Muzică, frumusețea artelor, tabere, ateliere de creație, tradiții, ecologie și televiziune. 63 de proiecte-activități Pastoral-Misionare

By | 09/02/2018

În cadrul proiectelor Pastoral-Misionare, în perioada 2013-2017, au avut loc 63 de evenimente-activități, unele dintre ele fiind proiecte majore, atât ca impact cât și ca desfășurare. Sinteza activităților mele în această perioadă se ridică la un număr de 410 manifestări-activități publice (fără cele liturgice). La acestea se pot adăuga un număr de peste 120 articole publicate, în această perioadă, în mediul online, avânt teme diverse (festive, etice, educative, culturale, filozofice, spiritualitate, ethos biblic, viață socială, agenda națională și internațională). Bilanţul tuturor articolelor despre activități (și promovarea lor) publicate, reflectate în mediul online din 2013 până în prezent:

 • teofanmada.ro  – 575 articole activități, materiale de promovare, articole tematice
 • glsa.ro – 337 articole activități și articole tematice
 • basilica.ro – 198 articole activități
 • livearad.ro – 196 articole activități și articole tematice
 • newsar.ro – 157 articole activități
 • episcopiaaradului.ro – 103 articole activități
 • ziarullumina.ro – 87 articole activități
 • aradon.ro – 21 articole activități
 • vestic.ro – 19 articole activitățipastoral_misionare_04
 1. Concert Grupul psaltic Stavropoleos 24 mai 2013. Grupul psaltic Stavropoleos a concertat în cadrul manifestărilor Filocalia 2013, aducând bucuria muzicii bizantine în inimile celor prezenți. Muzica ne emoționează pe noi toți, mai ales atunci când ascultăm piese muzicale specifice sărbătorilor.
 2. Spectacol particular de teatru „Mă tot duc”, in cadrul Filocalia 2013, Sâmbătă, 25 mai, ora 19, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” . Montarea „Mă tot duc” nu e una obişnuită, nu are decoruri, nu are recuzită, nu are nimic în afară de o scenă goală. Îi are numai pe Oana alături de Mihai Gruia Sandu. Spectacolul, scris şi regizat de Marc Dore, cu texte şi aluzii din William Shakespeare, s-a jucat (în franceză) ani întregi, în Franţa, Belgia sau Elveţia.
 3. Tabăra social-educativă pentru elevi „Biserica este o îmbrățișare”. În perioada 8-13 iulie 2013, într-un ambient mirific oferit de Tabăra școlară a stațiunii Moneasa, așezată la o altitudine de 290 de metri, la poalele munților Codru-Moma, pe valea pârâului Moneasa, a avut loc tabăra socio-educativă „Biserica este o îmbrățișare”. Acest eveniment a făcut parte din cadrul proiectelor cultural-științifice și social-educative pe anul 2013, organizate de Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului. Tabăra s-a desfășurat cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, coordonatori fiind Arhim. Dr. Teofan Mada, Inspector la Centrul Eparhial Arad și Ana-Maria Dragoș, Director al Centrului Cultural Județean Arad. Tabăra a avut ca scop promovarea valorilor socio-moral-creștine în rândul copiilor proveniți în special, dar nu exclusiv, din medii defavorizate din Arhiepiscopia Aradului. Obiectivele propuse s-au realizat printr-o diversitate de activități care au avut drept scop formarea caracterului socio-moral al copiilor, construirea încrederii în sine, în semeni și în Dumnezeu, stimularea creativității și depășirea diverselor fobii cu care se confruntă copiii, în special cei proveniți din medii defavorizate.
 4. Spectacolul de cuvânt și poezie psalmică „De vorbă cu Domnul”, – Spectacolul de cuvânt și poezie psalmică „De vorbă cu Domnul”,din 6 aprilie 2014  a maestrului Dorel Vișan, a fost un eveniment care a intrat la inima publicului. Fiecare psalm conține ceva din omenesc, ceva despre durere, lacrimi, suferință, bucurie și înstrăinare. Din expunerea actorului Dorel Vișan s-a înțeles că ei sunt o recitire în timp a sufletului omenesc, în urma relației cu Dumnezeu, pentru că omul în diferite ipostaze și perioade și-a mai schimbat părerea despre Dumnezeu și despre sine.
 5. Concert de muzică bizantină “Psaltichia româneasca la curtea brâncovenilor” – Curtici, 10.04.2014pastoral_misionare_02
 6. Concert de muzică bizantină “Psaltichia româneasca la curtea brâncovenilor” – Arad, 11.04.2014
 7. Spectacol de teatru: „Diaconița Olimpiada” in cadrul festivalului Filocalia 2014 – Consiliul Judeţean Arad îi invită pe toți doritorii sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 18.00 la spectacolul „Diaconiţa Olimpiada” ce va avea loc la Filarmonica de Stat din Arad. În cadrul acestuia vor fi prezentate modele de viaţă creştină într-o lume cu valori în criză. Mai mult, spectatorii vor putea auzi şi confesiunea unei femei aflate în căutarea sensului existenţei şi a lui Dumnezeu. „Diaconiţa Olimpiada” este o adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către diaconiţa Olimpiada (sfârşitul sec. IV şi începutul sec. V), cu actriţa Ana Calciu, în regia lui Marian Popescu, realizat sub coordonarea Prea Sfinţitului Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Actualitatea textului adaptat constă în faptul că răspunde şi multor întrebări ale omului contemporan. Acesta mângâie pe cei în durere şi îndeamnă pe cei în suferinţă şi necaz la răbdare şi rugăciune.
 8. Prezenta la West TV Arad, la Emisiunea Audienta generala – interviu despre Festivalul Filocalia 2014 ( 15.04.2014 )
 9. Căsoaia – tabăra prieteniei ( 7-12 iulie 2014 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc tabăra social-educativă pentru elevi și studenți „Hristos în mijlocul nostru”, în stațiunea montană Căsoaia, județul Arad, în perioada 7-12 iulie 2014. Aproape două sute de tineri și tinere s-au bucurat de programele și activitățile derulate de organizatori, care au avut ca scop promovarea valorilor socio-moral-creștine în rândul tineriilor proveniți, în special, din liceele Județului Arad, dar și din Județele Timiș, Hunedoara, Cluj și Bihor. Trebuie sa subliniem faptul că toți cei care au câștigat o secțiune a vreunui concurs artistic din cadrul taberei, vor primi o excursie de o zi gratuită la Băile Felix, excursie în care vor vizita și câteva mănăstiri din județul Bihor. De asemenea, se va acorda și un premiu de excelență, pentru taberele organizate în acest an, și va consta la un sejur de șase zile în Grecia, pentru o persoană ce reflectă preocupări de cunoaștere a ethosului ortodox. Pe lângă aceste premii, toți participanții au primit două icoane cu Maica Domnului de la Schitul românesc Podromou.
