Preasfințitul Părinte Emilian a slujit la Mănăstirea Hodoș Bodrog

By | 02/02/2018

emilian_03Praznicul Întâmpinării Domnului a reprezentat un fericit prilej pentru comunitatea monahală de la Hodoș-Bodrog de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. Prezența Sa părintească și liturgică, înconjurat de preoții slujitori, a fost o icoană a prezenței în mijlocul nostru a Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereu în veci.

 De fapt, Hristos este cel care în slujirea episcopului continuă să predice Evanghelia mântuirii și să-i sfințească pe credincioși, prin Tainele credinței. Hristos este cel care în paternitatea episcopului mărește cu noi mădulare trupul Său, care este Biserica. Hristos este cel care în înțelepciunea și prudența episcopului conduce poporul lui Dumnezeu în pelerinajul pământesc până la fericirea veșnică. Hristos care predică, Hristos care face Biserica, desăvârșește Biserica, Hristos care îndrumă: acesta este episcopul.

 Preasfințitul Părinte Emilian, chemat de Domnul la slujirea Arhieriei, reflectă prin modul Său de a fi că este ierarhul ales dintre oameni și pentru oameni, constituit duhovnicește în lucrurile care-l privesc pe Dumnezeu și mântuirea omului. De fapt, pentru Preasfințitul Emilian cuvântul „episcopat” este numele unei slujiri, nu a unei cinste de natură lumească. Prezența Sa părintească și liturgică ne îndemană pe toți : „Fiți slujitori. Ai tuturor: ai celor mai mari și ai celor mai mici. Ai tuturor. Dar mereu slujitori, la slujire”.

Cuvântul adresat pelerinilor la Liturghia de Întâmpinarea Domnului a fost foarte mângâietor, de fapt Preasfințitul Emilian vestește Cuvântul în orice ocazie, îndeamnă cu toată blândețea și învățătura. Și prin rugăciune și oferirea jertfei pentru poporul lui Dumnezeu, ia din plinătatea sfințeniei lui Hristos bogăția multiformă a harului divin.

(Citit de 98 ori)