Tinerii, împreună cu Hristos, sunt tăria Bisericii și a societății

By | 18/02/2018

În perioada 2014-2017 am coordonat 22 de proiecte realizate în liceele arădene. Sinteza activităților mele în această perioadă se ridică la un număr de 410 manifestări-activități publice (Culturale, Festivaluri, 52 de conferințe publice și vernisaje în Centrele culturale județene, Primării locale, Teatre, Cinematografe amenajate, Case ale Armatei; Social-filantropice, 88 de activități diverse; Educativ-catehetice, 42 de activități în învățământul preșcolar și școlar; Pastoral-Misionare, concerte de muzică, teatru ortodox, spectacole de poezie creștină, lansări de carte, tabere copii și tineret, reuniuni ale familiilor ortodoxe, reuniuni ale tineretului ortodox, ateliere de creație, pictură, tradiții românești etc., toate un număr de 63 de activități; Evenimente, 112 activități pe care le-am coordonat s-au la care am participat s-au pe care le-am prezentat în materiale media;   Activități cu tineretul, un număr de 22 de conferințe în licee; Universitare, un număr de 31 de conferințe sau participări). La acestea se pot adăuga un număr de peste 120 articole publicate, în această perioadă, în mediul online, avânt teme diverse (festive, etice, educative, culturale, filozofice, spiritualitate, ethos biblic, viață socială, agenda națională și internațională). Bilanţul tuturor articolelor despre activități (și promovarea lor) publicate, reflectate în mediul online din 2013 până în prezent:

 • teofanmada.ro  – 575 articole activități, materiale de promovare, articole tematice
 • glsa.ro – 337 articole activități și articole tematice
 • basilica.ro – 198 articole activități
 • livearad.ro – 196 articole activități și articole tematice
 • newsar.ro – 157 articole activități
 • episcopiaaradului.ro – 103 articole activități
 • ziarullumina.ro – 87 articole activități
 • aradon.ro – 21 articole activități
 • vestic.ro – 19 articole activități
 1. Dl. Claudiu Răducu: ,,Taina lumilor nevăzute” – Protocolul de colaborare și parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Arad a parcurs o primă etapă a lui. În perioada noiembrie-decembrie 2014 au avut loc șase întâlniri, cu durata de 1-2 ore, cu elevi din unităţi de învăţământ din municipiul Arad. Unul dintre motivele principale ale demersului este impulsionarea tinerilor de a îşi exprima îngrijorările, trăirile, nelămuririle şi bucuriile în raport cu divinitatea, în spațiul public, în contextul în care întreaga comunicare a tinerilor se desfăşoară virtual, în reţele de socializare precum Facebook şi Twiter, pe teme care nu tangenţiază, în general, cu spiritualitatea. Scopul întâlnirilor a fost responsabilizarea tinerilor cu privire la rolul pe care îl au în familie, şcoală şi societate, dar şi impulsionarea lor către dezbateri pe diferite teme religioase. Beneficiarii proiectului au fost aproximatix 600 elevii din claselor X-XII din unitațile de învăţământ:Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, Arad; Liceului de Arte „Sabin Drăgoi”, Arad; Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu”, Arad; Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Arad; Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Arad; Colegiul Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal”, Arad.
 2. Laurențiu Dumitru: „Libertate şi responsabilitate în lumea de astăzi” ( 26.02.2015 ) – Protocolul de colaborare dintre Arhiepiscopia Aradului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a parcurs, joi 26.02.2015, o nouă etapă. Prin sprijinul Asociaţiei „Mobilizează-te”, şi prin implicarea directă a conducerii Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” şi a Liceului de artă „Sabin Drăgoi” din Arad, elevii şi elevele acestor instituţii de învăţământ au avut, în mijlocul lor, un nou invitat pentru un dialog de suflet, şi anume, cunoscutul scriitor, jurnalist şi teolog Laurenţiu Dumitru. Tema întâlnirilor a fost Libertate şi responsabilitate în lumea de astăzi. Expunerile dl. Laurenţiu Dumitru au fost vii, profunde şi dinamice în dezbateri. La dialogurile cu elevele şi elevii acestor instituţii de învăţământ, cu o deosebită tradiţie culturală şi istorică, au participat D-na Eugenia Groşan, Director al Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, D-na Camelia Iazbinskzy, coordonator Proiect din partea Asociaţiei „Mobilizează-te”, Pr. Călin Tecuca şi Paul Krizner (profesori de religie la şcolile amintite), precum şi alţi profesori.