 10. Tabăra social-educativă pentru elevi „Biserica este o îmbrățișare” – În perioada 14-21 iulie 2014, în ambientul oferit de Tabăra școlară a stațiunii Moneasa, așezată la poalele munților Codru-Moma, pe valea pârâului Moneasa, a avut loc a doua ediție a taberei social-educative „Biserica este o îmbrățișare”. Acest eveniment a făcut parte din cadrul proiectelor cultural-științifice și social-educative derulate pe parcursul anului 2014 de către Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului. Tabăra s-a desfășurat cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, coordonatori fiind Arhim. Dr. Teofan Mada, Vicar administrativ la Centrul Eparhial Arad și Ana-Maria Dragoș, Director al Centrului Cultural Județean Arad. Tabăra a avut ca scop promovarea valorilor socio-moral-creștine în rândul copiilor proveniți din diverse medii sociale ale Arhiepiscopiei Aradului.
 11. Sfinţii Martiri Brâncoveni comemoraţi la Arad 16 august 2014 – Tricentenarul Sfinților Martiri Brâncoveni a fost cinstit la Arad, printr-o manifestare spirituală și culturală de excepție, care a avut loc la Teatrul de vară, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Manifestarea a făcut parte din proiectul de colaborare dintre Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad. Concertul de muzică, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, a reprezentat un moment inedit, datorită participării cunoscătorilor de muzică psaltică din regiunea Banatului, dar și a județelor limitrofe, sub îndrumarea Pr. Laurențiu Iacob. Repertoriul concertului a fost format din următoarele piese:
 12. Concert in deschiderea Festivalului Doxologia. ( 16- 28 Decembrie 2014 ). Gala de deschidere a avut loc la Colegiul Naţional Moise Nicoară, în prezenţa multor participanţi, reprezentanţi ai conducerii Colegiului şi a multor tineri din şcolile arădene. Cu acest prilej au fost invitaţi să concerteze corul psaltic Trisaghion de la Iaşi, care au prezentat un repertoriu foarte bogat, format din compoziţia a 20 de piese muzicale psaltice, specifice imnografiei Crăciunului. Trisaghion nu a fost numai un moment de îmbogăţire culturală, ci un moment de har, de bucurie, de duh pentru a întări comuniunea noastră cu Dumnezeu, pentru a ne opri să contemplăm raza Sa de frumuseţe care ne uimeşte, care atinge inima şi ne invită să urcăm spre Dumnezeu.
 13. Bucuria Crăciunului – În cadrul Festivalului Doxologia din 2014, Festivalul bucuriei și a darului Nașterii Domnului, a avut loc un alt concert, acum cu totul particular, ținut de Corul de maici de la Sf. Mănăstire Petru Vodă, din Mitropolia Moldovei. Concertul a adus în rândul participanților, care au umplut Catedrala veche a jilțului arhieresc a Aradului, bucurie tainică și belșug de lumină. Concertul maicilor de la Mănăstirea Petru Vodă a fost un moment de frumusețe spirituală care ne-a chemat în afară, dincolo de noi, pentru a invoca în noi bucuria lui Dumnezeu și bucuria Nașterii Lui.
 14. Trupa ortodoxă de teatru Ikon în Festivalul Doxologia (22. 12. 2014) – Acești tineri alcătuiesc trupa de teatru ortodox Ikon. Această trupă de teatru nu este altceva decât consecința pastorală a implicării și a comuniunii bucuriei, a taberelor de tineret și a dialogurilor cu elevii în județul Arad. Tinerii de la Ikon vor să aducă propria lor mărturie la crezul de a fi un tânăr ortodox astăzi, într-o societate seculară. Spectacolul a avut loc la Teatrul de marionete şi a fost alcătuit din două piese distincte: „În vizită… de Crăciun”, un text de actrița Giorgiana Popan, o comedie plăcută și savuroasă despre întorsăturile vieții, și „Alegerea”, un text de Anamaria Jitea. Te-ai întrebat vreodată atunci când iei deciziile de zi cu zi ești chiar tu cel ce faci alegerea sau alegerea o face, de fapt, altcineva? Dincolo de originaliatea pieselor, trebuie remarcat și super-realismul ideatic al temelor abordate, care vrea să ne trimită pe noi toți la un realism al credinței de zi cu zi. La acest diptic tematic s-a adăugat și profundul caracter emotiv al mesajului și al comunicării.
 15. Gala de închidere a Festivalului Doxologia – În 28 decembrie 2014, la ora 19, a avut loc Gala de închidere a Festivalului Doxologia, Festivalul darului și al bucuriei Crăciunului. Această ediție a fost expresia candorii și tinereții, a elanului și implicării a peste o sută de persoane, protagoniste, într-un fel sau altul, ale derulării manifestărilor cultural-artistice și spiritual-educative. Oameni luminoși, bucuroși, frumoşi, preoţi şi preotese, profesori şi profesoare, părinţi emoţionaţi, copii veseli. La ora 19 urma să aibă loc reprezentația pregătită de Trupa ortodoxă de teatru „Ikon”, iar în spectacol urmau să fie prezentate sceneta „În vizită…de Crăciun” şi piesa de teatru „Alegerea”. Spectacolele au fost închinate Înaltpreasfinţeiei Sale Ioan, Mitropolitul Banatului. Sala arhiplină a aşteptat cu înfrigurată veselie începerea spectacolului care a fost prezentat, aşa cum era de la sine înţeles, de distinsa Giorgiana Popan, aflată pe scenă în mai multe calităţi: de dramaturg – ea fiind autoarea textului scenetei care s-a jucat „În vizită …de Crăciun”, de scenarist, de regizor.
 16. Tradiţii de Crăciun 2014 – În cadrul proiectului „Nașterea Domnului în sufletul copiilor”, Parohia Zimand Cuz, Asociația „Moblizează-te” și Primăria localității Vladimirescu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au organizat o șezătoare în cadrul muzeului din incinta Căminului Cultural din Vladimirescu. D-na Aiftincai Maria, un artist popular de mare valoare, din dorința de a duce mai departe tradiția și obiceiurile străvechi a amenajat o șezătoare inedită, unde copii, invitați din mai multe parohii din județul Arad, au petrecut momente de „poveste”: au colindat, au țesut la război, au tors, au împletit etc. Actrița Georgiana Popan, de la „Magia Cuvântului”, i-a încântat pe cei mici, dar și pe cei mari, cu povești „la gura sobei”. A fost o seară de autentică comuniune, plină de bucuria colindei Nașterii Pruncului Iisus. Evenimentul cultural-spiritual de la Vladimirescu ne aduce aminte de memoria și rodnicia culturală a ortodoxiei românești de-a lungul istoriei
 17. Invitat in cadrul emisiunii ,, Romania la zi”, West TV Arad – discutie pe tema “Respectul faţă de semeni și respectul de sine”  in data de 29.01.2015.
