Profesorul ortodox David Goa va conferenția la Arad

By | 21/10/2018

Profesorul ortodox David Goa va fi în mijlocul credincioșilor arădeni în luna noiembrie 2018. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Profesorul Goa de la Universitatea Alberta, Canada, va fi prezent în Arad pentru câteva conferințe tematice, închinate Anului Omagial în Patriarhia Română.

Profesorul ortodox David Goa este fondator pe continentul american de centre pentru studierea religiei și a vieții publice.  Timp de decenii, munca sa a angajat multe dintre cele mai urgente chestiuni ale societății nord-americane, căutând să aducă în prim-plan cea mai profundă gândire a tradițiilor religioase și a filozofiei civile. Scopul profesorului Goa a fost de a aprofunda reflecția asupra unor chestiuni urgente și de a găsi modalități prin care cei cu perspective ferme și competitive să intre în dialog și să găsească un sol fertil care să cultive binele comun. Respectul său pentru valorile nord-americane și sfera sa internațională de influență au reunit un ansamblu bogat de programe și cercetare, evidențiind capacitatea Universității de a se afla în serviciul înțelegerii publice.

Pentru mulți ani a dezvoltat programul pentru studierea culturii la Muzeul Regal din Alberta prin cercetarea sa extinsă pe teren în multe comunități religioase pentru care Alberta reprezintă căminul lor comun.

Este autorul a peste 20 de cărți și a sute de esee și articole despre creștinism și cultura modernă, dialog religios, artă și religie, teologie creștină ortodoxă și viață spirituală. David este un contributor permanent în media internațională și conferențiază în toată lumea.

El este curatorul expoziției The Euncounter, care explorează chestiuni umane fundamentale și a fost curatorul principal al expoziției internaționale Anno Domini: Iisus de-a lungul secolelor în anul 2000.

Multe din textele cărților sale rămân standarde de viață pentru studenții universitari. O colecție a eseurilor sale referitoare la viața spirituală și cultura modernă, O privire asupra creației (A Regard for Creation)  (Synaxis Press, 2008) a fost tradusă în câteva limbi. În cartea sa, Muncind în câmpurile Semnificației, Comunităților culturale, Muzeelor și Noului Pluralism (Working in the Fields of Meaning, Cultural Communities, Museums and the New Pluralism) (Ronning Centre, 2013), dr. Goa subliniază modalitățile prin care instituțiile publice pot îmbogăți spațiul public colaborând cu multele și diversele comunități culturale care compun Canada.

Prof. Goa îi numără printre cei mai importanți profesori ai săi pe următorii intelectuali de marcă ai secolului XX: eminentul istoric al religiilor Mircea Eliade, teologul filozof Paul Tillich, filozoful social Hannah Arendt, distinsul istoric al teologiei Jaroslav Pelikan (convertit la ortodoxie în 1998) și istoricul Zenos Hawkinson.

Prof. David Goa a primit mai multe premii, dintre care amintim: Introdus în  Hall of Fame al orașului Edmonton –  The City of Edmonton Cultural Hall of Fame; Medalia de aur din partea premierului (Canadei) pentru Anno Domini – Premier’s Gold Medal for Anno Domini; Medalia Jubileului de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal (2001).

În continuare amintim, Premiul AMPIA, cu Jeremy Chugg: 8 nominalizări pentru filmul „Iisus în epoca Televiziunii”, primele două premii, Video educațional și promovare  – AMPIA Award, with Jeremy Chugg: Eight nominations for the video “Jesus in the Age of Television”; two first awards, Educational Video and Promotion;

Premiul Eugene Johnson pentru Creștini în Artele vizuale în Conferința de la Dallas – Eugene Johnson Award from Christians in the Visual Arts at their Dallas conference; Humanitarian Award, Monastery of All Saints of North America.

(Citit de 53 ori)