 3. PS Alexander Golitzin: „Răspunsul lui Hristos înviat” ( 3 iunie, 2015 ) – În cadrul parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Arad a avut loc un eveniment deosebit, întâlnirea Preasfințitului Părinte Alexander Golitzin, Episcop de Toledo (SUA), cu elevii și elevele diferitelor școli arădene. A fost un moment de dialog și sinceritate, care a evidențiat încă o dată că realitatea tinerească este una complexă, care poate fi cuprinsă în cadrul unui orizont care se poate defini “multivers”, adică determinat de o pluralitate de viziuni și de perspective, dătătoare de nădejde. Preasfințitul Alexander Golitzin a evidențiat faptul că principalul eveniment, în viața unui tânăr, trebuie sa-l constituie realitatea prezenței lui Iisus Hristos înviat în viața acestuia și răspunsul fiecăruia dintre noi la faptul de a fi sfinți, întrucât Hristos ne-a adresează veșnic această invitație și chemare personală la sfințenie.
 4. Dialog despre iubire cu tinerii Liceului de artă „Sabin Drăgoi”din Arad ( joi, 3 martie 2016 ) – Protocolul de colaborare dintre Arhiepiscopia Aradului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a parcurs o nouă etapă. Prin sprijinul Asociaţiei „Mobilizează-te”, şi prin implicarea directă a conducerii Liceului de artă „Sabin Drăgoi”, elevii şi elevele acestei instituţii de învăţământ au avut joi, 3 martie 2016, în mijlocul lor, un prim invitat în acest an pentru un dialog de suflet, şi anume, pe P. Cuv. Părinte Dionisie Ignat. Manifestarea face parte din proiectul anual Dialog cu tinerii ce se desfășoară în liceele și colegiile arădene. Tema dialogului a fost una actuală, dar și apreciată de auditoriu, iubirea. Expunerea Părintelui Dionisie a fost foarte caldă, plăcută, profundă şi dinamică în dezbateri. Părintele Dionisie a accentuat că „societatea pluralistă, post-modernă, constrânge chiar să ne construim propriile versiuni individuale despre iubire, libertate şi responsabilitate, pe temeiul propriilor dorinţe, interese, limite şi nevoi egocentrice.
 5. Conferință despre educația tineretului ortodox la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” ( marți 08 martie 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc, marți 08 martie 2016, la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” conferința despre problematica educației tineretului ortodox astăzi, având ca invitat de seamă pe Părintele Nikolas Sakharov din Anglia. Părintele Nikolas a împărtășit tinerilor iubitori de frumusețe propria sa experiență în sfera artei, fiind absolvent al Universității de muzică din Moscova, secția pian și teorie muzicală. În cadrul dialogului cu tinerii Părintele Nikolas a vorbit despre dimensiunea educativă a artei, dar și despre valențele profunde ale credinței în viața tinerilor. Un cvartet format din elevi și eleve de la Liceul de artă a prezentat un program artistic, alcătuit din piese muzicale din repertoriul clasic, universal.
 6. Educație, libertate și devenire personală marți ( 08 martie 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc, marți 08 martie 2016, la Colegiul Național „Vasile Goldiș” conferința despre educație, libertate și devenire personală, având ca invitat de seamă pe Părintele Nikolas Sakharov din Anglia. La eveniment au participat cei mai buni elevi și eleve ale Colegiului, prin implicarea profesorilor și, mai ales, a domnului Bocăniciu Eugen, directorul Colegiului Național. Tematica dialogului a fost de mare actualitate. Părintele Nicolae a subliniat printre multe altele faptul că „trecem printr-o perioadă istorică foarte specială: progresul tehnic ne-a oferit posibilităţi inedite de interacţiune între oameni şi între populaţii, însă globalizarea acestor relaţii va fi pozitivă şi va face să crească lumea în umanitate numai dacă va fi întemeiată nu pe materialism ci pe iubire, singura realitate capabilă să umple inima fiecăruia şi să unească persoanele.