 18. West TV Arad – Dr. Dan Cioată (Relaţia dintre suferinţele spiritului şi ale trupului) 09.03.2015
 19. Proiect de cunoaștere a tradițiilor de Paști (20.03.2015), – Arhiepiscopia Aradului organizează un proiect de cunoaștere a tradițiilor românești de Paști, în rândul tinerilor arădeni. Cu sprijinul aristei populare Maria Aiftincăi se organizează ateliere practice de cunoaștere a tradiţiilor pascale, specifice, izvorâte din spiritualitatea populară, pentru a ritualiza momentul pascal, în mod cât mai solemn, dar şi semnificativ. Mai exact, meşterul popular Maria Aiftincăi i-a învăţa, vineri 20.03.2015, pe aproape o sută de copii cum se încondeiază ouăle. Momentul întâlnirii a fost, de fapt, un curs de iniţiere şi formare a deprinderii de încondeiere a ouălor pentru perioada pascală. În prima parte a fost prezentată procedura de preparare a ingredientelor şi tehnica încondeierii. Materia primă folosită a cuprins: faguri de ceară de albine, ouă de găină, vopsea de diferite culori pentru ouă, chişiţe, un aragaz pentru menţinerea temperaturii optime a preparatelor. Doamna Maria, concomitent cu explicaţiile tehnice, a căutat formarea deprinderilor elevilor prezenţi. Au fost folosite ca modele ouă încondeiate realizate în anii precedenţii, modele comparative cu zona Bucovina.
 20. Concert de Buna-Vestire ( 25.03.2015 ) – Arhiepiscopia Aradului, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, organizează de Praznicul Bunei-Vestiri, 25.03.2015, ora 19, un concert tradițional-religios, închinat Patimilor Domnului și Învierii Sale. Concertul a fost susţinut de interpreţii de muzică populară Ionuţ Fulea şi Mariana Anghel, actriţa Maria Ploae. Si-au adus contribuția la reușita acestei manifestări cultural-artistice și spirituale, Andrei Moț și grupul vocal bărbătesc „Simbol”, Grupul Cameral Instrumental „Cantores”, Grupul vocal „Anghelos” şi Marcel Anghel la toacă. Evenimentul a avut loc la Filarmonica de Stat din Arad.
 21. Arhimandrit Teofan Mada si Părintele Hrisostom Filipescu la emisiunea “Romania la zi” de la West TV Arad in 30.03.2015. Tema emisiunii: Mai putine cuvinte, mai multa iubire.
 22. Teofan Mada la emisiunea ,, Credinta si Viata – despre Spiritualitatea Saptaminii Mari – 06.04.2015
 23. Trupa ortodoxă de teatru Ikon-“Album Caragiale” (16.04.2015), – Trupa Ikon a susţinut un nou spectacol de teatru la Arad (16.04.2015), intitulat : “Album Caragiale” – 6 momente şi schiţe de Ion Luca Caragiale – la Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, sala Marionete. Această trupă este formată din tineri talentaţi ce provin din cele mai bune şcoli gimnaziale şi licee din oraşul Arad, cum ar fi Colegiul Naţional “Moise Nicoara”, Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta”, Colegiul Naţional Preparandia “Dimitrie Ţichindeal”, Seminarul Teologic Arad, Şcoala Generală nr. 21, Şcoala Generală nr. 5, Liceul de Artă “Sabin Drăgoi”, Şcoala Generală nr. 4, Liceul German “A. M. Gutternbrunn” etc. şi se afla sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Aradului.
 24. Spectacol de teatru creştin în Festivalul Filocalia – La Arad, în cadrul Festivalului Filocalia, a avut loc, sâmbătă 18 aprilie 2015, la Filarmonica de Stat, spectacolul de teatru creştin „Întoarcerea Zidarului”, de Dan Tărchilă, prezentat de trupa „Civic Art”, din București. Această piesă se constituie cu succes într-o meditaţie asupra procesului creaţiei folclorice, într-un fel, şi asupra modului cum s-a născut balada însăşi. Reprezentaţia acestei piese, ce poartă semnătura unui senior al dramaturgiei româneşti, scriitorul Dan Tărchilă, are distribuţia alcătuită din actorii: Cristian Dionisie (Teatrul Naţional Bucureşti), Cristina Moldoveanu (Compania „Civic Art”) şi Marian Ciripan (Teatrul „C.I. Nottara”). Scriitorul Dan Tărchilă, afirmat în dramaturgie prin calitatea valorificării în perspectiva contemporană a istoriei, prezintă în piesă o viziune personală, îndrăzneaţă, asupra uneia dintre nestematele folclorului românesc – Legenda „Meşterului Manole”.
 25. Corul „Kinonia”: „Veniți de primiți Lumină!” vineri, 24 aprilie 2015 – În ziua a cincea a manifestărilor Festivalului Filocalia a avut loc un concert inedit, intitulat sugestiv „Veniți de primiți Lumină!”, interpretat de corul „Kinonia”, dirijat de Arhid. Dr. Adrian-Cristian Mazilița. Concertul a avut loc la Filarmonica de Stat, vineri, 24 aprilie, în prezența unui public numeros, care s-a bucurat de frumusețea textelor interpretate, dar și de adâncul duhovnicesc al colindelor românești de Paști. De fapt, Corul „Kinonia” îşi propune, printre altele, redescoperirea cântecelor şi a vechilor tradiţii populare şi, în mod special, a cântului şi repertoriului bisericesc de origine bizantină, prin punerea în valoare a creațiilor și cântărilor psaltice ale marilor protopsalţi români: Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Nectarie Protopsaltul, Amfilohie Iordănescu, Neagu Ionescu, Ioan Zmeu, Victor Ojog etc., dar şi a repertoriului bizantin.
 26. Expoziție a liceelor de artă în Festivalul Logos. (05 mai- 03 iunie 2015) – În cadrul unui Festival închinat tuturor artelor, creațiilor artistice și valențelor multiple ale disiminării și propovăduirii Evangheliei în soietatea contemporană, nu putea lipsi și o expoziție de pictură și de icoane. Pentru aceasta ediție (05 mai-03 iunie 2015) a Festivalului internațional Logos, Arte și Har, organizatorii s-au gândit că ar fi binevenită o expoziție de icoane, creație a mai multor elevi, cu rezultate semnificative, din mai multe licee de artă din țară, care au participat la Olimpiada Națională de arte vizuale, arhitectură și istoria artei de la Arad, între 05-08 aprilie, 2015, și care a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Arad, în colaborare cu Liceul de Arte “Sabin Drăgoi”. Elevii secţiei de Iconografie, prin sprijinul Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și-au instalat atelierul de creție într-un cadru propice, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog. Din acest atelier de creație au făcut parte elevi și eleve din clasele a XI-a și a XII-a, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi, de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” al Mănăstirii Neamţ, de la Seminarul Teologic „Sfântul Andrei” din Galaţi, de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”din Suceava, apoi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava și , în fine, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoşani etc.
