Schitul „Sf. Cuvioasa Parascheva” – Bodrogul Vechi

By | 19/06/2018

Schitul Bodrogul Vechi a fost înființat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în anul 2000 ca schit de maici și este situat pe locul unui fost canton forestier care aparține, după retrocedarea pădurii, Mănăstirii Hodoş-Bodrog.

Datorită deselor revărsări ale Mureşului, biserica cu hramul „Buna Vestire” din satul Bodrogul Vechi se afla în primejdie de a se surpa. De aceea, în anul 2001, Sfânta Episcopie a Aradului deleagă Mănăstirea Hodoş-Bodrog să salveze biserica de la prăbuşirea în apele râului Mureş. Astfel biserica din satul Bodrogul Vechi este mutată în incinta noului lăcaş.

Schitul are, astfel, două hramuri: „Bunavestire” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, aceasta ocrotind noua biserică a schitului. Biserica a fost întemeiată în anul 2009, fiind construită din lemn pe fundație de piatră, fiind târnosită în data de 14 octombrie 2014 de Chiriarhul locului, iar de curând s-au finalizat lucrările de acoperire cu tablă de cupru a bisericii schitului.

(Citit de 175 ori)