 7. Educația, cultura relației și devenirea familiară a tinerilor ( vineri, 11 martie 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Colegiului Național Elena Ghiba Birta din Arad a avut loc vineri, 11 martie 2016, ultima conferință a Părintelui Nicolae Saharov în cadrul Filocaliei. Cadrul tematic al manifestări a fost legat cu precădere de educația, cultura relației și devenira familiară a tinerilor. La eveniment a participat doamna Eugenia Groșan, directorul Colegiului, și doamna Pellegrini Lilla, director adjunct al Colegiului, Paul Krizner, profesor de religie, precum și alte cadre didactice. Părintele Nicolae a avut un dialog dinamic cu elevii și elevele Colegiului arădean, îndemnându-i să-L cunoască în Biserică, pe Hristos cel veşnic tânăr, printr-o „revizuire continuă a vieţii”.
 8. Simpozion şi concurs internațional „Suflet de copil în Lumina Învierii” ( marți, 10 mai 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a desfășurat marți, 10 mai 2016, o manifestare cultural-spirituală și educativ-religioasă cu participare internațională, prin implicarea Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” și a Școlii Generale „Mihai Eminescu” din Arad. Manifestarea educativă, internațională dorește dezvoltarea capacității de a cunoaște și înțelege obiceiurile și tradițiile legate de sărbătorile pascale în viziunea altor popoare europene, stimulând curiozitatea și sensibilitatea elevilor. În ce priveşte simpozionul, acesta a fost destinat cadrelor didactice, având ca temă „Lumina Învierii în lumea contemporană. Educaţia religioasă – modelatoare de suflete”. S-au primit aproximativ 120 de lucrări din 30 de judeţe ale ţării, dar şi de la partenerii de peste graniţă. Activitățile au fost întregite de prezentarea unor momente muzicale, artistice din repertoriul internațional, iar finalul întâlnirii a fost încununat de un dialog între Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex şi tinerii elevi prezenţi în sală.
 9. „Educația și devenirea personală a tinerilor în contextul multireligios al societății europene” ( miercuri, 11 mai 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Colegiului Național Elena Ghiba Birta din Arad s-a desfășurat miercuri, 11 mai 2016, o manifestare dedicată Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Română. Cadrul tematic al dialogului cu cei prezenți a fost legat cu precădere de educația și devenira personală a tinerilor în contextul multireligios al societății europene. Invitata specială a manifestării a fost Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), care admiră şi respectă mult părinţii, iar prin activitatea și cărţile sale încearcă să-i indrume în perseverentul drum de a creşte copii creştineşte. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul doamnei Eugenia Groșan, directorul Colegiului, și de implicarea domnilor Paul Krizner și Surcel Răzvan, profesori de religie, precum și a altor cadre didactice.
 10. „Educație și identitate ortodoxă” ( joi, 12 mai 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Colegiului Național Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad s-a desfășurat joi, 12 mai 2016, o manifestare dedicată Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Română. Cadrul tematic al dialogului cu cei prezenți a fost legat cu precădere de educația și identitatea ortodoxă de astăzi. Invitata specială a manifestării a fost Cuvioasa Maică Magdalena de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex (Anglia), care a avut un dialog cu cei prezenți. La eveniment au participat cei mai buni elevi și eleve ale Colegiului, prin implicarea profesorilor și, mai ales, a domnului Bocăniciu Eugen, directorul Colegiului Național. Tematica dialogului a fost de mare actualitate. Cuvioasa Maică Magdalena a subliniat printre multe altele faptul că „aspectul social al vieții parohiale este fundamental.
 11. Conferință despre educație la Colegiul Național Vasile Goldiș din Arad ( luni, 23 mai 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Colegiului Național Vasile Goldiș din Arad s-a desfășurat luni, 23 mai 2016, o manifestare dedicată Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Română. Cadrul întâlnirii cu cei prezenți a fost legat cu precădere de tema „Dialog cu cei tineri pentru o viață plină de sens”. Invitatul special al manifestării a fost Meletie Zacharopoulos Charalampos (Grecia), părinte cu o bogată experiență internațională în îndrumarea tinerilor. În cadrul dialogului cu elevii și elevele Colegiului arădean, Părintele Meletie a îndemnat tinerii: „să nu vă fie frică de o iubire adevărată, ceea ce ne învață Iisus Hristos și ceea ce sfântul apostol Pavel a descris în Epistola către I Corinteni (13,4-8).