 27. 27. Cultură și filantropie în Festivalul Logos. (10-13 mai 2015) – Festivalul a invitat în această ediție participanți din SUA, Austria și Rep. Moldova tocmai pentru a extinde comuniunea creștină în jurul actului creator, dădător de speranță, bucurie și frumusețe. Din Rep. Moldova a fost invitată eleva Monica Pârlici, o copilă cu talent artistic deosebit, consacrată internațional, care a știut repede să creeze comuniune și prietenie în jurul ei, fapt determinat și de programul complex care i s-a stabilit de către organizatori. De fapt, Monica a fost invitată cu întreaga familie la Arad, tatăl ei, Damian Pârlici, fiind și primarul localității Zberoaia, din inima Basarabiei. Monica Pârlici a avut diverse întâlnirii cu mai mulți copii din școlile arădene, momente favorizate și de Parteneriatul Arhiepiscopiei Aradului cu Inspectoratul Școlar Județean, care promovează, între altele, și dialogul, evenimentul, cunoașterea, comuniunea și prietenia între elevii și elevele din județul Arad cu alți copii din țară și străinătate. Familia Pârlici a vizitat Școala Gimnazială nr. 5 din Arad, Liceul Pedagogic „Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” etc., unde a prezentat momente artistice și a dat autografe, la insistența multor copii. Monica Pârlici a avut momente artistice și la Primăria muncipiului Arad, unde a fost primită, cu întreaga familie, de viceprimarul Țițirigă Cătălin, și la Primăria Zimandu Nou, unde a fost invitată de primarul Vidran Gheorghe Dorel.
 28. Artele – calea frumuseții – Marţi seara, 5 mai 2015, ora 18, s-au deschis la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, manifestările Festivalului internaţional Logos, „Arte și Har” (5 mai – 3 iunie 2015), dedicate copiilor și tinerilor, celor ce iubesc artele, tuturor acelora care se deschid sau celor care se bucură de ele sau chiar au primit darul divin al creativității. Festivalul este rodul parteneriatelor încheiate de Arhiepiscopia Aradului cu diverse instituții publice, locale și județene arădene, cum ar fi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad, Teatrul clasic „Ioan Slavici”, reprezentanţi arădeni în Parlamentul României şi diverse Asociaţii ce reprezintă societatea civilă. La această ediție participă 90 de copii și tineri talentați, îndrumați de 15 coordonatori de grup şi alţi 18 coordonatori individuali, cu aptitudini remarcabile în toate artele, din grădinițele, școlile, liceele, colegiile și universitățile bănețene, cu invitați din Rep. Moldova, Austria și SUA. La aceste manifestrari culturale, au fost pregatite piese de teatru, interpretate de copiii talentati din Arad. Participanți și la această secțiune sunt toți olimpici, după cum majoritatea participanților în cadrul Festivalului, cu numeroase premii naționale și internaționale. Nu a lipsit desigur și muzica bisericească: Luminânda Învierii (Viktor Aciocârlănoaiei), Repertoriu pascal (Grupul Anton Pan) etc. Un repertoriu creștin foarte bogat l-a avut grupul vocal Brâncoveanu din Parohia Subcetate, Arad, coordonat de Marius Lăscoi.
 29. West TV Arad – PS Alexander Golitzin și Pr. Silviu Bunta (Drumul spre teologia mistică prin Sfântul Munte Athos) in cadrul emisiunii “ Romania la zi “. ( 04.06.2015 )
 30. „Etos și Tradiții” – În cadrul proiectului „Etos și Tradiții” au avut loc activități didactic-artistice, în localitatea Zimand Cuz (25 iunie – 10 iulie 2015), de promovare a valențelor catehetic-spirituale ale icoanei în viața copiilor. La aceste activități au participat zeci de copii din împrejurimile Aradului, dornici să se apropie cu bucurie de lumea artei creștine. Prin organizarea de ateliere practice de decupare în lemn, de sculptură, de pictură, de aplicare pe pal crud, mdf sau placaj a unor imagini-icoană s-a încercat o apropiere a copiilor de taina credinței, de înțelegere a semnificației crucii în viața creștină și de cunoaștere a semnificației istorice și spirituale a sfinților în viața Bisericii Ortodoxe. Aceste ateliere practice s-au dovedit a fi, în ultimă instanță, momente de cateheză a iubirii sau o pedagogie a iubirii.
 31. 31. Tabăra de la Moneasa: „Biserica este o îmbrățișare”în perioada 13-18 iulie 2015, Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în staţiunea balneoclimaterică Moneasa din judeţul Arad s-a desfășurat, în perioada 13-18 iulie 2015, Tabăra creștină ortodoxă „Biserica este o îmbrățișare”. Programul activităților în tabără a fost unul diversificat, de la participarea la slujbele săvârșite în biserica Schitului „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Moneasa la drumeţii, vizionări de filme istorice şi religioase, jocuri pe diferite teme, descoperirea unor deprinderi practice folositoare pentru fiecare. Pe parcursul întregii săptămâni s-a dorit aşezarea în sufletele participanţilor a gândului că Biserica doreşte să ne cuprindă pe toţi în îmbrăţişarea ei pentru a oferi, la rândul nostru, virtuţi, gânduri şi trăiri colegilor sau prietenilor. Copiii au avut ocazia să se cunoască unii pe alții şi să dezvolte virtuți creștine precum: credința, nădejdea, dragostea, înțelepciunea, încrederea, cumpătarea şi discernământul. Bucuria jocului a fost transformată în prilej de cunoaștere și de trăire autentic creștină pentru dobândirea celor folositoare în viață. Timpul petrecut în tabără a fost și o răsplată pentru eforturile pe care elevii le-au depus timp de un an de zile la şcoală.
 32. „Antrenorat pentru un viitor edicate” – un proiect  edicate tinerilor arădeni – La Utviniș-Arad, în cadrul proiectului „Antrenorat pentru un viitor inspirat”, în 01 septembrie 2015, a avut loc o primă manifestare cultural-educativă și sportiv-recreativă dedicată tinerilor din municipiul Arad, la care au participat 200 de tineri din școlile gimnaziale și liceele arădene, precum și-un numar însemnat de copii din parohiile arădene. Baza sportivă de vară a primăriei Zimandul Nou a fost un cadru natural perfect pentru manifestări dedicate tinerilor iubitori de dialoguri spirituale pe teme de actualitate, legate de perioada adolescenței, dar și pentru activități sportiv-recreative, jocuri interactive, povești creștine pentru cei mici, proiecții de filme în aer liber cu teme creștine, precum și activități artistice tradiționale. Părinții invitați i-au îndemnat pe tineri să cultive cu bucurie iubirea față de familia creștină, care poate fi cunoscută numai în Biserică, deoarece aici ea are valoare iconică a iubirii lui Hristos faţă de omul de pretutindeni.
