Icoana românească

By | 05/11/2016

c_20161105_2Despre icoana făcătoare de minuni de la Nicula şi despre celelalte icoane care au plâns ne va vorbi în ziua a doua a Festivalului Filocalia distinsul Academician Marius Porumb, care este de fapt şi creatorul expoziţiei Fecioarele înlăcrimate ale Tranailvaniei.

Credinţa în realitatea lacrimilor de la Nicula nu a încetat, pelerinajul are loc şi astăzi în sărbătorile dedicate Maicii Domnului, dar nimeni nu mai ştie că şi biserica de acasă a fost cândva împodobită cu chipul Fecioarei înlăcrimate. Cunoscut de toată lumea sau doar de un grup foarte restrâns, miracolul lacrimilor a condus întotdeauna la numeroase alte minuni, pe care le-au făcut nu numai icoanele care au plâns, ci şi copiile lor. Multe dintre reproduceri sunt astăzi împodobite cu ex voto-uri, semn al rugăciunilor împlinite de-a lungul timpului.

Dacă prima minune, cea a lăcrimării, a fost o decizie a Maicii Domnului însăşi, celelalte au fost, în  bună măsură, minuni ale credinţei şi ale iubirii deosebite faţă de icoana-prototip pe care copiile o înfăţişau şi pe care cel mai bine o ilustrează largară spândire a acestor copii. Icoana românească este atât artă sacră cât şi mărturie istorică, adevăr pe care l-a împărtăşit Dl. Marius Porumb, în seara zilei de 18 mai 2013, la Filarmonica de Stat, Arad.

Iata mai jos câteva imagini din timpul manifestării:

(Citit de 60 ori)