 12. „Libertate și responsabilitate în viața tinerilor” ( marți, 24 mai 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Liceului de artă „Sabin Drăgoi” s-a desfășurat marți, 24 mai 2016, o manifestare dedicată Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Română. Cadrul întâlnirii cu cei prezenți a fost legat cu precădere de tema „Libertate și responsabilitate în viața tinerilor”. Invitatul special al manifestării a fost Meletie Zacharopoulos Charalampos (Grecia), părinte cu o bogată experiență de îndrumare a tinerilor în Europa. În cadrul dialogului cu elevii și elevele Liceului arădean, Părintele Meletie a subliniat faptul că „viața noastră este făcută din timp și timpul este dar al lui Dumnezeu, de aceea trebuie folosit pentru fapte bune și folositoare.
 13. „Educație pentru o responsabilitate față de sine și față de alții” ( joi, 26 mai 2016 ) – Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Sala festivă a Colegiului Național Elena Ghiba Birta din Arad s-a desfășurat joi, 26 mai 2016, o manifestare dedicată Anului omagial al educației tineretului ortodox în Patriarhia Română. Cadrul dialogului cu cei prezenți a fost legat cu precădere de o temă primită cu viu interes de către tineri: „Educație pentru o responsabilitate față de sine și față de alții”. Invitatul special al manifestării, alături de alți profesori de religie, a fost Meletios Zacharopoulos Charalampos (Grecia), care are o bogată experiență interdisciplinară în îndrumarea tinerilor. În cadrul dialogului cu elevii și elevele Colegiului, Părintele Meletie le-a pus la inimă un cuvânt de nădejde și discernământ: „Perioada tinereții este una care îmbogățește adânca bogăție afectivă prezentă în inimile voastre, dorința profundă a unei iubiri adevărate, frumoase și mari. Câtă tărie există în această capacitate de a iubi și de a fi iubiți! Nu permiteți ca această valoare prețioasă să fie falsificată sau desfigurată.
 14. Tinerii și patrimoniul credinței transmis nouă (marți 22 noiembrie 2016) – Conferința Părintelui Constantin Necula de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”(marți 22 noiembrie 2016) a reprezentat pentru cei prezenți, profesori și elevii, o experiență deosebită, mai ales că astăzi nu puțini tineri se îndoiesc profund că viața este un bine și nu văd claritate în drumul lor. În contextul actual, în fața dificultăților din lumea contemporană, mulți se întreabă: eu ce pot să fac? Lumina credinței luminează acest întuneric, ne face să înțelegem că orice existență are o valoare inestimabilă, pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu. El îl iubește și pe cel care s-a îndepărtat de El sau L-a uitat: are răbdare și așteaptă; ba chiar L-a dăruit pe Fiul Său, mort și înviat, pentru a ne elibera de orice formă de rău. Și Hristos i-a trimis pe ucenicii Săi pentru a duce la toată lumea această veste bucuroasă de mântuire și de viață nouă. Pentru Părintele Constantin a fi misionari presupune cunoașterea acestui patrimoniu primit, care este credința Bisericii: este necesar să cunoaștem în ce anume credem pentru a putea vesti; da, trebuie să fim cu mult mai profund înrădăcinați în credința generației părinților noștri, pentru a putea rezista cu forță și hotărâre la provocările și la tentațiile din acest timp.
 15. Conferința Părintelui Constantin Necula la „Colegiul Economic” (22 noiembrie 2016) – Conferința Părintelui Constantin Necula la „Colegiul Economic” din Arad (22 noiembrie 2016) a reprezentat pentru cei prezenți cu moment de bucurie și un îndemn deosebit de cunoaștere a semnificației existenței. Cu toţii ştim că în inima fiecăruia locuieşte o puternică dorinţă de fericire. Fiecare acţiune, fiecare alegere, fiecare intenţie poartă ascunsă în sine această exigenţă intimă şi naturală. Dar cel mai des ne dăm seama că ne-am pus încrederea în realităţi care nu satisfac această dorinţă, dimpotrivă, dezvăluie întreaga lor precaritate. În aceste momente experimentăm nevoia de ceva care să meargă „dincolo”, care să ne dea sensul trăirii zilnice. Pentru Părintele Constantin, tinereţea este un timp pe care Domnul îl dăruieşte tuturora pentru a descoperi semnificaţia existenţei! Este timpul marilor orizonturi, al sentimentelor trăite cu mare intensitate, dar şi al temerilor pentru alegerile angajante şi de durată, al dificultăţilor în studiu şi în muncă, al întrebărilor în jurul misterului durerii şi al suferinţei. Mai mult, acest timp minunat al vieţii noastre poartă în sine o dorinţă profundă, care nu anulează tot restul, ci îl înalţă pentru a-i da plinătate.
