Mănăstirea „Sfântul Simeon Stîlpnicul Arad-Gai”

By | 02/07/2018

Situată la marginea de vest a Municipiului Arad, nu departe de șoseaua care leagă Aradul de graniță, această sfântă mănăstire este ctitoria episcopului Sinesie Jivanovici al Aradului, fiind ctitorită în anul 1762, cu destinația de reședință de vară a Chiriarhilor arădeni.

Biserica este ridicată în stil baroc, fiind lipită de casa arhierească a episcopului Sinesie, care în perioada de final a vieții, asista la sfintele slujbe dintr-un balcon care se deschide deasupra naosului bisericii vechi. Pictura originală nu s-a păstrat, biserica istorică fiind repictată în tehnica frescă după anul 1989. Se păstrează, totuși, pictura originală a iconostasului, care a fost realizata de renumitul pictor arădean Stefan Tenețchi în anul 1767, în stilul Renașterii italiene tîrzii. De o frumusețe deosebită sunt ușile împărătești, cu o ornamentație deosebit de bogată.

Casa arhierească a episcopului Sinesie este folosită, cu începere din vremea păstroririi ca episcop al Aradului a vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, ca Muzeu Eparhial, colecția de artă bisericească fiind, de asemenea, de o valoare și bogăție inestimabilă, fiind compusă din veșminte arhierești, mitre, cârje, vase liturgice, icoane, manuscrise, antimise, tipărituri etc.

În curtea mănăstirii a fost adusă în a doua jumătate a secolului XX biserica de lemn din satul Seliștea de Mureș, comuna Petriș, unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii românești de pe Valea Mureșului din secolul al XVIII-lea. Menționăm că în acească biserică a fost botezat compozitorul Sabin Drăgoi, cel care a armonizat și clopotele Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Datorită afluenței tot mai mari de pelerini, cu începere din anul 2002, sub păstorirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, s-a procedat la construirea unei noi biserici, de dimensiuni catedrale, cu hramul „Acoperământul, veșmântul și brâul Maicii Domnului”, sărbătorite la 1 octombrie. Evenimentul târnosirii uneia dintre cele mai mari biserici mănăstirești din România, cu pictură în frescă a maestrului Petru Botezatu, a fost prezidat de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 25 septembrie 2011.

(Citit de 105 ori)