 33. Reuniunea familiei ortodoxe la Arad, ediția a II-a ( 10.09.2015 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei a avut loc manifestarea anuală intitulată „Reuniunea familiei ortodoxe”, ediția a II-a. Manifestările închinate acestui eveniment au avut loc în 10.09.2015, în localitatea Utviniș, cu sprijinul Primăriei din localitate şi a Asociației „Mobilizează-te”, dar şi prin implicarea SC CAI Curtici SA, SC Savana SRL, SC Archive Blue SRL, SC Paradox SRL, PF., SC Izolta SRL, La Joacă, Activ Club, Magia Cuvântului etc. Din numărul activităților dedicate acestui eveniment spiritual, social-educativ și recreativ-sportiv amintim: dialoguri duhovnicești pe tema familiei creștine, ateliere de creație pentru copii, povești creștine, tradiții și obiceiuri, muzică corală, poezie, baladă et. La eveniment, pe lângă numeroase școli, colegii, grădinițe și parohii ortodoxe arădene (printre care și comunitățile ortodoxe sârbe din Pecica, Nădlac și Turnu) au participat
 34. Concert piese muzicale în limba greacă din repertoriul Mănăstirii Simonopetra( 18 octombrie 2015 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Părintele Macarie Simonopetritul a conferențiat duminică, 18 octombrie 2015, la Primăria Aradului. Bucuria duhovnicească a acestei seri filocalice a fost întregită de prezența Grupului Psaltic Filocalia, care a interpretat, printre altele, și câteva piese muzicale în limba greacă din repertoriul Mănăstirii Simonopetra, apoi comentate liturgic și mistagogic de Părintele Macarie și încadrate personal-comunitar în ambientul manifestărilor Doxologia.
 35. Arhimandrit Teofan Mada la emisiunea Araton de la TV Arad – 27.11.2015 – tema enisiunii : ,,Despre frumos”.
 36. 36. „Bucuria Crăciunului”, spectacol caritabil la Arad (13.12.2015) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei a avut loc, duminică 13.12.2015, spectacolul caritabil „Bucuria Crăciunului”. Din cadrul manifestărilor cultural-artistice și social-etnografice, organizate la Teatrul de Marionete Arad, amintim: piesă de teatru ( „În vizită…de Crăciun”), tradiţii româneşti ( „Povestea portului popular”, invitată a serii fiind doamna Virginia Linul, meşter popular cu consacrare internaţională), parada porturilor tradiţionale româneşti (urmată de expoziţie), colinde tradiţionale româneşti (Grupul vocal „Brâncoveanu”, Grupul vocal de fete „Sf. Lavrentie” şi Grupul Psaltic „Sf. Ioan Damaschin”). Manifestările au fost coordonate de artista Georgiana Popan (de la Asociaţia „Magia Cuvântului”) şi de doamna Camelia Iazbinsky (de la Asociaţia „Moblizează-te”). Spectacolul „Bucuria Crăciunului” s-a bucurat de sprijinul Primăriei Arad, dar şi a Teatrului „Ioan Slavici” Arad, iar sumele adunate vor fi donate copiilor defavorizaţi sau bolnavi.
 37. Spectacol de excepție dedicat copiilor preșcolari și școlari, la Arad – Un spectacol de Crăciun de excepție a avut loc, miercuri, 16 decembrie 2015, la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. Evenimentul cultural-artistic și social-pedagogic, organizat de Bimbo Party (instituție de drept privat, care se află în topul preferințelor părinților pentru organizarea unui moment special pentru copii, cum ar fi Crăciunul), a adus multă bucurie celor mici. Cei 400 de copii au avut momente în care au învățat să fie generoși, să facă fapte bune, să se bucure prin a fi darnici cu cei din jur. Un număr semnificativ dintre acești copii au fost selectați și din familii defavorizate (prin Arhiepiscopia Aradului) sau din cadrul instituțiilor sociale arădene.
 38. Terapia prin artă a fariseismului 14.02.2016 – Trupa de teatru Har a pus în scenă piesa lui Molière, Tartuffe, duminică 14.02.2016 la Centrul Cultural Județean Arad. Trupa de teatru Har, a Școlii Populare de Artă a Centrului Cultural Județean Arad, sub coordonarea artistei Oltea Blaga, pune în scenă atât diverse piese de teatru din repertoriul clasic, cât și creații originale creștine pentru scop umanitar, îmbinând arta și spiritualitatea, comuniunea bucuriei și filantropia. Punerea în scenă a piesei Tartuffe se vrea o anticipare ce trimite la integrarea biblico-liturgică din Duminica Vameșului și Fariseului a duminicii viitoare. În Tartuffe, Molière denunţă falsa pietate şi excesele fariseismului religios, dincolo de convenţionalismul subiectului. Natura interioară a lui Tartuffe este dublicitară, el vrea să „păcătuiască” şi în acelaşi timp să pară virtuos, să pară cea ce nu este. Această dualitate interioară constantă se transformă repede într-o făţărnicie a eului, devenind un om cu chip de mască.
 39. Despre iubire cu micuții actori ai trupei „Har” 24 februarie 2016 – Trupa de copii „Har” a pus în scenă la Centrul Cultural Județean Arad, în 24 februarie 2016, o piesă despre iubire, compusă structural din texte din literatura universală. Spectacolul a îngemănat puritatea și bucuria, cultura și filantropia, arta și solidaritatea. Pentru fiecare pedagog al iubirii a trăii printre copii e o binecuvântare. Aplauzele prelungite au fost semnul că spectatorii au fost încântaţi. În sală, s-au aflat şi prietenii noştri de la Integra, care au fost invitaţi să-şi expună produsele hand-made făcute din suflet pentru suflet şi care au putut fi achiziţionate. O întâlnire aflată sub semnul iubirii, solidarității, a bucuriei, a bunei dispoziţii şi a generozităţii”.
 40. Arhimandrit Teofan Mada împreună cu Părintele Nicholas Sakharov de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia) și Pr. Florin Tomoioagă, la emisiunea “Câte-n lună și-n stele” de la TV Arad în 10.03.2016. Tema emisiunii: Credința și dezvoltarea personală.
 41. Sceneta religioasă „Hazail” la Grădinița P.P. „Furnicuţa” din Arad ( 05 aprilie 2016 ) – În 05 aprilie 2016 a avut loc un program educativ religios la Grădinița P.P. „Furnicuţa” din Arad, care a avut în centrul lui sceneta „Hazail”.  De asemenea, unității preșcolare i-au fost dăruite, ca material didactic- religios, 325 de exemplare din cartea „Săptămâna Patimilor, Carte de colorat” a artistei arădene Angela Hanc. Lucrarea a fost tipărită cu sprijinul Consiliului Județean Arad și a Centrului Cultural Județean Arad. Dramatizarea „Hazail” cuprinde trei acte, primul descriind atmosfera dintr-o familie de fariseu in preajma momentului Patimilor Domnului Iisus Hristos, al doilea act îi prezintă pe apostoli, ascunşi de frica iudeilor în locuri retrase, dar amintindu-şi de cuvintele pe care Iisus le-a semănat în sufletele lor. În  ultimul act este slăvită Invierea Domnului Iisus Hristos pe versurile Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. În 05 aprilie 2016 în cadrul Comisiei metodice din grădiniţă s-a prezentat dramatizarea mai sus amintită la care au participat educatoarele din unitate, dar şi din alte unităţi din oraş.
