioară tot mai clară a lui Hristos şi ipostasul nostru bisericesc se desăvârşeşte.

Experienţa duhovnicească a comuniunii cu Hristos nu este altceva decât o „simţire a minţii”, o lumină interioară, o prezenţă personală iubitoare, a unei bucurii nemărginite şi a unei păci negrăite. Ea este sentimentul unei lucrări a Duhului lui Hristos asupra noastră, a unei bunătăţi, a unei smerenii, a unei depăşiri de sine la care ajungem împărtăşindu-ne de lumina feţei lui Hristos care ne iubeşte.

Cele 22 de manifestări care s-au desfășurat în perioada martie-mai 2016, în cadrul Filocaliei, au fost consacrate Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Ortodoxă Română.

Iată mai jos câteva imagini din cadrul manifestărilor:

(Citit de 88 ori)