 16. Practicarea curajului ( joi, 24 noiembrie 2016 ) – „Despre practicarea curajului”, ca virtute de a spune adevărul, este titlul conferinței arădene a domnului Claudiu Mesaroș, profesor de filosofie a istoriei și de istoriografie filosofică la Facultatea de „Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării” a Universității de Vest din Timișoara. Tema acestei conferințe, prezentată joi, 24 noiembrie 2016, la Colegiul „Vasile Goldiș”, a fost frumos concepută și expusă în mod platonician pentru cei prezenți. Tema în sine m-a trimis la câteva reflecții pastoral-misionare asupra curajului. Mulți dintre voi ați fost curajoși, mulțumesc! Există o precaritate care poate să fie foarte periculoasă, care se poate infiltra în noi fără ca să ne dăm seama, și este precaritatea care se naște din singurătate și din izolare. Și izolarea este mereu un rău sfătuitor. Să dăm curaj, să dăm curaj vieții, să dăm curaj familiei noastre, să dăm curaj prietenilor noștri. Mulțumesc! Cred că asta este ceea ce Duhul Sfânt vrea să facă mereu în mijlocul nostru: să dea curaj, să ne dăruiască motive pentru a continua să pariem pe familie, să visăm și să construim o viață care să știe de casă și de familie. (… )
 17. Curajul de a ne mărturisi și de a ne încredința iubirii lui Dumnezeu (joi, 24 noiembrie 2016 ) – La Colegiul Național „Moise Nicoară” s-a desfășurat joi, 24 noiembrie 2016, conferința despre „Practicarea curajului” a domnului Claudiu Mesaroș, Prodecan al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a Universității de Vest din Timișoara. Tema conferinței implică reflecții filosofice și teologice, cu numeroase implicații personale și comunitare foarte actuale. Una dintre ele se referă și la curajul de a ne apropia de misterul lui Dumnezeu. De câte ori ne simțim în interior respinși datorită păcatelor noastre, am făcut așa de multe, am făcut așa de multe… Și Domnul ne spune: „Curaj! Vino! Pentru mine tu nu ești un eșec, nu ești o ruină. „Încrede-te ! Tu ești un fiu, o fiică”.
 18. Conferinta: ,,Fiecare tânăr are locul său în interiorul istoriei Bisericii” 2017 – Dialogul Părintelui Constantin Necula cu tinerii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad a reprezentat un timp de bucurie și speranță. De fapt, ne stă la inimă „ca voi tinerii să puteți merge nu numai comemorând trecutul, ci având și curaj în prezent și speranță în viitor”. Asta ne arată că a fi tineri nu înseamnă a fi deconectați de trecut. Istoria noastră personală se inserează într-o lungă urmă, într-un drum comunitar care ne-a precedat de-a lungul secolelor. Ca Maica Domnului, aparținem unui popor. Și istoria Bisericii ne învață că, și atunci când ea trebuie să traverseze mări furtunoase, mâna lui Dumnezeu o conduce, o face să depășească momente dificile. Biserica poartă în sine o lungă tradiție, care se transmite din generație în generație, îmbogățindu-se în același timp din experiența fiecărei persoane. Și istoria fiecărui tânăr/tinere găsește locul său în interiorul istoriei Bisericii.