 42. Prezentarea scenetei „Îngerașii” (7 aprilie 2015 ) Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc joi, 07 aprilie 2016, un program artistic-religios la Grădinița P.P. „Palatul Fermecat” din Arad. De asemenea, unității preșcolare i-au fost dăruite, ca material didactic religios, 430 de exemplare din cartea „Săptămâna Patimilor, Carte de colorat”. Lucrarea a fost tipărită cu sprijinul Consiliului Județean Arad și a Centrului Cultural Județean Arad. Cei mai mari preşcolari i-au încântat pe cei mai mici precum şi pe invitaţii lor, fraţi mai mici sau mai mari, cu un program artistic. Prezentarea scenetei „Îngerașii”, sub coordonarea doamnei Sida-Florica Maxa, a adus multă bucurie în sufletele copiilor, care au fost atenți la versurile „micilor interpreți”, în timp ce coregrafia și coloana sonoră au captat atenția tuturor celor prezenți. Iar Feedback-ul s-a văzut în dialogul ulterior cu cei mici despre semnificația și învățătura scenetei.pastoral_misionare_05
 43. Iată, Mirele Vine! – Concert de Muzică Bizantină – 19 aprilie 2016, la Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului. – Prin concertul de muzică bizantină intitulat: Iată, Mirele Vine!, grupul psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, a reconstituit imnografic drumul pascal pe care este chemat creștinul să-l parcurgă împreună cu Hristos spre Înviere. La începutul acestui urcuș duhovnicesc, sufletul este îndemnat, prin cele mai frumoase cântări ale imnografiei muzicale bizantine, să privegheze, că iată, „Mirele Vine!”, să nu dormitezi „Suflete al meu”, că iată „sfârșitul se apropie și te vei tulbura”. Suntem chemați, de asemenea, s-o însoțim pe Maica Domnului – „Biserica sfințită și Raiul cuvântător”, pe drumul către pătimirile Domnului, până la poalele Crucii prin care ne-a venit mântuirea.pastoral_misionare_03
 44. Concert pascal în cadrul manifestărilor internaționale Filocalia de la Arad „Spre Lumina Învierii !” joi, 21 aprilie 2016. – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc joi, 21 aprilie 2016, la Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului un concert de muzică bizantină în cadrul manifestărilor internaționale Filocalia, organizate de Arhiepiscopia Aradului, Centrul Cultural Județean Arad și Consiliul Județean Arad. Partener media al evenimentului a fost și Portalul Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Prin concertul de muzică bizantină intitulat „Spre Lumina Învierii !”, interpreta Otilia Simeria, împreună cu Cristi Laiu și Albert Iftimie (isoni), ne-au înălțat la contemplarea duhovnicească a lui Hristos „Paștile cele Sfințite”, care ne aduce tuturor bucuria: „Zilei Învierii”. Interpretarea profundă și sensibilă a Otiliei Simeria a mișcat acordurile inimilor celor prezenți care au venit să se împătășească de bucuria pascală ce se emană din imnografia bizantină.
 45. „Adevărata lumină” – eveniment caritabil unic la Arad ( 22 aprilie 2016) – În Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului a avut loc vineri, 22 aprilie 2016, un spectacol caritabil susținut de componenții trupelor de teatru „Har” și „Integra”, coordonate de actriţa Oltea Blaga. Într-o atmosferă frumoasă, destinsă şi caldă, elevii actori au prezentat în faţa distinsului public „Adevărata lumină” de R. Sitariu şi „În cerc”, un colaj din mai multe texte de Matei Vişniec. Textele nu au fost alese întâmplător. Mesajul din „Adevărata lumină”, a fost transmis de un copil de 14 ani (atâta are autorul) şi e unul foarte simplu şi clar: „Adevărata lumină nu este cea dinafară, ci cea dinăuntru. Degeaba poţi vedea, dacă ai sufletul cotropit de întuneric. Întunericul nu apare pur şi simplu, el provine din lipsa luminii. Nu poţi spune despre un om nevăzător că este orb doar pentru că nu poate vedea lumea cu proprii săi ochi.” Spectatorii au aplaudat îndelung pe inimoşii actori, semn că a fost deschis canalul inimilor.
 46. Spectacol de teatru „Rugăciuni” la Teatrul clasic „Ioan Slavici” din Arad ( 23 mai 2016 ) – La Teatrul clasic „Ioan Slavici” va avea loc luni, 23 mai 2016, ora 18.30, un spectacol creștin susținut de componenții trupei ortodoxe arădene de teatru „Har” coordonată de actriţa Oltea Blaga. Elevii actori ai Clasei de Actorie ai Școli populare de Artă vor prezenta în faţa publicului sceneta „Rugăciuni” în cadrul Galei de deschidere a manifestărilor Festivalului „Logos, Arte și Har”, ce se va desfășura, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în perioada 23-29 mai 2016. După sceneta „Rugăciuni”, la ora 19, va începe conferința Părintelui Vasile Mihoc cu titlul „Educația” Familiei. Sceneta „Rugăciuni” invită la o rugăciune intensă și la o meditație profundă asupra Cuvântului lui Dumnezeu, care înfrumusețează viața și familia noastră prin practicarea rugăciunii, care este un dar al lui Hristos, care Se face prezent și ne adună în jurul Său, pentru a ne hrăni din cuvântul Său și cu viața Sa.
 47. Spectacolul „Dumnezeu iubește” la Teatrul clasic „Ioan Slavici” din Arad (vineri, 27 mai 2016) – În cadrul manifestărilor Logos, Arte și Har, care se vor desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, va avea loc specatcolul „Dumnezeu iubește” după Zlata Demina, traducere Elvira Rambu. Trupa ortodoxă arădeană de teatru Ardalion, formată din tineri și tinere din colegiile și liceele municipiului Arad, va pune în scenă spectacolul vineri, 27 mai 2016, la Teatrul clasic „Ioan Slavici”. Regia spectacolului este semnată de artista Giorgiana Elena Popan, care a ne-a spus că „spectacolul prezintă situația a 4 femei tinere care sunt pe cale de a deveni mame. Acțiunea se petrece într-un salon dintr-o maternitate, un spital matern destul de auster și neprimitor pentru copiii care de abia așteaptă să se nască.
 48. 48. Spectacolul „Dumnezeu iubește” (sâmbătă, 28 mai 2016 ) – În cadrul manifestărilor Logos, Arte și Har, a avut loc sâmbătă, 28 mai 2106, la Teatrul clasic „Ioan Slavici” , spectacolul „Dumnezeu iubește” a trupei ortodoxe de teatru Ardalion, formată din tineri și tinere din colegiile și liceele municipiului Arad. Tema spectacolului a fost iubirea unui copil care vine în lume, căruia noi îi promitem iubire, adică iubire care se exprimă în primire, în îngrijire, în apropiere, în atenție, în încredere și în speranță, dar marea promisiune este iubirea. Spectacolul „Dumnezeu iubește”a arătat că raportul tandru și tainic al lui Dumnezeu cu sufletul copiilor nu ar trebui să fie încălcat niciodată. Este un raport real, pe care Dumnezeu îl vrea și Dumnezeu îl păstrează. Copilul este gata încă de la naștere pentru a se simți iubit de Dumnezeu, este gata pentru aceasta.
 49. Bucurie, culoare, poezie, desene, voie bună, emoţii, aplauze, flori. (1 iunie 2016) – Bucurie, culoare, poezie, desene, voie bună, emoţii, aplauze, flori. Acestea au fost ingredientele serii de 1 iunie 2016, la Centrul Cultural Județean Arad, pe care cei prezenţi o vor păstra ca pe una din cele mai plăcute întâlniri de ziua copilului. Lansarea cărţii „Poezii pentru copii simpatice şi hazlii” scrisă de Victor Aciocîrlănoaiei, i-a pus în prim plan pe copii. Unsprezece copii minunaţi au fost ilustratorii frumoasei cărţi şi ei au fost „vedetele” serii. Fiecare după puteri, dar toţi cu dăruire totală şi bucurie nestăvilită. Li s-au alăturat de data aceasta pe scenă, membrii trupei Har care au recitat cu bucurie şi dăruire poeziile pe care şi le-au ales. La final, a urcat pe scenă şi cea care i-a îndrumat, actriţa Oltea Blaga, care spre bucuria auditoriului, recitat o poezie. A fost o întâlnire minunată, între autorul cărții, Victor Aciocîrlănoaiei, o persoană de 77 de ani din județul Galați, care a scos la lumină o carte, și micii copii artiști arădeni, care i-au ilustrat cartea, ce a văzut recent lumina tiparului la Editura Junimea de la Iași. Și toate acestea spre bucuria copiilor, dar și spre împlinirea părinților. Pentru artista Oltea Blaga „să trăieşti printre copii şi tineri este una dintre cele mai extraordinare experienţe
 50. Manifestări și creații cultural-artistice din domeniile muzicale, arte vizuale şi teatru, la Arad (06 – 10 iunie 2016). Cei mai talentați copii și tineri își vor arăta talentele lor cultural-artistice în cadrul unor evenimente ce se vor desfășura începând de luni 06 iunie până vineri 10 iunie 2016. ,,Zilele Școlii Populare de Arte” 2016 vor cuprinde creație artistică din domeniile muzicale, arte vizuale şi teatru, la care vor participa și părinții, tinerii și copii din parohiile arădene. Manifestările se vor desfășura la Centrul Cultural Județean Arad
 51. Arhimandrit Teofan Mada la emisiunea Biserica Azi de la Trinitas TV în 16.06.2016. Tema emisiunii: Biserica și metodele contemporane de pastorație.pastoral_misionare_06
 52. Tabără social-educativă la Moneasa, județul Arad între 19-25 iulie 2016 – În perioada 19-25 iulie 2016, a avut loc a nouă ediție a taberei social-educative „Biserica este o îmbrățișare”. Acest eveniment a făcut parte din cadrul proiectelor cultural-spirituale și social-educative derulate pe parcursul anului 2016 de către Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului. Tabăra s-a desfășurat cu binecuvântarea Î.P.S. Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, coordonator fiind Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, Vicar administrativ la Centrul Eparhial Arad. Tabăra a avut ca scop promovarea valorilor socio-moral-creștine în rândul copiilor proveniți din Casele de tip familial Sântana. Obiectivele propuse s-au realizat printr-o diversitate de activități care au avut drept scop formarea caracterului socio-moral al copiilor, construirea încrederii în sine, în semeni și în Dumnezeu, stimularea creativității, a imaginației și a spiritului de muncă în echipă. Activitățile principale au constat în discuții și comentarii asupra unor teme actuale, de vizite la obiectivele religioase și culturale din zona stațiunii Moneasa, a unor workshopuri de cunoaștere și autocunoaștere sau cu tematică specifică, a unor jocuri în aer liber și a unor concursuri sportive.
 53. Tabăra „Hristos în mijlocul nostru” 02-08 august 2016 – Zeci de copii și tineri din centrele sociale de tip familial Ineu ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC), vor fi prezenţi în perioada 02-08 august 2016, la activităţile desfăşurate în tabăra „Hristos în mijlocul nostru”, care se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Printre activităţile din tabăra se numără: drumeţiile, vizitarea diferitelor obiective turistice din zonă, participarea la cateheze și la workshopuri cultural-artistice și ecologice. De asemenea, copii vor participa la programul liturgic al Mănăstirii Sf. Apostoli Petru și Pavel din Moneasa.
 54. Tabăra de limbă și cultură elină de la Joia Mare, ediția I, 22-27 august 2016 – Douăzeci de tineri, absolvenți sau studenți la diferite discipline umaniste și teologice din țară, beneficiază de cursuri intensive de limbă și cultură elină, în cadrul unei școli de vară organizată la Joia Mare, județul Arad, de către Universitatea din București, prin Departamentul de Filologie Clasică și Neogreacă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, împreună cu Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Cursanții vor beneficia de cursuri practice intensive de traducere, predate de doamna conf. univ. dr. Maria-Luiza Oancea, precum și de prelegeri de cultură și filosofie elină, predate de conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest, conf. univ. dr. Vasile Rus, lect. univ. dr. Eugenia Bojoga, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
 55. Atelierul de creație „Artă și meșteșuguri tradiționale” vineri 02 septembrie 2016 – La Centrul Cultural Județean Arad a avut loc, vineri 02 septembrie 2016, atelierul de creație „Artă și meșteșuguri tradiționale”  dedicat copiilor și tinerilor ortodocși arădeni. Invitata de onoare a manifestării a fost artista cu consacrare internaţională Virginia Linul, meșter popular din Bistrița Năsăud, doctor în etnografie și folclor. Artista Virginia Linul, Artistul popular Aiftincai Maria și sculptorul Vasile Stan, din dorința de a duce mai departe tradiția și obiceiurile străvechi a amenajat un atelier de creație, unde copii, invitați din mai multe parohii arădene, au petrecut momente de „poveste”: au socializat, au țesut la război, au tors, au împletit, au creat mărgele etc. Din cadrul atelierului  artistic, etnografic și gospodăresc amintim: țesut război, cusut mărgele, sculptură, rețete tradiționale românești și expoziție a porturilor tradiţionale româneşti. Manifestarea a fost coordonată de artista Georgiana Popan şi de doamna Camelia Iazbinsky (de la Asociaţia Mobilizează-te). Evenimentul este finanțat de Centrul Cultural Municipal Arad și Primăria Municipiului Arad prin Programul „Proiecte Tineret, Învățământ și Recreative”.