 19. ,,A reflecta asupra propriei vieți și a o proiecta spre viitor” – Colegiului Național „Moise Nicoară” 2017 – Dialogul Părintelui Constantin Necula cu tinerii/tinerele Colegiului Național „Moise Nicoară” a repezentat pentru toți o experiență frumoasă. „Atâția spun că voi tinerii sunteți zăpăciți și superficiali. Nu sunt deloc de acord! Însă trebuie recunoscut că în aceste timpuri ale noastre este nevoie să se recupereze capacitatea de a reflecta asupra propriei vieți și a o proiecta spre viitor”. A avea un trecut nu este același lucru cu a avea o istorie. În viața noastră putem avea atâtea amintiri, dar câte dintre ele construiesc cu adevărat memoria noastră? Câte sunt semnificative pentru inima noastră și ajută să dăm un sens existenței noastre? Fețele tinerilor, în „social”, apar în atâtea fotografii care relatează evenimente mai mult sau mai puțin reale, dar nu știm cât din toate acestea este „istorie”, experiență care poate fi povestită, înzestrată cu un scop și cu un sens. (…)
 20. Arta lui Dumnezeu întrupat – Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad, 2017 – Dialogul profesorului canadian David Goa cu tinerii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad a reprezentat pentru toți o experiență de neuitat, dătătoare de bucurie. Profesorul Goa de la Universitatea din Alberta a subliniat în cadrul conferinței sale, printre nenumărate idei sublime despre artă, că „textele inaugurale ale Bibliei fac o declaraţie surprinzătoare. Creaţia, afirmă textul, este opera unei fiinţe iubitoare, care aduce totul la existenţă într-un mod divin, cu scopul realizării unei comuniuni de iubire și fericire. Această afirmaţie a părut la fel de extraordinară pentru lumea semitică antică, precum pare pentru lumea noastră de astăzi. Creaţia nu este aşadar, câmpul de bătălie pe care se confruntă forţele rivale ale binelui şi răului. Şi nici nu reprezintă, aşa cum au susţinut unii în vechime şi cum susţin astăzi alţii, o dimensiune în care trebuie să ne străduim pentru a obţine, ca premiu, un fel de victorie spirituală în viaţa de dincolo sau un paradis oferit numai câtorva suflete care au inocenţa spirituală necesară de a intra în Împărăţia lui Dumnezeu.
 21. Familia ca și comunitate spiritual – Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, 2017 – Dialogul profesorului canadian David Goa cu tinerii Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad a reprezentat pentru toți o experiență dătătoare de bucurie. Profesorul Goa de la Universitatea din Alberta a subliniat în cadrul conferinței sale, printre nenumărate idei profunde despre viață, că „Familia creştină este, prin definiţie, mai întâi de toate, familia umană, constituită din toţi copiii lui Dumnezeu, fără obişnuitele discriminări de natură socială sau sexuală, originii sau apartenenţei la o anumită familie.
 22. Dialoguri la „țintă” cu tinerii la Liceul Tehnologic din Chisineu Cris, 29 Noiembrie 2017 – Întâlnirea cu elevii și elevele Liceului Tehnologic din Chișineu Criș sub genericul „Dialoguri la țintă” a arătat faptul că a împărtăși și a ști să împărtășim este o virtute prețioasă! Copiii sunt printre predilecții lui Iisus. Nu că nu-i iubește pe cei mari, dar Se simțea fericit când putea să fie cu ei. Se bucura mult de prietenia și compania lor. Dar nu numai că-i plăcea să-i aibă aproape, dar și mai mult. îi dădea ca exemplu. A spus ucenicilor: „Dacă nu… veți deveni ca pruncii nu veți intra în împărăția cerurilor” (Mat. 18,3). „Dialogurile la țintă”, coordonate de profesorii Crețu Carmen și Lupu Daniel, au arătat faptul că raportul tandru și tainic al lui Dumnezeu cu sufletul copiilor nu ar trebui să fie încălcat niciodată. Este un raport real, pe care Dumnezeu îl vrea și Dumnezeu îl păstrează. În cadrul dialogurilor a fost transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în care s-a subliniat că „numai dacă îi privim pe copii cu ochii lui Iisus, putem înțelege cu adevărat în ce sens, apărând familia, protejăm omenirea”. Punctul de vedere al copiilor este punctul de vedere pe care noi trebuie să-l luăm serios în seamă. De fapt, moderatorul Raul Incicău a așezat întâlnirea-dialog pe coordonatele relației tinerilor cu Biserica și pe importanța educației în viața lor.

(Citit de 77 ori)