 56. Atelierul de creatie ,,Bucuria Crăciunului” s-a desfășurat joi, 15 decembrie 2016 – La Parohia Șega I din Arad s-a desfășurat joi, 15 decembrie 2016, un atelier de creație artistică din dorința de a duce mai departe tradiția și obiceiurile străvechi legate de timpul Crăciunului. Copii prezenți au petrecut momente de „poveste”: au colindat, au desenat, s-au bucurat. A fost o seară de autentică comuniune, plină de bucuria colindei Nașterii Pruncului Iisus. O educație fară o educație estetică este incompletă, astfel încât pentru copii este important să-și cultive din primii ani de școală sentimentul pozitiv și de deschidere față de artele plastice, muzică. Copiii au primit din partea Arhiepiscopiei Aradului materiale didactie, artistice dedicate Crăciunului.
 57. Spectacol cultural-artistic dedicat Nașterii Domnului s-a desfășurat duminică,18 decembrie 2016 – La Centrul Cultural din localitatea Zimand Cuz s-a desfășurat duminică,18 decembrie 2016, un spectacol artistic dedicat Sărbătorii Nașterii Domnului. Zecii de copii din mai multe localități, parohii și școlii arădene au prezentat un program cultural-artistic format din colinde, teatru creștin și muzică sacră din repertoriul tradițional, românesc, dar și din cel internațional. Și-au dat concursul Trupa de teatru de copii și Corul „Sf. Siluan” ale Parohiei Scânteia, Corul „Sfinții Martiri Brâncoveni” al Parohiei arădene din Subcetate, Corul „Sf. Lavrentie”, Corul de copii al Școlii Gimnaziale din Andrei Șaguna, tineri artiști ai Liceului de artă „Sabin Drăgoi” etc. Fiecare copil participant a primit daruri din partea organizatorilor, iar Arhiepiscopia Aradului a dăruit micilor vestitori ai Nașterii Pruncului Iisus cartea de colorat „Sărbătorile copilăriei”, creația artistei Angela Hanc.
 58. Arhimandrit Teofan Mada împreună cu Părintele Constantin Necula, la emisiunea “Câte-n lună și-n stele” de la TV Arad în 24.03.2017. Tema emisiunii: Credința și Religia.pastoral_misionare_01
 59. Tabăra de cultură, civilizație și limbă greacă clasică, Editia a II- a, 01 septembrie – 07 septembrie 2017. – Tabăra de cultură, civilizație și limbă greacă clasică de la Joia Mare, județul Arad, ediția a doua, are loc în perioada 01 septembrie – 07 septembrie 2017, fiind organizată și în acest an de către două prestigioase instituții de învățământ universitar românești: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, respectiv Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timişoara. Acestora li se alătură, în calitate de partener local, Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” Almaș, Județul Arad, în perimetrul căreia vor avea loc activităţile didactice din programul taberei. Ca și anul trecut, în cadrul acestor activităţi, cadrele didactice universitare care au acceptat invitația organizatorilor oferă cursuri intensive, prezentări și ateliere de limbă, civilizație și cultură greacă, unui număr de 25 de cursanți tineri, studenți și elevi din diferite localităţi ale ţării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Deva, Oradea, Alba-Iulia, Satu-Mare).
 60. Tabara ecologica pentru copii si tineret (04-08 septembrie 2017) – În perioada 04-08 septembrie 2017, în ambientul oferit de Tabăra de agrement de la Căsoia, va avea loc o tabără ecologică de care va beneficia copii și tinerii din Centrul de Criză Arad, precum și copii din familii defavorizate. De asemenea, tabăra își propune și promovarea valorilor socio-moral-creștine în rândul participanților. Obiectivele propuse se vor realiza printr-o diversitate de activități care au drept scop formarea caracterului socio-moral al copiilor, construirea încrederii în sine, în semeni și în Dumnezeu, stimularea creativității, a imaginației și a spiritului de comuniune. Activitățile principale (coordonate de Raul Zomonicer, Șef Centru și Roșca Sorin, Inspector DGASPC Arad) vor consta în discuții și comentarii asupra unor documentare ecologice, de vizite la obiectivele naturale din zona Taberei de agrement Căsoia, a unor workshopuri de cunoaștere și autocunoaștere sau cu tematică specifică, a unor jocuri în aer liber și a unor concursuri sportiv-recreative.
 61. Natura, casa noastră cea verde – În această săptămână, în ambientul oferit de Tabăra de agrement de la Căsoaia, s-a desfășurat un program de activități ecologice, având genericul „Natura, casa noastră cea verde”, de care au beneficiat copii și tinerii din Centrul de Criză Arad și copii din familii defavorizate. Activitățile taberei ecologice (coordonate de Raul Zomonicer, Șef Centru și Roșca Sorin, Inspector DGASPC Arad) au adus nespusă bucurie, împlinire și comuniune între cei care au participat, stări și sentimente care nu vor fi uitate ușor de acești copii defavorizați aflați în situații atât de delicate ale vârstei lor. Temele ecologice au nevoie de inimă, întrucât fără o schimbare a inimii omului, ecologia nu are speranțe de succes și realizări. De asemenea, mai mulți copii din Arad, Andrei Șaguna și Zimandu Nou s-au bucurat de condițiile și cadrul natural al taberei în această perioadă.
 62. 62. Copiii de la Școala „Sfântul Nicolae” au prezentat un moment artistic (03 octombrie 2017) – Copiii de la Şcoala primară „Sfântul Ierarh Nicolae” au prezentat un moment artistic, creștin, sub coordonarea doamnei Giorgiana Popan, în deschiderea manifestării spirituale „Părinți și copii, în Hristos și în Biserică”, organizată de Arhiepiscopia Aradului la Teatrul clasic „Ioan Slavici”. La Școala ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae se învață limbajul credinței, pentru a-i introduce pe copii în înțelegerea și viața creștină. Transmiterea credinței copiilor, cu ajutorul unei instituții școlare primare, creștine, este o responsabilitate pe care părinții o pot aprecia drept șansă și binecuvântare. Limbajul credinței se învață întâi acasă, unde această credință crește și se întărește prin rugăciune și prin practica creștină zilnică, dar și prin mărturisirea în societate a credinței în Dumnezeu.
 63. Activități ecologice ( 10-12 noiembrie 2017 ) – În perioada 10-12 noiembrie 2017, în complexul „Green House”, din cadrul ambientului Taberei de la Căsoaia, vor avea loc manifestări ecologice de care vor beneficia copii și tinerii de la Şcoala Profesională ,,ASTRA” Arad, de la Casele de tip familial Sântana, precum și copii din familii defavorizate. O atenție se va acorda, în activitățile educative din „Green House”, și problemei – de acum planetare – a apei și sistemului hidro-geologic global, al cărui ciclu are o importanță primară pentru viața pe pământ și a cărui stabilitate riscă să fie puternic amenințată de schimbările climatice. Problema ecologică nu trebuie tratată numai din pricina perspectivelor sumbre pe care degradarea ambientală le profilează la orizont; ceea ce o motivează ar trebui să fie mai ales căutarea unei solidarități autentice, inspirată din valorile dragostei, dreptății și binelui comun.

În total, au fost 63 de activităţi pastoral misionare.

(Citit de 159 ori)